Overleg gebruiker:Gouwenaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springenEnkele spelregels:
 1. Vragen die hier aan mij gesteld worden, zullen door mij hier beantwoord worden.
 2. Vragen die ik elders heb gesteld, dienen - om de samenhang tussen vraag en antwoord te behouden - daar beantwoord te worden.
 3. Bijdragen die naar mijn oordeel strijdig zijn met de Wikiquette, kunnen direct door mij verwijderd worden.
 4. Ook bijdragen die op de man in plaats van op de zaak zijn gericht, kunnen direct door mij worden verwijderd.
 5. Bijdragen aan deze pagina kunnen direct na lezing door mij worden gearchiveerd.

Laat een nieuw bericht achter
Sullivan 1906 5 10.jpg

Er fladderen soms vreemde vogels rond op Wikipedia, ze zijn als volgt te typeren:

 • het zendelingetje, probeert Wikipedia te gebruiken om zijn evangelie uit te venten
 • het egotrippertje, probeert koste wat kost zichzelf, zijn familie en/of zijn zaak te promoten
 • het autoriteitje, vindt het gewone volk te min om daarmee in discussie te gaan, wat hij te melden heeft staat immers niet ter discussie


 • het kladderaartje, meent dat de vrije bewerkbaarheid van Wikipedia een vrijbrief is om te mogen kladderen
 • het overschrijvertje, neemt zonder blikken of blozen teksten van anderen over en plaatst deze als eigen werk op Wikipedia
 • het dovemannetje, is zo overtuigd van zijn eigen gelijk, dat iedere discussie onmogelijk is
 • het fabulantje, mixt feiten en fictie tot een schier onontwarbare kluwen

(n.b. waar hij of zijn staat kan natuurlijk ook zij of haar worden gelezen)
Mocht u zich onverhoopt in een van deze types herkennen dan is fladderen naar een andere plek dan Wikipedia wellicht verstandiger.

Groep de Groot[bewerken]

De richtlijn "Geen Origineel Onderzoek" stelt: "Al het materiaal op Wikipedia moet direct verifieerbaar zijn in betrouwbare bronnen, zonder verdere analyse of interpretatie daarvan." M'n bijdrage over 'Groep de Groot' is direct gebaseerd op de bronnen zelf in het archief van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen. Deze bronnen zijn via internet door iedereen te raadplegen omdat ze door het Oorlogs- en Verzetscentrum digitaal beschikbaar zijn gesteld. Verder heb ik bepaalde oordelen ontleend aan interviews met leden van de 'Groep de Groot' (waar in de noten ook naar verwezen wordt) en aan een rapport van de leider van de 'Groep de Groot' zelf dat zich ook in het OVCG archief bevindt en die ik in extenso weergeef op de 'Groep de Groot' onderzoekspagina (ook daar is dus de bron zelf direct verifieerbaar). Of zou een boek op basis van deze bronnen betrouwbaarder zijn dan de bronnen zelf en moet ik naar boeken gaan verwijzen? Helaas, er is nog geen boek over 'Groep de Groot'...

U vergeet de eerste zin: "Geen origineel onderzoek is een term die op Wikipedia wordt gebruikt met betrekking tot materiaal dat nog niet gepubliceerd werd in een betrouwbare bron die betrekking heeft op het betreffende onderwerp". Het op Wikipedia plaatsen van de resultaten van eigen archiefonderzoek, die nog niet gepubliceerd zijn in een betrouwbare bron, is dus niet toegestaan. Maar u kunt beter hier reageren (op die plaats wordt het artikel besproken). Gouwenaar (overleg) 5 jul 2018 22:43 (CEST)

Het Groep-De Groot artikel is gesnoeid. Is het zo acceptabel of moet er nog meer uit gesnoeid worden? mvg Ottobw (overleg) 17 jul 2018 17:16 (CEST)

Zie hier voor mijn reactie. Gouwenaar (overleg) 18 jul 2018 17:31 (CEST)

Bronneger[bewerken]

Moi Gouwenaar, ik wandelde vanochtend door Bronneger en las daarna het lemma hier. Dat klooster waar heeft dat gestaan? Wat me opviel was bij het huis bij de sluis (vanaf Borger de tweede sluis) dat daar een soort van natuurwoning aan het einde van de tuin was gebouwd, daarbij vermoedde ik ook al iets religieus. Overigens een prachtig dorp en een genot om er doorheen te wandelen. Peter b (overleg) 6 jul 2018 10:10 (CEST)

Ze woonden in een verbouwde boerderij in Bronneger, niet bij de sluis, daar was in die tijd een theetuin. Het is de boerderij die, als ik me niet vergis (maar het is al weer meer dan twintig jaar geleden dat dat klooster daar zat) op de hoek van de Dorpsstraat en de Molenweg staat. Als je van de sluis naar het westen loopt naar Bronneger kom je er langs (zie ook Monniken op de Hondsrug). Het is inderdaad een mooie locatie. Niet voor niets vonden hier vorig jaar op de avond van 21 juni diverse voorstellingen in de open lucht plaats. Gouwenaar (overleg) 6 jul 2018 12:16 (CEST)

Groep De Groot[bewerken]

Beste Gouwenaar, Hetgeen geschreven is over Groep de Groot komt feitelijk overeen wat in de Groninger Archieven en De Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG)beschreven staat. Ottobw heeft dit dan wel op een eigen pagina samengevat, maar dat laat niet onverlet dat het feitelijk juist is. Alle genoemde verzetsstrijders van de groep hebben een registratiekaart in het archief waarop datgene stat wat Ottobw op zijn pagina weergeeft. Wellicht kan de bronvermelding beter, maar deze wiki is een zeer waardevolle aanvulling over het Groninger Verzet in WO2. Lees de bijdragen over Gerrit Boekhoven en Dinie Aikema – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Klaasjanpol (overleg · bijdragen) 6 jul 2018 20:06‎PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Zie hierboven. Het publiceren van de resultaten van eigen archiefonderzoek is imo strijdig met de richtlijn "Geen origineel onderzoek. Dat de Groep De Groot relevant is om een artikel op Wikipedia aan te wijden is ook naar mijn mening het geval. Een dergelijk artikel moet dan wel gebaseerd zijn op betrouwbare publicaties over dit onderwerp en niet op de resultaten van materiaal dat uit archiefonderzoek is verkregen en dat niet eerder gepubliceerd is. Wikipedia kan geen aanvulling zijn op datgene wat al bestaat. Wikipedia vermeldt slechts wat in betrouwbare bronnen is gepubliceerd. De discussie over het artikel kan beter hier centraal worden gevoerd.Gouwenaar (overleg) 6 jul 2018 20:50 (CEST)

Iets voor jou?[bewerken]

Groote Wiel, nogal kort artikeltje. Maar wel met een uitnodiging onderaan. Wellicht een interessant onderwerp voor jou. Was zomaar een idee dat bij me opborrelde. Groet, Apdency (overleg) 21 jul 2018 10:11 (CEST)

Beide wielen zullen vermoedelijk restanten geweest zijn van vroegere dijkdoorbraken. Maar de aanmaker van het artikel Otto S. Knottnerus is bij uitstek deskundig op dit terrein. Als er meer informatie beschikbaar is dan weet hij dat ongetwijfeld. Ik zal ter illustratie een 19e eeuws kaartje bij het artikel plaatsen. Met vr. groet. Gouwenaar (overleg) 21 jul 2018 13:25 (CEST)
Mooi, dat is al iets. En ik heb weer wat bijgeleerd over meerstallen. Apdency (overleg) 21 jul 2018 14:28 (CEST)
Ik heb geen idee. Het kan om een binnendijkje langs de Hunze zijn gegaan, maar de topkaart geeft geen uitsluitsel.Otto S. Knottnerus (overleg) 25 jul 2018 11:50 (CEST)

Kégresse vertrok in 190x naar Sint-Petersburg[bewerken]

Dat is wel zo, maar elders staat ook wel 1904. Onze Franstalige en Spaanstalige collega's noemen zelfs 1903. Blijkbaar bestaat er geen overeenstemming over het jaar.
(Onze Duitstalige collega's zijn verstandig, zij noemen geen jaar. Glimlach) Muijz (overleg) 30 jul 2018 00:04 (CEST)

Tja, de bij het artikel gegeven bron vermeldt 1905. Het is een beetje vreemd om dan een ander jaartal te noemen dan die bron aangeeft. Als er andere betrouwbare bronnen zijn die wat anders vermelden dan kan dat toch in het artikel worden opgenomen. Gouwenaar (overleg) 30 jul 2018 09:40 (CEST)

Laumans 106 jaar ... [bewerken]

of toch al overleden. Hallo Gouwenaar, ik heb ooit een artikel geschreven over Gerard Laumans; geboren te  Utrecht op 22 april 1912. Als hij nog leeft is hij nu 106 jaar. Toen ik het artikel aanmaakte heb ik niets over zijn eventuele dood gevonden en volgens Wikipedia:Biografieën van levende personen horen we er vanuit te gaan dat zonder tegenbericht iedereen van Personen van wie het overlijden niet vaststaat, dienen te worden beschouwd als levende personen als ze geboren zijn na 1895. Kun jij eens proberen wat te vinden over hem. Vermoedelijk was hij getrouwd met de in 1916 geboren Clemence Frédérique Mathilde Haan. Alvast bedankt. - Robotje (overleg) 31 jul 2018 23:12 (CEST)

Hij is al geruime tijd geleden overleden. Volgens zijn overlijdensadvertentie is hij op 69-jarige leeftijd op 27 december 1981 overleden. Hij woonde toen in Ugchelen. Zijn vrouw C.F.M. Laumans-Haan heeft met de kinderen en kleinkinderen deze advertentie geplaatst. Gouwenaar (overleg) 31 jul 2018 23:23 (CEST)
Bedankt voor de snelle reactie. Ik neem aan dat je dat gevonden hebt op het deel van de website van de 'Nederlandse Genealogische Vereniging' (NGV) dat alleen voor leden toegankelijk is. Is ook bekend in welke krant die advertentie stond? - Robotje (overleg) 31 jul 2018 23:35 (CEST)
Volgens mij is er in de collectie van de NGV geen overlijdensadvertentie van hem te vinden. Ik heb de collectie van het CBG geraadpleegd. Helaas staat op de advertenties vrijwel nooit in welke krant ze zijn gepubliceerd. Gouwenaar (overleg) 1 aug 2018 12:40 (CEST)
De database van begraafplaats Heidehof in Apeldoorn (Ugchelen) vermeldt de overlijdensgegevens van hemzelf en zijn vrouw (zij overleed in 2009). Gouwenaar (overleg) 1 aug 2018 14:40 (CEST)
Bedankt voor het onderzoek en de gegevens. JoostB (overleg) 1 aug 2018 14:58 (CEST)
Beide bedankt voor het onderzoek en/of uitbreiden artikel. - Robotje (overleg) 1 aug 2018 18:33 (CEST)

Nader[bewerken]

Gezien dat het dezelfde persoon is (deze en deze) moeten nog meer bewerkingen nagekeken worden... (En dan heb ik een sterk vermoeden dat de geschiedenis nog verder teruggaat.) VanBuren (overleg) 2 aug 2018 10:11 (CEST)

Ja, ik kwam gisteren al het begrip "afschijnende buurtschap " tegen. Maar de moed zinkt me in de schoenen als zelfs een verzoek om edits te bewaken afgedaan wordt als zou het om een inhoudelijk conflict gaan. Het gaat om een reeks aan slordigheden en onjuistheden, waarvan deze en deze nog maar een kleine greep is. Gouwenaar (overleg) 2 aug 2018 12:46 (CEST)

Park Sonsbeek[bewerken]

Beste Gouwenaar,

Nuttige opmerking. De betreffende tekst over Park Open stond al op deze pagina. Ik ben het met u eens dat hij niet op Wikipedia thuishoort. Het punt is dat er onjuistheden in stonden, o.a. over de plek van de Sonsbeekmarkt. Die heb ik aangepast.

Het beste is om deze tekst helemaal te verwijderen, in mijn opinie, maar ik vond dat nogal ver gaan, omdat ik de tekst niet heb geplaatst. Door uw opmerking heb ik de tekst alsnog verwijderd, om Wikipedia zuiver te houden, zonder commerciële informatie.

Met vriendelijke groet,

Herma Wichman– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Hermawichman (overleg · bijdragen) 4 aug 2018 14:08‎

Maar de tekst die u vervolgens plaatste was allesbehalve neutraal, met een impliciete oproep om lid van de vereniging te worden en bovendien met een externe link naar de website van de vereniging die uitnodigt om lid te worden. Dat is zoals uitgelegd op uw overlegpagina niet gewenst in een encyclopedisch artikel. Gouwenaar (overleg) 4 aug 2018 14:37 (CEST)

Kato van der Hoeven[bewerken]

Beste Gouwenaar, zou jij eens willen kijken of jij haar sterfdatum boven tafel kunt krijgen. Vader was Gerrit van der Hoeven (maar daar zijn er nogal wat van) en moeder Johanna Catharina Marx. Laatstbekende gegevens via Adreskaarten Amsterdam. Het kan natuurlijk zijn dat ze na 1946 is overleden en dan nog in de privacyperiode zit. Alvast bedankt,Ceescamel (overleg) 14 aug 2018 15:13 (CEST)

Zij is overleden op 7 december 1959 in Den Haag. Gouwenaar (overleg) 14 aug 2018 16:16 (CEST)

Ik had je al bedankt, maar nu ook namens Sophie Drinker Institut indirect bedankt voor Kato. Ik kreeg een dankmailtje terug, Ceescamel (overleg) 17 aug 2018 15:37 (CEST)

Kerk Eenrum[bewerken]

Goedenavond,

In het artikel over de kerk van Eenrum staat dat deze o.a. is gewijd aan Sebastianus. De link verwijst naar keizer Sebastianus, niet naar de heilige Sint Sebastiaan https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Sebastiaan_(heilige) die waarschijnlijk wordt bedoeld?

Groet,

Reinhart ReinJans (overleg) 16 aug 2018 19:45 (CEST)

Dank voor de melding, ik heb de link gecorrigeerd. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 16 aug 2018 20:11 (CEST)

Grenzen[bewerken]

Het toevoegen van twijfelachtige informatie is weer begonnen, zelfs zover gaande dat, natuurlijk weer zonder bronnen, gemeentegrenzen worden uitgebreid met provinciegrenzen overschrijdende postbezorginggrenzen, tot in de sjablonen aan toe. VanBuren (overleg) 19 aug 2018 12:36 (CEST)

Tja, ik heb op 1 augustus jl. een verzoek gedaan om de edits van deze gebruiker te bewaken. Dat verzoek is echter verwijderd, omdat het zogenaamd om een inhoudelijk en/of persoonlijk conflict zou gaan, wat imo niet het geval is. Zo blijkt bijvoorbeeld de gebruikte bron plaatsengids.nl niet geverifieerde informatie van derden te bevatten, die door overname weer verder verspreid wordt via Wikipedia (zie hier en hier). Op deze manier, als edits niet bewaakt worden, blijft het dweilen met de kraan open. Gouwenaar (overleg) 19 aug 2018 14:06 (CEST)
Helaas heb ik die nominatie gemist en heb ik er niet op tijd mijn reactie op kunnen geven. Jammer dat het behouden is. VanBuren (overleg) 20 aug 2018 09:45 (CEST)