Patara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Patara
Patara
Blik over de stad
Patara (Turkije)
Patara
Situering
Coördinaten 36° 16′ NB, 29° 19′ OL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Patara (soms ook gespeld als Pataras) was een oude stad in Lycië, nabij het huidige Gelemiş in de Turkse provincie Antalya. De stad zou zijn gesticht door Patarus, een zoon van Apollo. Na Hellenisatie verkreeg de stad de naam Arsinoe (Ἀρσινόη). Patara is tevens de geboorteplaats van Sint-Nicolaas. Patara was een belangrijke handelsstad in de oudheid.

Het is niet bekend wanneer de stad precies werd gesticht. Volgens de legende werd de stad door een zoon van Apollo gesticht, Patarus. De nederzetting genoot van een natuurlijke haven. Patara was een van de belangrijkste steden van Lycië, het had 3 stemmen in de Lycische liga (het maximumaantal). In 333 v.Chr. viel de stad in handen van Alexander de Grote, waarna het een speelbal werd van zijn generaals, de Diadochen. Daarna werd het Romeins.

De stad werd via een aquaduct van water voorzien. Het aquaduct had een lange pijpleiding.

Volgens het Nieuwe Testament deden Paulus en Lucas de stad aan om van boot te veranderen. De stad werd al zeer vroeg christelijk. De bekendste inwoner van Patara was Nicolaas van Myra (Sint-Nicolaas), die er rond 300 n.Chr. is geboren. Tussen de 3e en de 8e eeuw bleef Patara een stad van belang, als een christelijk centrum. Na oorlogen tussen de Seltsjoeken en de Byzantijnen werd de stad in de 11e eeuw verlaten.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]