D.R.V. Telamon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Telamon 2+ met de brede bladen

De D.R.V. Telamon was een studentenroeivereniging uit Eindhoven, opgericht op 9 februari 1966. Aanvankelijk konden alleen leden van de Eindhovense Studenten Vereniging "Demos" lid worden, maar al vrij spoedig ook andere studenten van de Technische Hogeschool Eindhoven (tegenwoordig Technische Universiteit Eindhoven).

Telamon was een kleine, ambitieuze en vernieuwende vereniging. Lang voordat de rest van de wereld met big blades ging roeien roeide Telamon al met brede bladen, de zogenaamde "Telamonschoppen" (zie foto)[bron?].

De grootste successen behaalde de vereniging in de twee met en zonder stuurman. In 1969 werd een eerstejaarsploeg van Telamon wereldkampioen junioren 2+. In 1973 zette een Telamon ploeg het Argo Sprint record 2+ scherp: 1:33:75. Dit record staat in 2018 nog steeds.

Omdat dit record de komende jaren waarschijnlijk niet zal worden verbeterd dreigt de situatie dat het verweesd zal achterblijven. Daarom hebben de oud-leden van Telamon het tijdens hun reünie op 14 april 2018 als erfenis aan Thêta geschonken. De E.S.R. Thêta mag zich vanaf die datum de trotse eigenaar van dit Telamon record noemen.

Telamon fuseerde in 1975 met Tachos tot E.S.R. Thêta.