Overleg gebruiker:Gouwenaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springenEnkele spelregels:
 1. Vragen die hier aan mij gesteld worden, zullen door mij hier beantwoord worden.
 2. Vragen die ik elders heb gesteld, dienen - om de samenhang tussen vraag en antwoord te behouden - daar beantwoord te worden.
 3. Bijdragen die naar mijn oordeel strijdig zijn met de Wikiquette, kunnen direct door mij verwijderd worden.
 4. Ook bijdragen die op de man in plaats van op de zaak zijn gericht, kunnen direct door mij worden verwijderd.
 5. Bijdragen aan deze pagina kunnen direct na lezing door mij worden gearchiveerd.

Laat een nieuw bericht achter
Sullivan 1906 5 10.jpg

Er fladderen soms vreemde vogels rond op Wikipedia, ze zijn als volgt te typeren:

 • het zendelingetje, probeert Wikipedia te gebruiken om zijn evangelie uit te venten
 • het egotrippertje, probeert koste wat kost zichzelf, zijn familie en/of zijn zaak te promoten
 • het autoriteitje, vindt het gewone volk te min om daarmee in discussie te gaan, wat hij te melden heeft staat immers niet ter discussie


 • het kladderaartje, meent dat de vrije bewerkbaarheid van Wikipedia een vrijbrief is om te mogen kladderen
 • het overschrijvertje, neemt zonder blikken of blozen teksten van anderen over en plaatst deze als eigen werk op Wikipedia
 • het dovemannetje, is zo overtuigd van zijn eigen gelijk, dat iedere discussie onmogelijk is
 • het fabulantje, mixt feiten en fictie tot een schier onontwarbare kluwen

(n.b. waar hij of zijn staat kan natuurlijk ook zij of haar worden gelezen)
Mocht u zich onverhoopt in een van deze types herkennen dan is fladderen naar een andere plek dan Wikipedia wellicht verstandiger.

Vroesentuin[bewerken]

Beste Gouwenaar, is er eigenlijk een verband met de naamgeving van het Vroesenpark? Groet van Paul Brussel (overleg) 5 okt 2019 22:43 (CEST)

Voor zover mij bekend is er geen relatie. Het Willem Vroesenhuis in Gouda is genoemd naar Willem Vroesen (1478-1561), later zijn plein en plantsoen naar dit huis genoemd. Ook in de 17e-eeuw waren leden van de familie Vroesen in Gouda vroedschap, schepen en burgemeester van Gouda; ik ben geen relatie met een Rotterdams geslacht tegengekomen. Uitgesloten is dat natuurlijk niet. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 5 okt 2019 23:15 (CEST)
Gelet op de gelijkheid van de familiewapens van de Rotterdamse leden van de vroedschap Adriaen Vroesen (1658) en Adriaen Vroesen Adriaensz. (1670): in blauw drie schuine zilveren bijlen en boven vergezeld van een zilveren zwanenkop met hals, rood gesnaveld en de Goudse leden van de vroedschap Gerrit Jansz. Vroesen (1618) en Johan Gerritsz. Vroesen (1661): in blauw een zwanenkop met hals, rood gesnaveld, vergezeld van drie schuine zilveren bijlen, goud gesteeld, lijkt een familierelatie voor de hand te liggen. Maar wat hun relatie is met de stichter van het Willem Vroesenhuis in Gouda is mij niet bekend. Gouwenaar (overleg) 5 okt 2019 23:33 (CEST)
Dank voor de antwoorden. Misschien dat het eens opgehelderd wordt door iemand. Paul Brussel (overleg) 6 okt 2019 18:17 (CEST)

Draaiorgel de Lekkerkerker[bewerken]

Beste Gouwenaar, zojuist heb ik getracht het artikel Draaiorgel de Lekkerkerker op te poetsen. Zou jij, met al je kennis over Gouda, er eens naar willen kijken of het klopt?

Met vriendelijke groeten, ook een oud Gouwenaar, Crazyphunk 15 okt 2019 10:59 (CEST)

Dag CrazyPhunk, ik heb indertijd al wat subjectieve passages verwijderd/herschreven. Ronn heeft nogmaals de stofkam door het artikel gehaald. Ik herinner mij het orgel met de gebroeders Tom nog uit mijn jeugd. Wat er nu in het artikel staat lijkt mij correct. Zie bijvoorbeeld ook "draaiorgel 'De Lekkerkerker' terug in het Goudse straatbeeld" + Nieuwsbrief nr. 18 van Die Goude en de website van de Stichting tot behoud van draaiorgel De Lekkerkerker. Dit jaar was het draaiorgel te beluisteren tijdens Open Monumentendag in de Sint Janskerk (zie "Gouds Monumentenweekend wordt dubbel genieten"); de Goudse organist van de Sint Janskerk, Gerben Budding, speelde op het Moreau-orgel van de kerk tegelijkertijd bediende Adri Vergeer het draaiorgel de Lekkerkerker (zie video-opname). Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 15 okt 2019 15:15 (CEST)

Rindert van Zinderen Bakker[bewerken]

Hallo Gouwenaar, ik heb net een artikel aangemaakt over burgemeester Rindert van Zinderen Bakker (geboren in Ter Apel op 5 mei 1912 en getrouwd met Geessie Jantina Roede). Volgens deze bron is hij op 2 juli 1993 overleden. Maar ja, dat is een soort wiki, en hoewel andere informatie op die site vaak betrouwbaar blijkt, ben ik terughoudend om die site als bron te gebruiken. Ik zie hier dat NGV een krantenbericht heeft dat ene Rindert van Zinderen Bakker op 2 juli 1993 overleden is. Als ik het goed heb ben je daar lid van en kan dat dan online inzien. Kun jij me daarbij helpen? - Robotje (overleg) 18 okt 2019 07:49 (CEST)

Ah, de kleinzoon heeft de naam van zijn roemruchte grootvader tot de zijne gemaakt. Hij overleed op 2 juli 1993 in Almere-Haven op 81-jarige leeftijd. De overlijdensadvertentie werd geplaatst door zijn weduwe, kinderen en kleinkinderen. Zijn weduwe Geessie Jantina Roede overleed op 29 november 2000. Gouwenaar (overleg) 18 okt 2019 08:27 (CEST)
Bedankt voor de snelle en behulpzame reactie. Ik zal het artikel aanpassen en begrijp dat de titel van het artikel mogelijk in de toekomst aangepast moet worden. Maar dat zien we dan wel. - Robotje (overleg) 18 okt 2019 08:32 (CEST)
Ik heb toch maar de dp aangemaakt. Op de Friese Wikipedia hebben ze wel een artikel over opa maar niet over de burgemeester terwijl dat bij nl-wiki anderom is. Op Wikidata werden beide artikelen per ongeluk al gekoppeld aan hetzelfde Q-item. Blijkbaar nogal verwarrend. - Robotje (overleg) 18 okt 2019 11:35 (CEST)
Kleurrijk figuur opa Rindert. Jaap van de Merwe schreef een biografisch artikeltje over hem in "Gij zijt kanalje, heeft men ons verweten!" uit 1974. Een aantal van zijn strijdliederen zijn ook door Van de Merwe opgenomen in dit werk. Enkele krenten uit de pap, ontleen ik aan dit naslagwerk van Van der Merwe. Van Zinderen Bakker was een veelgevraagd spreker, maar werd ook regelmatig bedreigd. Na een zo'n bijeenkomst in Beets werd hij door zogenaamde maffers/onderkruipers (lees werkwilligen) met knuppels het water van het Koningsdiep ingejaagd. Hij was het ook die op de nacht voor een Koningsdag (19 februari) samen met een helper met ladders de kerktoren van Gorredijk beklom om daar de rode vlag te hijsen. Omdat het die dag nogal sneeuwde durfde niemand de vlag te verwijderen en heeft de rode vlag dus een koningsdag lang van de kerktoren gewapperd. Het had trouwens niet veel gescheeld of zijn kleinzoon was nooit op deze aarde verschenen. Bij de geboorte van diens vader Folkert in 1884 plaatste hij in "Recht voor Allen" een advertentie met de volgende tekst: "In weerwil van nauwkeurige toepassing der voorbehoedmiddelen beviel heden mijn vrouw van het 7de kind". Ja, dat waren nog eens tijden. Gouwenaar (overleg) 18 okt 2019 13:25 (CEST)
Het zal je maar gebeuren dat dat je eigen vader zo'n tekst in de krant zet en je dat later onder ogen krijgt. Wel een apart figuur ja. Nog even een ander vraagje. Bij het artikel over Adrianus Jacobus van Dobben de Bruijn (geboren in Hazerswoude in december 1909, vader was burgemeester en later Tweede Kamerlid, zelf in 1947 getrouwd met Pea Tonia van Emst [1]) kan ik geen overlijdensdatum vinden. Hij is ouder dan de oudste Nederlandse man, dus in leven zal die niet meer zijn. In 1981 woonde het echtpaar in Zeist (zie [2]) maar daarna houdt het spoor voor mij op. Kan je me daarbij ook helpen. Bij voorbaat dank. - Robotje (overleg) 18 okt 2019 16:09 (CEST)
Adrianus Jacobus van Dobben de Bruyn overleed op 2 juni 1994. Hij woonde in Zeist en werd begraven in Ermelo. Ook zijn overlijdensadvertentie werd geplaatst door door zijn weduwe, kinderen en kleinkinderen. Gouwenaar (overleg) 18 okt 2019 16:21 (CEST)
Opnieuw bedankt. Ik heb het artikel intussen aangepast. - Robotje (overleg) 18 okt 2019 17:08 (CEST)
Het gaat zo goed, nog een (voor mij zeer) lastige dan maar als het mag. Emiel Christiaan Johan Marie van de Laarschot (geboren Bergen op Zoom, 17 februari 1912, getrouwd met Paula Emerica Aloysia de Seegner). Deze oud-burgemeester is dus ruim 107 jaar geleden geboren maar ik kan geen overlijdensdatum vinden. Alle hulp is welkom. - Robotje (overleg) 19 okt 2019 17:42 (CEST)
Hij is in ieder geval voor 25 oktober 2007 overleden want op die dag overleed zijn weduwe Paola Emericis Aloysia de Séegner. Gouwenaar (overleg) 19 okt 2019 21:51 (CEST)
De spelling van voornamen van zijn echtgenote wijkt iets af van wat hier staat, maar dat zal wel de juiste persoon zijn. Wederom bedankt. - Robotje (overleg) 19 okt 2019 22:39 (CEST)
Die afwijkende spelling is mij ook opgevallen, maar het is inderdaad dezelfde persoon. In de overlijdensadvertentie worden ook haar geboortedatum en plaats vermeld: 29 juni 1912 te Sussak. De advertentie is geplaatst door haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Zij overleed in Vught. Kennelijk zijn ze daar na het beëindigen van zijn burgemeesterschap gaan wonen, want ook in 1974 woonden ze daar al. De overlijdensadvertenties vanaf 2000 zijn nog niet gepubliceerd op de website van het CBG. De overlijdensadvertentie van zijn vrouw is gepubliceerd door de NGV (en door menselinq.nl), maar die van hem tref ik daar niet aan. Gouwenaar (overleg) 19 okt 2019 22:50 (CEST)
Ik heb het artikel over Van de Laarschot aangepast. Als je denkt dat de formulering beter kan, voel je vrij om het aan te passen. - Robotje (overleg) 19 okt 2019 23:26 (CEST)

Peiling doen over gekwalificeerde meerderheid?[bewerken]

Beste Gouwenaar,

Las je goede verhaal in De Kroeg over onder meer de schadelijke afzetting van MoiraMoira. Ga je een peiling doen om de gekwalificeerde meerderheid net als in het Parlement op 2/3 te zetten? Dat steun ik, vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 3 nov 2019 10:34 (CET)

Beste Hansmuller, ik ben voorstander van het afschaffen van de gekwalificeerde meerderheid bij het benoemen en afzetten van moderators in combinatie met het afschaffen van de benoemingsperiode voor onbepaalde tijd en in combinatie met het aanpassen van de procedures bij stemmingen over personen (zie hier voor de door mij genoemde aanpassingen). Ik kreeg niet de indruk dat mijn idee op veel bijval kon rekenen. Helaas, maar het is niet anders. Naar mijn overtuiging is het slecht voor vrijwilligersorganisaties om functies (met bevoegdheden om te beslissen over het functioneren van collega's) voor onbepaalde tijd toe te kennen. Dat zorgt voor een ongezonde kastevorming. Wat de gekwalificeerde meerderheid betreft, ook dat werkt nadelig door in de onderlinge verhoudingen. Wisselende grote meerderheden blijven gefrustreerd achter nadat de keuze is gemaakt door een betrekklijk kleine minderheid. Voor de goede orde, de keuzes die in het verleden gemaakt zijn waren legitiem, passend binnen het gekozen kader. Zelf vind ik dat het tijd is om de spelregels te veranderen, maar, zoals ik al zei, die urgentie wordt kennelijk niet door iedereen gezien. Dat vind ik zelf onbevredigend, maar ik ben niet van plan om aan een dood paard te gaan trekken. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 3 nov 2019 14:53 (CET)

Crasborn[bewerken]

Hallo Gouwenaar, ik heb een artikel aangemaakt over Emil (E.J.H.M) Crasborn die op 6 mei 1920 in Thorn geboren is. Hij werd in 1952 burgemeester van Grathem maar na een onderzoek vanwege mogelijke fraude met declaraties stapte hij op 49-jarige leeftijd op. Als hij nog leeft is hij nu 99 jaar. De kans is dus groot dat hij intussen overleden is maar daar kan ik geen deugdelijk bron voor vinden. Vermoedelijk zijn zijn voornamen 'Emile Johan Hubert Marie' of iets wat daar op lijkt. Gezien deze advertentie vermoed ik dat hij een zoon was van Christiaan Hubert Crasborn & Maria Elisabeth Corbeij en dat hij getrouwd is met E.F. Vogels. Het zou fantastisch zijn als je (al dan niet met behulp van die extra informatie) iets kunt vinden over zijn latere loopbaan en/of een datum van overlijden. Ik hoop dat het net als de vorige keer lukt. - Robotje (overleg) 7 nov 2019 20:56 (CET)

Mr. Emile Johan Hubert Marie Crasborn overleed op 1 juni 1990 op 70-jarige leeftijd in het St. Maartens Gasthuis in Venlo. Hij was getrouwd met Helena Johanna Hoes. Dat zal ongetwijfeld een tweede huwelijk geweest zijn, want de kinderen uit zijn eerste huwelijk met Liesbeth Vogels staan in zijn overlijdensadvertentie genoemd. Gouwenaar (overleg) 7 nov 2019 21:54 (CET)
Wederom bedankt, ik heb het artikel intussen aangepast. - Robotje (overleg) 7 nov 2019 22:38 (CET)