Geaderde stekelhoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geaderde stekelhoren
Rapana venosa
Rapana venosa
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken)
Onderklasse:Prosobranchia
Orde:Neogastropoda
Familie:Muricidae
Geslacht:Rapana
soort
Rapana venosa
Valencienes, 1846
Afbeeldingen Geaderde stekelhoren op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Geaderde stekelhoren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Geaderde stekelhoren (Rapana venosa) is de (voorlopige) Nederlandse naam[1] van een in juli 2005 ontdekte exoot in de Noordzee, voor de kust van Scheveningen. Het is de zeeslak Rapana venosa (uit de familie van de Muricidae).

Invasieve soort[bewerken]

De soort komt oorspronkelijk voor in de Gele Zee en de Japanse Zee. In de jaren 40 werd de soort ontdekt in de Zwarte Zee en in de daarop volgende jaren verspreidde hij zich langs de kusten bij de Kaukasus en de Zee van Azov. Vanaf de jaren 70 waren de Adriatische Zee en de Egeïsche Zee aan de beurt. Eind jaren 90 werd de soort in Chesapeake Bay (bij Virginia) in de Verenigde Staten aangetroffen, mogelijk doordat larven meekwamen in ballastwater van schepen vanaf de Zwarte Zee. In dezelfde tijd dook de soort ook op voor de kust van Bretagne en in de Rio del Plata (tussen Uruguay en Argentinië).

De geaderde stekelhoren heeft een hoge tolerantie voor verschillen in temperatuur, zoutgehalten en vervuiling.

Bedreiging voor de visserij[bewerken]

De verspreiding van de geaderde stekelhoren is problematisch voor de oester- en mosselvisserij. De soort is carnivoor en voedt zich met schelpdieren. In de Zwarte Zee brengt deze slak grote schade aan aan de schelpdierenvisserij. In de meer recent gekoloniseerde gebieden vreest men voor vergelijkbare gevolgen. Na de ontdekking van de slak in Chesapeake Bay, werd daar een onderzoeksprogramma gestart waarbij onder meer een vergoeding (aanvankelijk $5, later $2) werd uitgeloofd voor elke slak van deze soort die werd ingeleverd.

Zie ook[bewerken]