Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron
(FISA)
Sport Roeien
Land Mondiaal
Algemene gegevens
Voorzitter Vlag van Frankrijk Jean-Christophe André Jérôme Rolland
Zetel Maison du Sport International
Avenue de Rhodanie 54
1007 Lausanne
Vlag van Zwitserland Zwitserland
Oprichtingsjaar 25 juni 1892
Structuur
Olympisch comité IOC
Nationale bond Vlag van België België: KBR
Vlag van Nederland Nederland: KNRB
Website
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Internationale Roeifederatie Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron (de FISA) is de internationale sportorganisatie voor roeien. De FISA organiseert het WK roeien, de World Cup, en vergelijkbare toernooien. Het hoofdkantoor is sinds 1922 gevestigd in Lausanne, Zwitserland.

De FISA is de oudste sportbond die een sport organiseert op de Olympische Spelen. In 2018 waren 153 nationale sportbonden lid van het "FISA Congres", de vergadering. Vanaf 2014 is Jean-Christophe André Jérôme Rolland de voorzitter.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

FISA is op 25 juni 1892 opgericht door vertegenwoordigers van de nationale roeibonden uit Frankrijk, Zwitserland, België, (het latere) Joegoslavië, en Italië, als reactie op de groeiende populariteit van roeien, en daarmee de behoefte aan standaard regelgeving voor boottypes, gewichtsklassen en wedstrijdregels. Ook werden regels opgesteld om onderscheid te maken tussen amateurs en professionals. Professionals, zoals pontbazen en vissers, waren vanwege hun vak meer getraind, en werden dus niet toegelaten tot de klasse van amateurs (lees: zij die middelen genoeg hadden om te roeien als hobby).

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

De FISA organiseert de volgende terugkerende evenementen:

In 2002 experimenteerde de FISA met een roeisprint om wedstrijden ook in de stadscentra te kunnen houden. Het bleef beperkt tot een enkel evenement dat werd gehouden in het Hyde Park te Londen. Landen streden in diverse klassen tegen elkaar. Het eindklassement werd gewonnen door Groot-Brittannië. Andere deelnemers aan de races over 500 meter waren de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]