Overleg gebruiker:MichielDMN

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gebruikerspagina Overlegpagina Gestarte pagina's Geüploade afbeeldingen Wegwijzer Hulp bij starten van een nieuw artikel


Archief
Filing cabinet icon.svg

Welkom op mijn overlegpagina. Wil je a.u.b. even rekening houden met het volgende alvorens hier te schrijven?

  • Reacties op door mij geplaatste nominaties voor verwijdering kun je beter bespreken op de verwijderlijst.
  • Plaats je commentaar onderaan deze pagina, niet bovenaan.
  • Onderteken je commentaar altijd met vier tildes (~~~~).
  • Zet in je commentaar altijd over welk artikel het gaat, bij voorkeur gelinkt tussen 2 vierkante haken ([[artikelnaam]]).
  • Bezint eer ge begint, begin niet te schelden of te verwijten, niet uitgaan van het eigen gelijk. Het kan best zijn dat ik een verkeerde wijziging deed (wie doet die niet eens?), maar laat ons daar op een beschaafde manier over discussiëren (als dat al nodig is), bij voorkeur met argumenten die met het onderwerp te maken hebben.
  • Hier gestelde vragen worden ook hier beantwoord. Je kunt deze pagina bijvoorbeeld (tijdelijk) in je volglijst stoppen om snel te zien of er antwoord is.


Eurovisiesongfestival 2019[bewerken]

Beste MichielDMN,

Ik schrijf je naar aanleiding van de genoemde talen op de pagina Eurovisiesongfestival 2019. Het klopt inderdaad dat in het nummer van Noorwegen ook Samisch gezongen wordt. Dit betreft echter een enkele zin. Jaren geleden is een beetje onderling tussen de actieve gebruikers op de Eurovisie-gerelateerde pagina's afgesproken dat niet elke taal het vermelden waard is. Elk jaar zijn er wel een aantal meertalige nummers, maar op een gegeven moment kom je wel eens uit op 4/5 talen in een nummer. Dat komt de tabel natuurlijk niet ten goede, daar deze dan helemaal uitgerekt wordt. Een echt duidelijk onderscheid is er niet en dat moet er misschien wel komen, maar m.i. is het vermelden van het Samisch in het Noorse nummer nog steeds niet relevant genoeg. Ik wilde geen bewerkingsoorlog beginnen, vandaar dit berichtje. Misschien weet jij wel een betere manier om het te illustreren? Er zijn nog wel meer talen niet genoemd. Zo heeft het Italiaanse nummer ook een zin Arabisch, heeft het Deense nummer een zin in het Duits, en heeft het Servische nummer ook een klein Engels stukje. Jesper2306 (overleg) 16 mei 2019 19:48 (CEST)

Beste Jesper2306, als ik het goed heb bekeken/beluisterd, is die Samische zin wel een belangrijk en weerkerend onderdeel in dat liedje. Ik ben er overigens sowieso meer voor te vinden om te werken op basis van wat de officiële site aangeeft, niet op ons eigen aanvoelen. Ik weet na al die jaren al wel dat er heel wat discussies zijn geweest over de talen van de liedjes, over het al dan niet vermelden van de andere talen, maar eigenlijk wordt dit altijd maar op gevoel gedaan. Dat lijkt me geen goed uitgangspunt, omdat gevoel voor iedereen anders is. (Dat dat al meermaals bewerkingsoorlogen heeft veroorzaakt, is al veelzeggend. Maar je geeft dat zelf ook aan als werkpunt, stel ik vast.) Los daarvan wordt er ook informatie geschrapt door het niet te vermelden. En informatie overleveren, dat is net de bedoeling van een artikel. De meeste liedjes hebben geen artikel waarin dit verder uitgeklaard wordt, dus ja ... dan staat het nergens.
Neemt niet weg dat ik open sta om een onderscheid te maken in de gebruikte talen. Je hebt ook gelijk dat het nu ook niet consequent is, al heb ik de indruk dat dat Duits in het Deense lied van een andere orde is. Maar het Samisch is dan weer van een andere orde dan het Frans in datzelfde Deense nummer. Lastig ... Een voetnootsysteem zou bv. wel kunnen helpen (geen gewone referenties, er kan daar een onderscheid in gemaakt worden). Dan staat het niet zo in de tabel, maar is er een sterretje of zo waar je op kan klikken voor de verdere uitleg. Vind ik alleszins een eerbaar compromis, maar voor een compromis moet je met meer zijn. :-) Laat maar weten. MichielDMN 🐘 (overleg) 17 mei 2019 09:21 (CEST)