Overleg gebruiker:Gouwenaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to searchEnkele spelregels:
 1. Vragen die hier aan mij gesteld worden, zullen door mij hier beantwoord worden.
 2. Vragen die ik elders heb gesteld, dienen - om de samenhang tussen vraag en antwoord te behouden - daar beantwoord te worden.
 3. Bijdragen die naar mijn oordeel strijdig zijn met de Wikiquette, kunnen direct door mij verwijderd worden.
 4. Ook bijdragen die op de man in plaats van op de zaak zijn gericht, kunnen direct door mij worden verwijderd.
 5. Bijdragen aan deze pagina kunnen direct na lezing door mij worden gearchiveerd.

Laat een nieuw bericht achter
Sullivan 1906 5 10.jpg

Er fladderen soms vreemde vogels rond op Wikipedia, ze zijn als volgt te typeren:

 • het zendelingetje, probeert Wikipedia te gebruiken om zijn evangelie uit te venten
 • het egotrippertje, probeert koste wat kost zichzelf, zijn familie en/of zijn zaak te promoten
 • het autoriteitje, vindt het gewone volk te min om daarmee in discussie te gaan, wat hij te melden heeft staat immers niet ter discussie


 • het kladderaartje, meent dat de vrije bewerkbaarheid van Wikipedia een vrijbrief is om te mogen kladderen
 • het overschrijvertje, neemt zonder blikken of blozen teksten van anderen over en plaatst deze als eigen werk op Wikipedia
 • het dovemannetje, is zo overtuigd van zijn eigen gelijk, dat iedere discussie onmogelijk is
 • het fabulantje, mixt feiten en fictie tot een schier onontwarbare kluwen

(n.b. waar hij of zijn staat kan natuurlijk ook zij of haar worden gelezen)
Mocht u zich onverhoopt in een van deze types herkennen dan is fladderen naar een andere plek dan Wikipedia wellicht verstandiger.

Bedankt[bewerken]

Bedankt voor al je hulp in 2017

Agaath (overleg) 1 jan 2018 22:26 (CET)

Graag gedaan en dank voor de goede wensen. Ik wens jou ook een heel goed 2018 toe. Gouwenaar (overleg) 1 jan 2018 23:15 (CET)

Gerrit Besselaar[bewerken]

Beste Gouwenaar, op het artikel over Gerrit Besselaar heb je aan de hand van de overlijdensakte de overlijdensdatum nu vastgelegd op 16 januari 1947. Die akte vermeldt inderdaad duidelijk "op zestien dezer". Echter, twee overlijdensadvertenties (een door zijn echtgenote, de ander door directe en aangetrouwde familie) in Trouw van 18-01-1947 vermelden "15 jan". Artikelen in Trouw en Het Parool van 18-01-1947 vermelden "woensdag" als dag van overlijden, dus ook 15 januari. Kan het zijn dat er eventueel een fout is gemaakt bij de overlijdensaangifte (die ook pas op 18 januari geschiedde), en dat er dus toch twijfel is over de juiste datum, 15 of 16 januari 1947? Mvg, Trewal 2 jan 2018 21:33 (CET)

Dank voor je melding. Beiden zijn mogelijk, het is niet de eerste keer dat er een foutieve datum wordt vermeld door de familie, die dan wordt overgenomen door de kranten. Maar ook bij de aangifte kan een fout zijn gemaakt. Ik heb dus mijn aanvankelijke bewerking maar weer teruggedraaid, maar wel voorzien van een nadere uitleg met linken naar de diverse bronnen. Gouwenaar (overleg) 2 jan 2018 22:00 (CET)
Bedankt! Die uitleg maakt goed duidelijk waar de twijfel vandaan komt. Mvg, Trewal 2 jan 2018 22:06 (CET)

Sonja van Proosdij[bewerken]

Beste Gouwenaar en ook Paul Brussel, allereerst de beste wensen. Ik heb net Sonja van Proosdij aangemaakt, maar ik zie eigenlijk nergens haar geboortedatum/plaats. Slechts een site vermeldt die, maar ik kan niet zien wie de gegevens heeft opgevoerd. Het is daarbij vreemd dat "wiewaswie" geen enkele, maar dan ook geen een Sonja van Proosdij kent, terwijl ze nog geboren is in de tijd dat er veelvuldig vernoemd werd. Ze had kennelijk een andere officiële voornaam. Afgaand op die vermeldde datum vond ik wel een geboortemelding in de Haagsche Courant, verder spitten leverde inderdaad een van Proosdij op, geboren op die datum. Nu vindt Paul nog wel eens wat terug in de rouwadvertenties, zouden jullie willen kijken of die geboortedatum ergens anders genoemd wordt in een rouwadvertentie van "van Proosdij", ondertekend door vriendin Jacqueline Beckers. De voornaam zou dan gelijk kunnen zijn aan onze koningin in 1898. Als er teveel gezocht moet worden, dan blijft het OO en laten we het artikel maar zo. Alvast bedankt,Ceescamel (overleg) 3 jan 2018 12:44 (CET)

Uiteraard eveneens de beste wensen voor 2018. Volgens de gezinskaart van Simon van Proosdij in het gemeentearchief van Den Haag werd op 21 februari 1933 Wilhelmina van Proosdij geboren. Zonder betrouwbare bronnen die aangegeven dat deze Wilhelmina dezelfde persoon is als Sonja is dit inderdaad het resultaat van origineel onderzoek. Gouwenaar (overleg) 3 jan 2018 12:57 (CET)
Beste Gouwenaar, nog even terugkomend op bovenstaande. Is het wel handig die naam (hier) zo te vermelden. Als ik die naam nu google komt jouw overlegpagina twee keer naar voren. Ik keek nl nog even of ik een dergelijke overlijdensadvertentie kon vinden (niet dus).Ceescamel (overleg) 12 jan 2018 16:31 (CET)
Waarom zou dat een probleem zijn? Gouwenaar (overleg) 12 jan 2018 18:38 (CET)
Ik (nounou) heb het idee, dat zij een soort afstand van die naam heeft genomen. Als zij in al die jaren er geen melding van maakt en ook de rouwadvertentie die niet vermeld, is er volgens mij wat aan de hand geweest. Ik heb geen bezwaar tegen een vermelding op een overlegpagina, maar als die overlegpagina voor iedereen inzichtelijk is, zou ikzelf daar voorzichtiger bij zijn. Daarom vermeldde ik haar voornaam niet.Ceescamel (overleg) 13 jan 2018 14:47 (CET)
Het klinkt misschien wat hard, maar de regels mbt privacybescherming hebben slechts betrekking op levende personen. Er kunnen legio redenen zijn waarom iemand van voornaam wisselt, ik ken er vele voorbeelden van. De meesten zijn uiterst onschuldig van aard. Bovendien bij googelen op één van de namen kom je hier niet terecht. Gouwenaar (overleg) 13 jan 2018 15:07 (CET)
Privacy akkoord. Als ik echter google op de door jou genoemde naam tussen aanhalingstekens en 1933, sta je zelfs bovenaan in Google,....Ceescamel (overleg) 13 jan 2018 15:33 (CET)
Afgelopen donderdag verscheen er een necrologie geschreven door Peter de Waard in de Volkskrant. Hij noemt 27 december 2017 als datum van haar overlijden en niet 28 december, een datum die door de meeste andere bronnen wordt genoemd. Gouwenaar (overleg) 19 jan 2018 19:36 (CET)

Overleg:Homan (geslacht)[bewerken]

Beste Gouwenaar, zie mijn vraag op bovenstaande OP. Het lijkt me uiterst onwaarschijnlijk dat dit Drents geslacht bewijsbaar is terug te voeren tot de 14e eeuw. Weet jij misschien meer hierover? Groet van Paul Brussel (overleg) 3 jan 2018 13:53 (CET)

Daar gereageerd. De informatie lijkt afkomstig te zijn uit de publicatie over dit geslacht door Hans Homan Free, een bekende Drentse genealoog. Ik ken zijn publicatie niet en kan de betrouwbaarheid daarom ook niet beoordelen. Gouwenaar (overleg) 3 jan 2018 15:07 (CET)

Plan-Frederiks[bewerken]

Hallo Gouwenaar! Ik bemerk dat je het boek van Van der Heijden in bezit hebt. Het lemma bevat nu de volgende bewering: "Het plan werd daarom enigszins gewijzigd. Mensen die volgens de bezetter bijzondere verdiensten (zoals lidmaatschap der NSB, voor Duitsland vechten in de Eerste Wereldoorlog of een uitzonderlijk artistiek talent) voor het Duitse Rijk hadden verleend, zouden uiteindelijk voor de lijsten gekozen worden". Bij Frederiks zelf, Presser of De Munnick is hierover niets te vinden. Staat er wellicht iets over bij Van der Heijden?

Groetjes, MWAK (overleg) 4 jan 2018 22:58 (CET)

Van der Heijden spreekt niet over een gewijzigd plan. Letterlijk schrijft hij (p. 38): "De eerste twee uitverkorenen werden er spoedig vijf, daarna tien, daarna meer en uiteindelijk, begin 1943, formeel zo'n vijfhonderd maar feitelijk nog zo'n honderdvijftig meer, in het totaal dus ongeveer 650 mensen". Hij citeert vervolgens Frederiks die aangeeft waarom gedacht werd aan huisvesting ergens in het oosten van Nederland. Na die uiteenzetting vervolgt hij met: "Zo gebeurde. Tussen eind 1942 en september 1943 verbleven in Barneveld zo'n 670 'uitverkoren' Joden. Na de dood (zelfmoord?) van Fritz Schmidt [Generalkommissar zur besonderen Verwendung] in juni 1943 bleek hun positie niet langer houdbaar en werden ze alsnog op transport gezet, eerst naar Westerbork, daarna naar Theresienstadt. Ze bleven dus uitverkoren, want Theresienstadt was geen vernietigingskamp. Verreweg de meesten van hen overleefden de oorlog. Degenen voor wie dat niet geldt, stierven een natuurlijk dood". Op dit punt spreekt van der Heijden zichzelf tegen. Op p. 55 vermeld hij dat drie van de bewoners van Villa Bouchina in Auschwitz en Midden Europa zijn omgekomen (lees omgebracht). Ik heb me wat het artikel betreft maar even beperkt tot Villa Bouchina, en om jou niet te veel in de weg te zitten, en omdat dit het feitelijke onderwerp is van het door Van der Heijden geschreven boekwerkje. Gouwenaar (overleg) 4 jan 2018 23:29 (CET)
Dank je! Ik zal de bewering verwijderen. Misschien dat Van der Heijden puur de mensen in Barneveld in gedachten had. MWAK (overleg) 4 jan 2018 23:42 (CET)
Ik ontdek nu net, dat "Joodse NSB'ers", maar dan exclusief de dagboekaantekeningen van Spanjaard, gepubliceerd is op de website van de Hogeschool Utrecht. De link wordt hier tegengehouden door de spamfilter. Maar als je in Google zoekt op "Joodse NSB'ers", dan linkt het vijfde resultaat naar deze publicatie. De dagboekaantekeningen van Spanjaard zijn wel integraal opgenomen in het in 2006 uitgegeven boek. Gouwenaar (overleg) 5 jan 2018 13:10 (CET)
Die omgekomenen zijn inderdaad van Bouchina. Die hebben geen verdere bescherming gehad als ik de archieven bekijk. Zij zijn eerder per trein overgebracht naar de Hollandse Schouwburg en vandaar naar Westerbork voordat de Barnevelders aankwamen. Uit dee archieven blijkt dat toen de barnevelders arriveerden en er woonen er door het ministerie veel gelobbyd is dat zij een eigen barak kregen, met eigen spullen en voorzieningen, bezoekregelingen en gesperrt zouden blijven en zelfs weer er vandaan zouden worden gehaald om elders te worden opgevangen. Hannolans (overleg) 9 jan 2018 23:12 (CET)
Dat betreft drie van de Doetinchemgroep, nl. Abraham Spetter, Paul Drukker en Simcha Ancona. Gouwenaar (overleg) 10 jan 2018 12:11 (CET)

foto van wapen plaatsen bij artikel Hendrik Ketel[bewerken]

Hallo Gouwenaar In het artikel in GN 2005 komen een aantal fraaie afbeeldingen van de wapens van de familie Ketel voor. Is het toegestaan deze bij het artikel te plaatsen (omdat ze uit een eeuwen oud manuscript komen) of is er nog sprake van portretrecht van de fotograaf van het wapen?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door H. Homan Free (overleg · bijdragen) 6 jan 2018 22:40‎

Als ik het goed begrijp zijn het de originele tekeningen uit 17e eeuw, die vallen voor zover ik kan beoordelen, allemaal in het publieke domein. De fotograaf of degene die de reproducties heeft gemaakt heeft niets creatiefs toegevoegd aan de afbeeldingen, die kan daar imo geen rechten aan ontlenen. Gouwenaar (overleg) 6 jan 2018 23:19 (CET)

Inderdaad het boekje is van 1650. Ik zal hem er straks bijplaatsen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door H. Homan Free (overleg · bijdragen) 6 jan 2018 23:30‎

Beste H.Homan Free, zou je bij de bestandsinformatie de gegevens van de oorspronkelijke auteur willen vermelden. De oorspronkelijke auteur is Nicolaas Schultinck en het werk is gedateerd 1650, daarbij past ook een andere licentie, want niet jij bent de auteursrechthebbende, maar het werk is vrij beschikbaar vanwege de ouderdom ervan. Ik heb dat nu aangepast, zoals je hier kunt zien. Zou je hiermee - als je nieuwe afbeeldingen op Commons plaatst - rekening willen houden? Gouwenaar (overleg) 7 jan 2018 14:17 (CET)

Bedankt voor de correctie. Ik ben nog redelijk nieuw op Wikipedia, ik zal er met komende afbeeldingen rekening mee houden H. Homan Free (overleg) 7 jan 2018 17:08 (CET)

Frans J.H. van Eijk[bewerken]

Beste Gouwenaar, bedankt voor je voorstellen en verbeteren aan dit artikelAgaath (overleg) 8 jan 2018 16:02 (CET)

Excuus[bewerken]

Dag Gouwenaar, ik heb geblunderd met Jo Spier. Ik dacht dat de tekst "geen ISBN" was toegevoegd en dat maakte ik ongedaan, dacht ik. Maar in werkelijkheid was die tekst net verwijderd en zette ik hem weer terug. Een beetje dom, zou Máxima zeggen. Handige Harrie (overleg) 12 jan 2018 13:04 (CET)

Geen probleem hoor, dat overkomt ons allemaal wel eens. Gouwenaar (overleg) 12 jan 2018 13:06 (CET)

Katwijk aan Zee[bewerken]

Dag Gouwenaar, ik weet dat jij af en toe je mening gaf of zelfs een discussie leidde wat betreft discussies over Katwijk. Nu is er een persoon die de nadruk op het christelijke karakter wil leggen (niet de eerste en misschien wel dezelfde onder een andere naam) op lemma Katwijk aan Zee. Feit is echter dat Katwijk aan Zee geen dorp meer is maar een woonkern en zodanig ook kleiner is dan het toenmalige dorp (inmiddels alweer 12 jaar) aangezien een deel van Katwijk aan Zee nu in andere kernen ligt. Dan is het nog het "oranjegezindheid", waar ik weinig verschil zie met andere dorpen of steden, het valt in Katwijk nog mee, er zijn wel bepaalde groepen en straten, maar daar is Katwijk wat mij betreft niet uniek in. / Ik heb de laatste tijd veel meegemaakt en zit eigenlijk niet op zulke discussies te wachten, jij wellicht ook niet, maar toch de vraag of jij je licht wilt laten schijnen (figuurlijk :-)). Zie Mijn OP, Katwijk aan Zee en Overleg:Katwijk aan Zee onderin, hoewel er boven ook al eerder een discussie is geweest over het christelijke karakter. Dat is ook zo, maar moet ook weer niet overdreven worden. Als ik door Alblasserdam rijd dan zie ik wel 20 kerken en dat scheen toen (in 2012) nog te kloppen ook. Ik krijg de indruk dat deze gebruiker zo'n soort indruk wil achterlaten in het lemma (dat nu beveiligd is) maar met mij zal hij geen consensus bereiken, ik hoop uiteraard helemaal niet, maar ben dan nog wel zo fair om jou te vragen die met een open blik er naar kan kijken als 'Gouwenaar'. M.v.g. - Richard kiwi Overleg 14 jan 2018 15:19 (CET)

Hier gereageerd, maar er zijn wellicht meelezers, ik denk bijvoorbeeld aan Gasthuis, die hier ook hun licht over kunnen laten schijnen. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 14 jan 2018 17:17 (CET)
Bedankt Gouwenaar, je overleg is totaal genegeerd en ik krijg daar zeer zware PA's. (na discussie en wat lichte PA's over en weer, maar vooral veel discussie) Dus eerst even afwachten hoe dat afloopt. M.v.g. - Richard kiwi Overleg 14 jan 2018 18:13 (CET)

Genomineerd voor een WikiUil 2017, uitnodiging voor de uitreiking[bewerken]

Beste Gouwenaar, Van 4 november t/m 30 november 2017 konden gebruikers van de Neerlandstalige Wikipedia de meest gewaardeerde gebruikers en projecten van 2017 nomineren. Minstens een van de Wikipedia-gebruikers heeft jou voorgedragen voor een WikiUil in de categorie:

 • SamenwerkingsUil – Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers.

Van harte gefeliciteerd met deze nominatie!

Van 1 januari t/m 14 januari 2018 konden alle actieve gebruikers op Wikipedia hun stem uitbrengen. Welke gebruikers en projecten daadwerkelijk een WikiUil winnen wordt pas bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de WikiUilen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Utrecht op zaterdag 20 januari en daarna ook op Wikipedia. Omdat je genomineerd bent voor deze prijs, willen we je graag uitnodigen voor deze nieuwjaarsbijeenkomst. Meer informatie kun je vinden op: Nieuwjaarsbijeenkomst 2018.

Na de uitreiking kan men gratis het Universiteitsmuseum Utrecht bezoeken en daarna volgt een gratis borrel. Om gratis toegang te hebben is inschrijven noodzakelijk. Blijf je liever anoniem kun je gerust een pseudoniem invullen: via deze link.

Daarnaast willen wij, als organisatoren van de uitreiking van de WikiUilen, ook graag weten of je komt of niet! Kun je dit ons laten weten?   Dat kan door hieronder op dit bericht te reageren, dat kan op de pagina van de Nieuwjaarsbijeekomst, of kan door ons een e-mail te sturen.

Dank voor je bijdragen aan Wikipedia in het afgelopen jaar en we hopen in de toekomst nog meer bijdragen van je te zien!

Namens de organisatie van de prijsuitreiking, Taketa & Romaine 15 jan 2018 11:17 (CET)

Dank voor de melding en de uitnodiging, waarvan ik geen gebruik zal maken. Persoonlijk hecht ik weinig waarde aan dergelijke verkiezingen. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 15 jan 2018 15:40 (CET)

Algemene opmerking[bewerken]

Hallo Gouwenaar, we hadden eergisteren en gisteren een discussie. Een nuttige, denk ik. Wel even een opmerking over het gebruik van nadrukken in een betoog. Ik zie je 7 keer je eigen betogende tekst cursiveren. Naar mijn indruk is dat overdaad. Het komt op mij over alsof je er bij voorbaat van uitgaat dat de ontvanger jouw boodschap niet zonder jouw hulp goed tot zich zal nemen. Nu is slecht lezen weliswaar een groot probleem in de overlegpraktijk van deze wiki, maar het is maar de vraag of je dat oplost door veelvuldig gebruik van cursief (dan wel vet of onderstreping). Een voorbeeld: het is heel goed mogelijk om te schrijven "Let wel: ik heb niets in het algemeen tegen cursiveringen, alleen tegen een overdaad ervan", maar het is ook heel goed mogelijk om te schrijven "Let wel: ik heb niets in het algemeen tegen cursiveringen, alleen tegen een overdaad ervan". Welke zin komt prettiger over op jou als aangesprokene? Groet, Apdency (overleg) 20 jan 2018 10:09 (CET)

Dit is ongelooflijk. Ik hoop niet dat ik ooit getracteerd zal worden op dit soort adviezen. Ik kan Apdency nu al vertellen dat ik ze dan volledig in de wind zal slaan. Hartenhof (overleg) 20 jan 2018 10:27 (CET)
En op mij komt dat dan over als een (zij het ironische) bevestiging van wat ik probeer te zeggen. Apdency (overleg) 20 jan 2018 10:35 (CET)
Het gaat mij niet om de cursiveringen maar om het pedante toontje. En daarin ben ik helemaal niet ironisch. Hartenhof (overleg) 20 jan 2018 10:52 (CET)
Tja, mij ging het bij het aankaarten van dit onderwerp ook om een bepaald slag pedante tonen... Apdency (overleg) 20 jan 2018 11:03 (CET)
Ik heb geen enkel probleem met een gecursiveerde tekst in opmerkingen die tegen mij gericht zijn. Integendeel, ik zie dat als een aardig gebaar van degene die mij schriftelijk benadert om ergens de nadruk op te leggen, zonder te gaan schreeuwen. Vetgedrukte tekst en hoofdletters beschouw ik persoonlijk als schreeuwen en dat probeer ik te allen tijde te vermijden. Maar cursiveringen, ga gerust je gang. Gouwenaar (overleg) 20 jan 2018 17:10 (CET)
Ik vind het veelvuldige gebruik, in elk geval in het bedoelde overleg, als belerend overkomen en zie nauwelijks een verschil met vetgedrukte tekst (wel met reeksen hoofdletters). Anderzijds schat ik in dat we het allebei geen uitgebreide discussie waard vinden. Dus wat mij betreft is het wel goed zo. Apdency (overleg) 20 jan 2018 17:25 (CET)
Akkoord ;-) Gouwenaar (overleg) 20 jan 2018 17:27 (CET)

Geen origineel onderzoek (n.a.v. Maarten Engeltjes)[bewerken]

Beste Gouwenaar, U gaf aan dat bepaalde stukjes tekst in mijn artikeltje over de countertenor Maarten Engeltjes niet in Wikipedia thuishoren omdat ze gebaseerd zijn op "eigen onderzoek" (en dus niet met verifieerbare bronnen te staven). Wikipedia-coach Samurai8 wees mij daar ook al op - was nieuw voor mij, dit was mijn eerste bijdrage aan Wikipedia. Ik begrijp de overweging wel, maar vind het toch jammer: veel informatie over een uitvoerend musicus krijg je nu eenmaal door naar zijn concerten toe te gaan, programmablaadjes te lezen, naar het concert zelf en evt. mondelinge toelichtingen daaromheen te luisteren. Ik zou het leuk vinden (ook) die informatie te verwerken, maar dat is dus in strijd met Wikipedia-beleid. Of ziet u toch mogelijkheden? Ik hoop meer artikeltjes bij te dragen, maar wel belangrijk dat ik weet wat wel en wat niet mag. Alvast bedankt! Josje Josjecalff (overleg) 23 jan 2018 23:11 (CET)

Mijn reactie betrof de gegevens mbt zijn personalia, die door Gympetic werden toegevoegd. Ik heb op zijn overlegpagina aangegeven dat het op deze wijze verzamelen van gegevens rechtstreeks bij de beschreven persoon, die niet te vinden zijn in onafhankelijke, betrouwbare bronnen, strijdig is met de richtlijn "geen origineel onderzoek". In het algemeen is het niet de bedoeling om eigen bevindingen te publiceren in artikelen op Wikipedia. Immers: "Alles in Wikipedia moet gebaseerd zijn op betrouwbare bronnen (als er geen betrouwbare bronnen over een onderwerp zijn dan mag het niet in Wikipedia behandeld worden, ongeacht hoe 'bekend' of 'belangrijk' het onderwerp is)". Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 23 jan 2018 23:24 (CET)

Jubileumster 10 jaar[bewerken]

Voor mensen die zich al 10 jaar of langer inzetten voor Wikipedia. Aangezien u nog altijd actief bent, dan is deze ster hier wel op zijn plaats. Rode raaf (overleg) 28 jan 2018 17:16 (CET)

Van Gogh (geslacht)[bewerken]

Beste Gouwenaar, met enige regelmaat wordt gemeld dat de vader / moeder van Theo van Gogh in 2009 is overleden. Dat is op verschillende genealogische sites te vinden maar daarvoor heb ik nooit ergens een betrouwbare bron kunnen vinden. Weet jij daar meer over? Groet van Paul Brussel (overleg) 30 jan 2018 16:32 (CET)

Dag Paul, op diverse genealogische websites wordt vermeld dat de vader van Theo van Gogh op 5 november 2009 zou zijn overleden. Op die datum overleed wel een Johan (Joop) van Gogh (1938-2009). Zijn overlijdensadvertentie stond in de NRC van 9 november 2009, maar dat was dus niet de vader van Theo van Gogh. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 30 jan 2018 16:54 (CET)
Beste Gouwenaar, die had ik dus ook gevonden, en daarom heb ik het steeds verwijderd hier op WP niet zijnde de vader van Theo van Gogh. Aan dat laatste doe ik dan dus in ieder geval vooralsnog goed. Groet van Paul Brussel (overleg) 30 jan 2018 16:58 (CET) PS: zie verdorie ook Overleg:Van Gogh (geslacht)... Paul Brussel (overleg) 30 jan 2018 17:04 (CET)
Zie ook dit bericht in de Leeuwarder Courant d.d. 11 september 2012, waarin Johan van Gogh verklaart woedend op de EO te zijn. Hij zou volgens die genealogische websites toen al bijna drie jaar geleden zijn overleden. Ach, dat soort websites kalken ook maar alles klakkeloos van elkaar over. Gouwenaar (overleg) 30 jan 2018 17:34 (CET)

Theo Renirie[bewerken]

Dag Gouwenaar. Misschien had je het al gezien, maar ik had gisteren vernomen dat er recent twee beelden van Theo Renirie zijn verdwenen uit Doesburg; van eentje daarvan staat een foto van jouw hand op Lijst van beelden in Doesburg. Ik vernam tevens in een nieuwsbericht naar aanleiding van deze feiten dat de kunstenaar eind 2016 is overleden. Dat was kennelijk bij Wikipedia niet bekend, ik heb het jaartal gisteren toegevoegd aan het artikel over hem. Je bent wel goed met bronnen; mocht je meer weten (te vinden), dan is dat welkom. Ik zat ook nog even te kijken naar het woord 'gestolen', dat ik heb ontleend aan de nieuwsbronnen. Een strikt juridisch redenerend iemand zou wellicht zeggen dat alleen bekend is dat ze zijn verdwenen. Misschien heb je daar ook wel een mening over. Groet, Apdency (overleg) 5 feb 2018 19:36 (CET)

Ik had het nog niet gelezen. Opnieuw een triest verhaal van gestolen en vernielde kunstwerken. Gouwenaar (overleg) 5 feb 2018 20:45 (CET)

Jhr. Frederik Gerhard Lodewijk Oswald van Kretschmar van Veen (1919), directeur Iconografisch Bureau[bewerken]

Beste Gouwenaar, eerlijk gezegd vind ik het eens tijd worden dat aan de betreffende persoon een lemma wordt gewijd, dus ik zal me daar eens mee gaan bezighouden (ook al staat Van Royen ook nog steeds op de planning, maar dat wordt een lastig te maken lemma). Ik kom er echter niet achter of hij na zijn pensionering in 1984 nog veel werk gedaan heeft, hoewel ik vermoed dat hij nog immer in leven is (hoewel het moeilijk is om achter dat laatste te komen: volgens internet is hij nog steeds in een Engels telefoonboek in zijn woonplaats te vinden). Weet jij meer over hem en zijn latere activiteiten? Zelfs het RKD weet weinig over hem te melden (dus ik vermoed dat hij nog steeds pensioen ontvangt). In zijn 100e levensjaar verdient hij toch wel als uitmuntend iconograaf een artikel hier. Paul Brussel (overleg) 5 feb 2018 21:07 (CET)

In ieder geval is na zijn pensionering nog een tijdlang zijn dienstverband met het Iconographisch Bureau voortgezet, aldus een mededeling van het bureau: "Tot ons genoegen zal de heer Van Kretschmar nog tot september 1985 in dienst blijven voor halve dagen om een aantal taken op het gebied van de wetenschappelijke documentatie af te ronden". Zijn functie was in die periode "Wetenschappelijk medewerker met bijzondere opdracht". Maar dat wordt ook door het RKD vermeld zag ik. Dan heb je ook gezien dat er in het Jaarboek 1985 van het CBG aandacht aan zijn afscheid wordt besteed. Zijn lijst met gepubliceerde werken (bij de Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis) loopt eveneens t/m 1985. In de jaren 1994 en 1995 was hij mede-auteur van resp. "Introduction to ancestors of Theo and Melanie Bosch Reitz", uitgegeven in Perth en van "The Bosch Reitz genealogy c. 1510-1994", uitgegeven in Melbourne. Gouwenaar (overleg) 5 feb 2018 21:47 (CET)
Dank voor je hulp! Dat zal ik zeker gebruiken voor het artikel. (Die uitgave over Bosch Reitz had ik ook al gezien.) Paul Brussel (overleg) 5 feb 2018 22:01 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd (Zijn bibliografie is een beetje lastig: hij heeft nog meer geschreven, zoals over de portrettencollectie op kasteel Ammersoyen, maar dat is allemaal niet gemakkelijk te achterhalen.) Paul Brussel (overleg) 8 feb 2018 21:07 (CET)
Wat ik weet is dat hij een bijdrage heeft geleverd aan "Ammersoyen - Bijdragen tot de geschiedenis van het kasteel, de heerlijkheid en de heren van Ammersoyen" van Buurman uit 1986, t.w. het hoofdstuk "Wat over de familieportretten van Ammersoyen achterhaald kon worden", pp. 209-236. Gouwenaar (overleg) 8 feb 2018 21:37 (CET)
Dat had ik ook gevonden, maar ik denk dat hij nog meer geschreven heeft; het deel was er een uit een nieuw gestarte reeks van wetenschappelijke uitgaven over kastelen die het begin was van serieuze literatuur over kastelen, naast natuurlijk de schitterende reeks van Moes-Sluyterman met de fraaie foto's. Moes is overigens te beschouwen als een van de belangrijke voorgangers van Van Kretschmar op iconografisch gebied. (Al die werken staan trouwens ook in mijn bibliotheek.) Paul Brussel (overleg) 8 feb 2018 21:50 (CET)

Hall of Fame[bewerken]

Goedenavond Gouwenaar. Deze ster wordt u aangeboden door mijzelf, Flag of Interslavic.svg IJzeren Jan, Symbole-faune.png MoiraMoira overleg, heinGlas z3.pngnlein'', Marrakech en Dqfn13 voor het: langdurig schrijven, fotograferen, corrigeren, discussieren en oordelen met kennis van zaken, met een enorme encyclopedische gezindheid, gedegen speurwerk en het uitzoeken en behoeden van de encyclopedie tegen bronvervalsing, hoaxes, nepartikelen en onjuiste informatie. Daarmee heeft u een terechte plek verdiend in de Hall of Fame. Proficiat! Rode raaf (overleg) 5 feb 2018 21:22 (CET)

Dat is fantastisch, en zeer welverdiend! Dank voor dat initiatief! Gefeliciteerd, Gouwenaar! Paul Brussel (overleg) 5 feb 2018 21:26 (CET)
Nou en of, het is een omissie dat dit niet veel eerder is gebeurd. Gefeliciteerd, Gouwenaar! Groeten, Flag of Interslavic.svg IJzeren Jan 5 feb 2018 21:34 (CET)
En dan tegen een bewerkingsconflict aanlopen door zo'n ster... Zie het als een van harte bedoeld teken van appreciatie namens velen! JanB46 (overleg) 5 feb 2018 22:11 (CET)
Van harte Gouwenaar, rots in de bronnenbranding. En dank ook aan degenen die dit initiatief namen. Rode raaf is er weer bij die de wat verstofte traditie om ook eens complimenten uit te delen hier, nieuw leven lijkt in te blazen. hg HenriDuvent 5 feb 2018 22:26 (CET)
Zeer verdiend en ik hoop dat het ook wat helpt om hier nog lang actief te willen zijn Renevs (overleg) 5 feb 2018 22:58 (CET)
Als iemand dit verdient, dan ben jij 't. Gefeliciteerd. Hartenhof (overleg) 5 feb 2018 23:03 (CET)

Dank voor de waarderende woorden. Gouwenaar (overleg) 6 feb 2018 15:07 (CET)

Beste Gouwenaar, graag sluit ik mij alle welverdiende woorden van dank en waardering voor je inzet aan. Gasthuis(overleg) 19 feb 2018 19:40 (CET)
Dank. Gouwenaar (overleg) 20 feb 2018 20:26 (CET)

Dat ...[bewerken]

... was me duidelijk, maar ik vind referenties in kopjes zo snel rommelig worden. Afijn, smaken verschillen zullen we maar zeggen. Ik laat hem gewoon staan. Richard 7 feb 2018 17:01 (CET)

Zelf heb ik ook een voorkeur om de referentie niet in het kopje te plaatsen, maar in dit geval wilde ik er geen misverstand over laten bestaan wat de herkomst van deze tekst is. Zie hier voor een nadere toelichting. Wb. het gebruik van "Sir', dat is in dit geval een adellijk predicaat. Dryden was o.a. baronet van Canons Ashby. Gouwenaar (overleg) 7 feb 2018 17:07 (CET)

Henry Dryden[bewerken]

Beste Gouwenaar, baronet is geen adellijke maar wel erfelijke titel, in dit geval een interessante omdat die 'overging' van het ene naar het andere geslacht. (Misschien dat ik nog een pagina Dryden aanmaak om de geschiedenis ervan te beschrijven.) Groet van Paul Brussel (overleg) 8 feb 2018 00:34 (CET)

Dank voor de terechte correctie. Ik las dat hij ook 7e baronet van Ambrosden was. Ook in dat geval is er sprake van een overgang van het ene naar het andere geslacht. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 8 feb 2018 08:33 (CET)
Inderdaad volgde hij ook op in die andere baronettitel via een verwant. Groet van Paul Brussel (overleg) 8 feb 2018 08:45 (CET) zie Baronet of Canons Ashby. Paul Brussel (overleg) 11 feb 2018 14:17 (CET)

Piet Zwart[bewerken]

Beste Gouwenaar,

Ik kreeg bij het onder andere door mij bewerkte artikel van Piet Zwart de waarschuwing dat e.e.a. letterlijk zou zijn overgenomen. Indien dat zo is, kan je dan exact aangeven om welke zinnen/zinsneden het gaat. De bewerking door mij was in augustus en september 2016, dus een nogal late reactie! Het lijkt mij vreemd, dat daardoor het gehele artikel binnen 14 dagen zou moeten worden verwijderd, terwijl dat al van veel eerdere data stamt en veel mede-Wikipedianen hieraan hebben gewerkt.

Ik hoor graag je reactie.

Met vriendelijke groet, Djsgmnd (overleg) 14 feb 2018 14:18 (CET)

Zowel in het sjabloon bovenaan het artikel als op de de lijst te beoordelen pagina's heb ik bij wijze van voorbeeld voor de copyvio een link naar Earwig's Copyvio Detector gegeven. Deze detector toont lang niet alles aan, maar laat bijvoorbeeld wel zien dat een groot deel van de paragraaf Bruynzeelkeuken vrijwel letterlijk is overgenomen van deze website. Ook van deze website zijn delen letterlijk overgenomen. Paul B merkt op dat de passage over de Bruynzeelkeuken in 2011 in het artikel terecht is gekomen door invoegen van het artikel "Piet Zwart en zijn connectie met Bruynzeel". Dat lijkt mij een aannemelijke verklaring. Graag hier suggesties hoe dit probleem aangepakt zou kunnen worden, want die overname van bestaande teksten kan natuurlijk niet. Gouwenaar (overleg) 14 feb 2018 14:44 (CET)

Agnes Giebel[bewerken]

Ik heb net Agnes Giebel aangemaakt. Wat ik maar niet kan vinden is een verificatie van geboorteplaats en datum (1921 is daarvoor wellicht nog te recent. Zou jij nog eens je gaven willen gebruiken. De trouwplaats van haar ouders (Reichert, Schmitz) in Kerkrade, maar verder kwam ik niet. Als jij ook (te) lang moeten zoeken, dan houden we het hierbij. Gezien de voornamen van haar moeder Agnes Josephine, zou zij ook zo kunnen heten. Alvast bedankt,Ceescamel (overleg) 17 feb 2018 10:20 (CET)

In 2008 verscheen er een biografie over haar met als titel "Agnes Giebel Auf Flügeln des Gesangs" van de hand van Michael Kurtz. Daar staat p.13: "Agnes Giebel wurde im niederländischen Heerlen als Kind deutsche Eltern geboren und verbrachte ihre ersten vier Lebensjahre in dem kleinen Ort, nicht weit hinter der deutschen Grenze bei Aachen". Ik zou zeker die biografie raadplegen tbv het artikel. Gouwenaar (overleg) 17 feb 2018 13:49 (CET)
Dank, daar is het Duitse artikel op gebaseerd, ik vond haar ouders al via Alle Limburgers, maar trouwen in kennelijk minder privacygevoelig dan geboren worden.Ceescamel (overleg) 17 feb 2018 17:04 (CET)
Ik neem aan dat je weet dat die biografie als ebook te downloaden is. Geboorteregisters zijn na 100 jaar openbaar, huwelijksregisters na 75 jaar en overlijdensregisters na 50 jaar.Gouwenaar (overleg) 17 feb 2018 17:25 (CET)
Dank voor je aanvulling, maar ik zag dat collega Hartenhof al had ingegrepen; hij heeft kennelijk het boek. Dat laatste wist ik niet (termijnen), dat is handig om te weten. Ik vind het wel vreemd dat ik de geboortemelding niet in de rubriek burgerlijke stand van de Limburger oid kon vinden, meestal vind je daar wel een aanwijzing.Ceescamel (overleg) 18 feb 2018 10:57 (CET)

Daan[bewerken]

Hoi Gouwenaar, de opmerking over de ouders van de broers (en blijkbaar onbekened gebleven zuster) Daan vatte ik op als een grapje maar bij nader inzien zijn het wellicht toch erg interessante mensen geweest. Een intellectueel (en vermoedelijk ook materieel) rijk gezin moet het geweest zijn, met als internet de waarheid spreekt, antroposofie, humanisme, kunst en natuur als vaste onderdelen. Van de moeder vond ik bijdragen aan natuurboeken, van de vader een artikel in De Levende Natuur. Vader was arts, moeder weet ik niet, misschien ook wel arts. Mogeijk had vader Friese wortels. Onder de aangetrouwde kleinkinderen zag ik tenminste twee biologen, Henny Welleman en Geert van Wirdum. Een soort biologische dynastie en wellicht gaat het om meer dan biologie. Wat denk je, zitten er echt extra lemma\'s in, rond vader en mowder Daan? hg HenriDuvent 20 feb 2018 10:54 (CET)

Ik zag dat Albert Daan gepromoveerd was op "De specifieke werkingen der korte golven". Ook vielen mij de vele vertalingen op van Tietske Daan-Stiemens op het gebied van de biologie. Ik ben een leek op beide vakgebieden om hun werk op waarde te kunnen schatten. Ik neem aan dat jij daar mogelijk meer kijk op hebt dan ik. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 20 feb 2018 21:07 (CET)
Ik had enkele vertalingen gezien, en ik wist dat Daan gepromoverd was. Beide lijken me onvoldoende voor een lemma. Maar er moet meer zijn, ik kijk nog wel even. dank je, hg HenriDuvent 21 feb 2018 00:34 (CET)
Mevrouw Daan-Stiemens heeft zeker 31 titels op haar naam staan. Dat betreft niet alleen vertalingen maar ook bewerkingen. M.i. is aan haar best een lemma te wijden. Albert Daan is al lastiger: die heeft heel weinig gepubliceerd maar heeft zich wel met medische ethiek ingelaten. Paul Brussel (overleg) 21 feb 2018 10:27 (CET)
Ik vond van mevrouw ook een medisch artikel dat er op lijkt te duiden dat ze anatoom (arts?) was. Haar naam duidt op Friese wortels. Meneer schijnt, zo las ik in een biografietje over eimand anders, naast arts, kunstliefhebber geweest te zijn, en antroposoof en humanist. Ook schreef hij stukjes over de natuur. Zo iemand moet opgevallen zijn, zeker in het Limburgse. hg HenriDuvent 21 feb 2018 11:45 (CET)
De moeder van mevrouw Stiemens was een broer van de letterkundige Frits Hopman (over wie gek genoeg hier geen lemma bestaat) en schreef ook zelf. Paul Brussel (overleg) 21 feb 2018 12:16 (CET)
Vreemd genoeg moet je die Friese wortels eerder bij hem dan bij haar zoeken. Albert(us) Daan was geboren in Ternaard (en had Friese voorouders) en Tietske was geboren in Gennep. De vader van Albertus Daan - Hendrik Daan - was gemeentesecretaris en de vader van Maria Johanna (Tietske) Stiemens - Hendrik Stiemens - was arts. Haar vader was geboren in Batavia en haar moeder in Amsterdam. Ook bij haar grootouders van vaders- en moederskant zie ik geen enkele relatie met Friesland.Gouwenaar (overleg) 21 feb 2018 12:38 (CET)
De onbekendheid van de zuster valt nog wel mee. Knipoog RONN (overleg) 17 mei 2018 23:43 (CEST)
Zeker na deze publicatie niet meer ;) Gouwenaar (overleg) 18 mei 2018 22:05 (CEST)

Arnoud-Jan Pennink[bewerken]

Beste Gouwenaar, ik liep toevallig tegen de Geboortedatum op van Arnoud-Jan Pennink. Ik weet dat er wat restricties gelden bij geb.data van levende personen. Kan het wel of niet vermeld worden? Graag je mening.Ceescamel (overleg) 28 feb 2018 13:44 (CET)

In dit geval zou ik enige terughoudendheid betrachten. Zijn exacte geboortedatum is niet door hem in de openbaarheid gebracht. Ik zou in dit geval volstaan met het vermelden van zijn geboortejaar. Gouwenaar (overleg) 28 feb 2018 14:58 (CET)
Nou iemand anders dacht er ongevraagd anders over. ik laat het nu maar staan. Toch bedankt,Ceescamel (overleg) 28 feb 2018 15:51 (CET)
Wat mij betreft is het ook prima om er (alleen) 1956 van te maken, zonder de aanduiding ca.. De precieze datum laten we dan in het midden. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 28 feb 2018 15:55 (CET)

Johan Wolfert van Brederode[bewerken]

Nog steeds geen zwager van elkaar wel van de dames maar niet van elkaar. En daar de van dale ook idd zegt:broer van de echtgeno(o)t(e) of echtgenoot van de zus of broer. Amalia was niet de zus van Johan Wolfert.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door F van Brederode (overleg · bijdragen) 5 mrt 2018 18:37‎

Lees Van Dale maar, de tweede betekenis die daar gegeven wordt van zwager is "de man­ne­lij­ke part­ner van de zus of broer van ie­mands part­ner". In dit geval is de manlijke partner van de zus van de partner van Brederode, Frederik Hendrik en volgens Van Dale zijn het dus wel degelijk zwagers. Maar ik zal deze kwestie voorleggen in het Taalcafé. Gouwenaar (overleg) 5 mrt 2018 19:11 (CET)

Hanneke Jagersma[bewerken]

Moi Gouwenaar, jij wijzigde Wiegel terug in Ed van Thijn als de minister die verantwoordelijk was voor de benoeming van HJ. Zij werd in april 1982 geïnstalleerd, maar is ook duidelijk wanneer haar benoeming rond was? Haar voorganger ging al in april 81 met pensioen, de vacature zal toch geen jaar open geweest zijn? Ik heb een vage herinnering aan een interview met HW waarin hij trots melde dat hij er voor gezorgd had dat Jagersma als eerste CPN-er was benoemd, maar of mijn herinnering klopt weet ik niet. Peter b (overleg) 16 mrt 2018 11:36 (CET)

Dag Peter, ik heb nogal wat krantenartikelen uit die tijd geraadpleegd en alle artikelen vermelden de voordracht door Van Thijn, zie bijv. De Volkskrant d.d. 20 februari 1982 en Trouw d.d. 22 februari 1982 en het Nieuwsblad van het Noorden d.d. 19 februari 1982. Wat hier verward wordt is dat Wiegel al enige tijd daarvoor in het openbaar aangaf geen bezwaren te zien in de benoeming van een CPN'er tot burgemeester. Maar hij vervulde geen formele rol bij deze benoeming. Gouwenaar (overleg) 16 mrt 2018 11:58 (CET)
Dat zal het zijn, ik vond zelf nog dit waaruit blijkt dat de BVD er alles aan heeft gedaan om de benoeming te blokkeren, Wiegel was dan ws wel bereid maar zal gedacht hebben laat mijn opvolger dan uiteindelijk de knoop maar doorhakken. Peter b (overleg) 16 mrt 2018 12:10 (CET)

Ha daar[bewerken]

Ik ben zo vrij om te kopieren uit dit werk omdat ik zelf de auteur ben. Dat mag toch? De figuur is ook mijn eigen werk.

Groeten, Jan-Willem de Kort– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door J.w.de.kort (overleg · bijdragen) 5 apr 2018 20:57‎

Het probleem is dat niemand op Wikipedia kan vaststellen dat iemand met de gebruikersnaam J.w.de.kort ook daadwerkelijk de auteur is van deze tekst, die bovendien op Wikipedia werd geplaatst door een gebruiker met ipnr. 2a02:a446:e4f1:1:6056:c060:80f4:9278. Op uw overlegpagina heb ik aangegeven op welke wijze vastgelegd kan worden dat de rechten ook daadwerkelijk zijn vrijgegeven door de auteur. Gouwenaar (overleg) 5 apr 2018 21:03 (CEST)
De tekst wijkt nogal af van de tekst zoals deze in ons rapport staat. Was ik een ander dan mezelf dan zou ik mezelf niet eens voor plagiaat aan kunnen klagen... :-) Nog los van de rechten. Het onderschrift van de figuur komt wel grotendeels overeen. De website is van mijn werkgever en daar kan ik niet laten opnemen dat alle tekst vrijelijk te gebruiken is, want dat is zeker niet het geval. De eerste revisie heb ik gedaan zonder ingelogd te zijn (vandaar dat IP-adres), maar ben dat nu wel. Mag het zo? Of moet mijn identiteit nog op een andere manier gecontroleerd worden. Groeten, Jan-Willem – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door J.w.de.kort (overleg · bijdragen) 5 apr 2018 21:13‎
Dat waag ik toch te betwijfelen. Vergelijk uit de oorspronkelijke tekst "Dendrochronologisch is het helaas ... t/m ...bleef bij deze verbouwing ongewijzigd" met de tekst in het Wikipedia-artikel, die is letterlijk overgenomen en dat geldt ook voor een groot deel van de rest van de tekst. De op Wikipedia geplaatste tekst is onmiskenbaar overgenomen uit "Rijke oogst van een armenhoef". Er zijn nmm twee mogelijkheden t.w. de oorspronkelijke tekst wordt vrijgegeven onder een voor Wikipedia geschikte licentie, of de tekst van het Wikipedia-artikel wordt dusdanig herschreven dat er een compleet nieuwe versie ontstaat, die niet afgeleid is van de oorspronkelijke tekst. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 5 apr 2018 21:30 (CEST)PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.
Zie hier voor een nadere analyse. Gouwenaar (overleg) 5 apr 2018 21:59 (CEST)
Tot slot: bij wie berusten de rechten op de oorspronkelijke tekst? Bij u of bij uw werkgever? Gouwenaar (overleg) 6 apr 2018 10:23 (CEST)

Johan van Selbach[bewerken]

Beste Gouwenaar, over pagina Johan van Selbach. De door mij gebruikte uitdrukking "eigen onderzoek" is kennelijk ongelukkig gekozen. "Wikipedia GOO: Origineel onderzoek omvat ongepubliceerde feiten, termen, argumenten, concepten, stellingen of theorieën,... of een nieuwe zienswijze". Alles wat ik deed is aanvullen gebaseerd op feiten over Johan van Selbach (JvS) die ik uit archieven opdiepte (alles met bronvermelding). Dat aspect is wat ik bedoelde met "eigen". Bij mijn weten is sinds de publicatie van van Werigh in 1981 niets nieuws over deze JvS verschenen. Wel zijn de familiare achtergronden van JvS in het boek van Friedhoff (ook geciteerd) uitgewerkt. De door mij uit archieven opgediepte feiten (verifieerbaar via de citaten) geven meer diepte aan de persoon JvS. De versie over JvS van voor ik aanvulde, had geen enkel citaat/bronvermelding! Ik hoop dat U gerustgesteld bent. Of heb ik de "GOO-regels" niet goed begrepen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Klaasgenea (overleg · bijdragen) 11 apr 2018 16:51‎

Inderdaad heeft u de richtlijn mbt origineel onderzoek niet goed begrepen. Dat wat gepubliceerd is in betrouwbare en gezaghebbende publicaties kan gebruikt worden in artikelen op Wikipedia. Echter de resultaten van eigen archiefonderzoek behoren daar niet toe. Wat uzelf hebt opgediept in archieven is een eigen selectie uit het bronmateriaal en een interpretatie ervan. Dat zijn zaken die hier niet gebruikt kunnen en mogen worden. Zodra de door u gevonden zaken gepubliceerd zijn en als betrouwbaar geaccepteerd zijn binnen dit deel van de geschiedwetenschap kunnen deze bevindingen gebruikt worden en niet eerder. Daar komt nog bij dat deze versie van het artikel ook niet voldoet aan andere eisen die op Wikipedia gesteld worden. Zie de nuttige links in het welkomstbericht dat ik op uw overlegpagina heb geplaatst. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 11 apr 2018 17:14 (CEST)

Christian Ernst Graf[bewerken]

Beste Gouwenaar, zou je me weer even willen helpen met Christian Ernst Graf. Overal (alle bronnen die ik heb weten te vinden) staat dat hij is overleden op 17 juli 1804. Ik kan alleen vinden dat hij toen begraven is. Ik neem aan dat je toen niet op dezelfde dag dat je overleed begraven werd? Enig idee ook wat een slijmberoerte kan zijn? Alvast bedankt,Ceescamel (overleg) 15 apr 2018 15:48 (CEST)

Volgens het WNT: "plotselinge overmatige afscheiding van slijm in de luchtwegen, waardoor verstikking kan optreden". Dat artikel over Graf kan wel een stofkam gebruiken. Er wordt n.b. naar de Duitstalige Wikipedia - als bron - verwezen. Bij zowel zijn geboorte- als overlijdensdatum kunnen vraagtekens geplaatst worden. Vaak worden doop- en begraafdata ten onrechte als geboorte- en overlijdensdata aangemerkt. Maar een gerenommeerde bron als Grove Music Online vermeldt overigens ook "Christian Ernst Graf [Graaf] (b Rudolstadt, June 30, 1723; d The Hague, July 17, 1804". Terzijde: een muzikale stadswandeling in Den Haag voert o.a. langs zijn huis aan de Prinsegracht. Gouwenaar (overleg) 15 apr 2018 17:30 (CEST) P.s. in het begraafboek van de Grote Kerk zelf staat zijn begraven een dag later d.d. 18 juli 1804 aangetekend. Gouwenaar (overleg) 15 apr 2018 17:41 (CEST)
De man heeft nog jaren na de aftocht van Willem V om zijn centen moeten smeken. In 1798 diende hij een rekest in bij de Eerste Kamer van het Vertegenwoordigend Lichaam des Bataafschen volks met het verzoek om uitbetaling van de achterstallige gelden die hij meende te goed te hebben als "geweezen Capelmeester, of Muziek-Directeur aan het gewezen Hof van den voormalige Stadhouder". Gouwenaar (overleg) 15 apr 2018 20:45 (CEST)

Copyvio[bewerken]

Er is wat vreemds aan de hand met dit artikel. Allereerst zag ik dat de tekst op een groot aantal punten overeenkomsten vertoont met de tekst van het artikel op de website van de Koninklijke Vereniging voor Muziekgeschiedenis. Dan is de vervolgvraag welke tekst was er eerder die van Wikipedia of die van de KVNM. De eerste versie werd op Wikipedia geplaatst op 15 oktober 2008 door een gebruiker die inmiddels voor onbepaalde tijd is geblokkeerd. De tekst bij de KVNM bestond al ver voor de tijd dat de versie op Wikipedia werd geplaatst (zie bijvoorbeeld deze versie van 30 oktober 2007). Reden voldoende om het artikel voor directe verwijdering te nomineren. Gouwenaar (overleg) 15 apr 2018 22:35 (CEST)

Dank, ik ga er proberen iets van de maken, ik zet er even wiu2 boven. Ik vond ook dat er waarschijnlijk een weduwe was Petronella Trimpont die in 1810 het leven liet; er was toen een publicatie waarin gevraagd werd naar een ieder die nog aanspraak wilde maken. Er staat achter zijn naam (in dat begraafboek) clas 3 gulden. Daarboven zie ik 30 gulden; wil dat zeggen dat Graf/Graaf goedkoop begraven is?Ceescamel (overleg) 16 apr 2018 09:53 (CEST)
Ja de impost (belasting) op het begraven werd vastgesteld op basis van het inkomen/vermogen. Onvermogenden werden pro deo begraven. Hij zat er net een klasse boven. Gouwenaar (overleg) 16 apr 2018 12:50 (CEST) Petronella Trimpont was inderdaad zijn weduwe (zie hier: "weduwe van Christiaan Ernst Graaf, in leven Kapelmeester van Zin Hoogheid den Here Prince van Orange en Nassau"). Volgens de aantekening in het begraafboek van de Grote Kerk liet hij geen kinderen na. Gouwenaar (overleg) 16 apr 2018 14:36 (CEST)

Ik zie dat het artikel al is weggehaald, Is het mogelijk de tekst ergens neer te zetten, zodat ik haar kan bewerken zonder dat er sprake is van copyvio?Ceescamel (overleg) 16 apr 2018 10:14 (CEST)

Een bewerking van copyviotekst lijkt mij persoonlijk ongewenst, dat druist bovendien in tegen de op Wikipedia gehanteerde regels. Ik beschik ook niet over die verwijderde versie. Maar waarom zou je dat willen? Er zijn immers goede bronnen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld het het artikel op de website van de Koninklijke Vereniging voor Muziekgeschiedenis (inclusief het daar genoemde " Schatten van de Nederlandse koormuziek") en het eerder genoemde artikel in Grove Music Online. Jan Willem Enschedé schreef in het NNBW een artikel over hem, maar dat is wel erg gedateerd (1911). Er zijn recentere bronnen die aandacht aan Graf besteden. Hij wordt ook beschreven in Het honderd componisten boek uit 1997 en in The Essential Guide to Dutch Music uit 2000 (beide bronnen vermelden o.a. ook de naam van zijn echtgenote). Zie ook Een muziekgeschiedenis der Nederlanden: een vervolg uit 2006. Recente bronnen in overvloed. Gouwenaar (overleg) 16 apr 2018 12:50 (CEST)
Zie ook "Christian Ernst Graf (1723-1804) - Hofkapelmeester van Willem V" door Margaret Krill in Akkoord Magazine, december 2012/januari 2013 en "Migratie onder musici" door Albert Clement in De Achttiende Eeuw, jaargang 1994. Ik adviseer je, om alvorens een nieuw artikel te schrijven, eerst het beschikbare bronmateriaal te bestuderen, waaronder ook de meest recente publicaties. Gouwenaar (overleg) 16 apr 2018 16:42 (CEST)

ik heb een nieuwe opzet gemaakt; wil jij kijken naar de openingszin van Gebruiker:Ceescamel/Kladblok2, want ik heb geen goed idee hoe nu te beginnen zonder vaste geb/doop/sterfdatum. Ik zal het daarna ook nog door Hartenhof laten nakijken. Wederom bedankt,Ceescamel (overleg) 16 apr 2018 12:15 (CEST)

Hij werd op 4 november 1753 (Dominica 20 post Trinitatis) als Christiaan Ernst Graaf als lidmaat ingeschreven bij de Luthers Gemeente van Middelburg (hij was aldus deze inschrijving afkomstig van "Rudelstat"). Volgens Ernst Wilhelm Moes in Iconographia Batava p.348 bestaat er een geschilderd zelfportret van Christian Ernst Graf. Moes baseert zich op "Bouwsteenen het Tweede jaarboek der Vereeniging voor Nederlandsche Muziekgeschiedenis" p.185. Het portret bevond zich toen in het bezit van de Hamburgse kapelmeester C. Ph. E. Bach, aldus deze bron. Gouwenaar (overleg) 16 apr 2018 22:03 (CEST)

Beste Gouwenaar, ik zie je tekst pas nu. Mijn beeldscherm brak ongelukkigerwijs net af bij mijn laatste opmerking, dus ik zag je opmerking niet. Ik zal (over)morgen je opmerkingen nog verwerken.Ceescamel (overleg) 20 apr 2018 17:05 (CEST)

Je beeldscherm brak af? Kan dat zomaar? Ik zie nu pas deze conversatie, wist niks van een eerder artikel. Wat copyvio betreft: het zou niet voor het eerst zijn dat een Wikipedia-artikel gekopieerd wordt door een andere website, waarna Wikipedia van copyvio wordt beschuldigd. Mevrouw Trimpont moet er inderdaad nog wel bij. Hartenhof (overleg) 20 apr 2018 17:12 (CEST)
In dit geval was het volstrekt duidelijk dat een inmiddels geblokkeerde gebruiker dit artikel gekopieerd had van de website van de KVNM (zie de verstrekte toelichting bij het verwijderingsverzoek). Geen enkele twijfel dat hier sprake was van copyvio. Gouwenaar (overleg) 20 apr 2018 17:22 (CEST)
@Ceescamel, mijn opmerkingen zijn/waren niet allemaal bedoeld c.q. geschikt om in het artikel te verwerken (vanwege de richtlijn "geen origineel onderzoek"). Mijn opmerkingen zijn/waren bedoeld om aan te tonen dat er de nodige vraagtekens geplaatst kunnen worden bij beweringen in diverse - vaak gedateerde - bronnen. Dat hij in 1764 zijn naam vernederlandste is bijvoorbeeld aantoonbaar onjuist. Vandaar ook mijn advies om, alvorens een artikel te schrijven, eerst ook de diverse recente(re) publicaties die aan hem gewijd zijn te bestuderen, zodat een verantwoorde keuze gemaakt kan worden welke bronnen wel en welke niet geschikt zijn om hier te benutten. Omdat er toch een nieuwe start met dit artikel gemaakt moest worden was dit imo een uitgelezen kans. Gouwenaar (overleg) 20 apr 2018 18:58 (CEST)
Oeps.. dat jaartal 1764 kwam via mij van Donemus. Ceescamel is onschuldig. Hartenhof (overleg) 20 apr 2018 21:59 (CEST)
Het is allerminst mijn bedoeling om wie dan ook te beschuldigen. Wat achternamen betreft is het in die periode niet zo eenvoudig om een exact tijdstip aan te wijzen waarop gekozen zou zijn voor een bepaalde schrijfwijze. Er bestond immers geen enkele vorm van standaardisering. In dit geval kwam de naam Graaf al voor in 1753, maar ook daarvan is niet duidelijk of dit al dan niet een bewuste keuze was van de persoon zelf of van degene die de naam in die tijd opschreef. Wat de informatie bij Donemus betreft vind ik storend dat nergens bronnen vermeld worden, waar hun informatie op gebaseerd is. Zo zou ik graag willen weten aan welke bronnen zij de exacte geboorte- en overlijdensdatum van Graaf ontlenen. Gouwenaar (overleg) 20 apr 2018 22:44 (CEST)
De vernederlandsing hoeft inderdaad niet aan een jaartal gebonden te worden, en inconsequenties in spelling kwamen voor tot aan de Franse tijd. Ik zal het wat vager formuleren. Hartenhof (overleg) 20 apr 2018 23:57 (CEST)
Dank beiden voor commentaar. ik laat het zo. Met het afbreken van het beeldscherm bedoel ik dat met het openen van het onderwerp de tekst van Gouwenaar net niet zichtbaar was en het erop leek, dat hij niet gereageerd had. Shame on me! Ik heb Wikiklaas inmiddels gevraagd de oorspronkelijke bewerkingsgeschiedenis van Graf onder het artikel van Graaf te zetten. Ik heb de gekopieerde tekst nog nagelezen en zag bv dat de naam van zijn broer Hermann slachtoffer werd van een tikfout naar Hartmann in beide teksten. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Ceescamel (overleg · bijdragen) 21 apr 2018 10:52‎
Het terugplaatsen van versies met auteursrechtenschendingen lijkt mij geen goed idee. Gouwenaar (overleg) 21 apr 2018 12:22 (CEST)

DirkW47[bewerken]

Tekst verplaatst naar overlegpagina van betrokkene (zie Pronken met andermans veren?). Gouwenaar (overleg) 25 apr 2018 12:05 (CEST)

Tekst verplaatst naar overlegpagina van betrokkene (zie Bron(nen)?).Gouwenaar (overleg) 30 apr 2018 12:40 (CEST)
Zolang u geen bevredigend antwoord geeft op de hier en hier gestelde vragen naar o.a. de reden van puur vandalistische bewerkingen als deze en deze en deze gelieve geen bijdragen meer op mijn overlegpagina te plaatsen. Na vijf jaar zwijgen mogen we toch eindelijk wel eens een antwoord verwachten. Gouwenaar (overleg) 30 apr 2018 13:06 (CEST)

Hans Roest[bewerken]

Beste Gouwenaar, dankjewel voor je overleg met gebruiker Aart Roest, zoon van Hans Roest. Zie hier (een bewerking vanuit de Koninklijke Bibliotheek), ik heb dat ongedaan gemaakt. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 25 apr 2018 16:30 (CEST)

Ik was er net mee bezig. Ik heb de overlijdensadvertentie van Hans Roest (geplaatst door zijn kinderen) in mijn bezit, daar wordt als naam genoemd Joannes Josephus Cornelis Roest, dat correspondeert ook bijvoorbeeld met de vermeldingen in de beeldbank van het gemeentearchief Dordrecht (1 en 2). Gouwenaar (overleg) 25 apr 2018 16:39 (CEST)
Geweldig! Dank je. ErikvanB (overleg) 25 apr 2018 16:55 (CEST)
Merkwaardig is wel dat in de registers van de burgerlijke stand van Dordrecht zijn naam weer net iets anders geschreven wordt, nl. Joannes Jozephus Cornelis Roest. Ik heb een opmerking op de overlegpagina van het artikel geplaatst. Gouwenaar (overleg) 25 apr 2018 16:57 (CEST)
Als jij niet bestond, moest je worden uitgevonden. Knipoog Vreemd inderdaad. ErikvanB (overleg) 25 apr 2018 17:10 (CEST)

Krijn Giezen[bewerken]

Verplaatst naar deze overlegpagina. Gouwenaar (overleg) 28 apr 2018 22:40 (CEST)

Anthonie Waldorp[bewerken]

In verband met de aanmaak van Anton Waldorpbrug kwam ik op Anthonie Waldorp. In de kop staat geboren 28 maart 1803 (gedoopt?) (zie ook RKD. Dat lijkt te stroken met de gegevens van zijn trouwen (Haags archief), op 25 februari 1824 zou hij 21 jaar zijn geweest. Verderop in het artikel staat dat hij een tweelingbroer heeft: Jean de Saaijer Waldorp, maar daar staat geboortejaar 1802 bij (bij zijn huwelijk op 9 mei 1838 was hij 36, ook weer Haags archief). Er klopt dus iets niet. Zou jij eens willen kijken, als het inderdaad tweelingen zijn, moeten zij toch wel op een dag gedoopt/geboren zijn. Alvast bedankt,Ceescamel (overleg) 9 mei 2018 12:07 (CEST)

Doopakte 79 van Antoine en doopakte 80 van Jean zijn beide gedateerd op 28 maart 1802. Mvg, Trewal 9 mei 2018 14:18 (CEST)
Trewal, dank voor het uitzoeken, ik verbeter het geboortejaar van Jean.Ceescamel (overleg) 9 mei 2018 15:31 (CEST)
Sorry, maar dat van Jean was correct, 1802. Dat van Antoine was er een jaar naast en moet 1802 zijn, geen 1803. Geboortedatum en doopdatum volgens de doopaktes zijn 20 maart 1802 en 28 maart 1802. Mvg, Trewal 9 mei 2018 15:45 (CEST)
Ik neem aan dat de vraag hiermee beantwoord is met dank aan Trewal. Zijn leeftijd wordt in de huwelijksakte van 25 februari 1824 overigens wel correct vermeld. Hij was op dat moment nog 21, pas op 20 maart van dat jaar werd hij 22. De burgerlijk stand van Den Haag beschikte op dat moment over een correct extract uit het geboorteregister van de Waalse Kerk. Gouwenaar (overleg) 9 mei 2018 22:34 (CEST)
Ik heb het RKD bericht, zodra die gecorrigeerd hebben, zal ik ook wikidata wijzigen. Het RKD wordt daar als bron opgevoerd en die kan dan blijven staan. Beiden bedankt,Ceescamel (overleg) 10 mei 2018 14:24 (CEST)
Ik zag dat het RKD inmiddels heeft aangepast. Is het handig die blz uit het doopboek op wikimedia commons te zetten, omdat (bijna) alle bronnen de verkeerde datum hebben genoemd? Zo ja, hoe doe ik dat met de rubriek auteursrecht?Ceescamel (overleg) 25 mei 2018 11:37 (CEST)
Lijkt me niet nodig. Ik heb in het artikel in een noot een link aangebracht naar zijn doopinschrijving. Er zaten nog wel meer merkwaardige zaken in het artikel. Naslagwerken vermelden de naam Antonie, zonder h. In primaire bronnen wordt hij Antoine genoemd. Het is mij een raadsel waarom in het Wikipedia-artikel dan de naam Anthonie gebruikt wordt. Dat zijn naam per abuis door de burgerlijke stand van Den Haag verkeerd zou zijn vermeld is kennelijk een conclusie van de aanmaakster van het artikel. Het gemeentearchief merkt op "De dubbele achternaam is correct en werd alleen door Abel gedragen", dus niet door zijn zoon Antoine, maar ook niet door zoon Jean en dochters Adriana en Christina, maar wel door de veel later getrouwde dochter Cornelia Izabella de Saaijer Waldorp. Ik heb dat stuk dan ook maar uit het artikel verwijderd. Gouwenaar (overleg) 25 mei 2018 13:36 (CEST)
Dank je, wel een armzalig viaduct voor zo'n schilder.Ceescamel (overleg) 25 mei 2018 15:38 (CEST)

Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel bewaken#Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten[bewerken]

Ik heb een moderatorverzoek geplaatst. Misschien dat je daar jouw visie bij kan geven? oSeveno (Overleg) 13 mei 2018 13:42 (CEST)

Ongeveer op hetzelfde moment plaatste ik een verzoek om het artikel tegen deze vorm van 'vandalisme' te beveiligen.Gouwenaar (overleg) 13 mei 2018 13:51 (CEST)

Willem Hendrik van Norden[bewerken]

Beste Gouwenaar, de door mij toegevoegde info komt van https://www.ad.nl/zoeken?query=vrijdenkers. Het leek mij goed onderbouwde informatie en is van een latere datum dan "Tussen kunst, sociaal engagement en ironie, een kroniek van de familie van Norden 1883-2008", Couwenbergh. Wil je hier nog een keer naar kijken?Agaath (overleg) 13 mei 2018 16:34 (CEST)

Ik heb kennis genomen van het artikel in het Algemeen Dagblad. Op basis van die informatie, die overigens veel en veel minder gedetailleerd is dan de informatie in de kroniek van de familie Van Norden, kan toch met geen mogelijkheid geconcludeerd worden dat Willem Hendrik van Norden een verzetsstrijder geweest zou zijn. Dat er Joodse kinderen ondergedoken hebben gezeten in hun huis aan de A.G. de Vrijestraat is een feit. Maar het was vooral de toen nog thuiswonende Hilda die een zeer actieve rol in het verzet speelde. Zij was het die de kinderen mee naar huis nam. Zowel zij als haar vijf jaar oudere (en niet meer thuiswonende) broer Wim zijn uiteraard wel verzetsstrijders. Noch in de kroniek, noch in het AD-artikel zie ik echter ook maar enig aanknopingspunt om hun vader ook als zodanig te karakteriseren. Haar moeder Bets van Norden-Hakkert is ook niet opgepakt wegens verzetsactiviteiten, maar door een wraakactie van een politieman die zij weigerde te groeten en die wraak nam omdat hij wist dat zij Joods was. Door interventie van de toenmalige bisschop van Utrecht zou zij weer zijn vrijgelaten. Ik heb grote waardering voor het echtpaar Van Norden, die onderdak boden aan de door dochter Hilda meegenomen Joodse kinderen, maar verzetsstrijders waren ze natuurlijk niet. Gouwenaar (overleg) 13 mei 2018 16:54 (CEST)
Dank je welAgaath (overleg) 13 mei 2018 17:06 (CEST)

verwijderde pagina Tiemen Helperi Kimm - 19.5.2018[bewerken]

19.5.2018 - Beste Gouwenaar, vorig weekeinde kreeg ik bericht dat de verwijderde Wikipedia-pagina over Tiemen Helperi Kimm in haar geheel is geplaatst op Wikisage.org, een forum dat ik niet kende. De tekst op Wikisage wil ik nog wel bewerken. Voorts ga ik een eveneens bewerkte (ingekorte) versie aanbieden aan De verhalen van Groningen, zoals u mij adviseerde. Daar wil ik dan ook meer foto's bij zetten. Ik kwam op internet een mooie foto tegen van het Vrouw Fransenshuis en als maker van die foto staat vermeld: Gouwenaar. Dit kan toeval zijn, maar ik vermoed dat u de fotograaf bent (Door Gouwenaar - Eigen werk, CC0, commons.wikimedia.org/wiki/User:Gouwenaar/Images/Groningen). Ik wil deze foto graag in de tekst op De Verhalen van Groningen en eventueel ook in de tekst op Wikisage gebruiken. Kan ik daar van u toestemming voor krijgen en hoe dien ik het copyright resp. de bron netjes te vermelden? Ik heb nog een vraag: de portretfoto van Helperi Kimm in de deuropening van de voormalige bakkerij in Middelstum is een foto die vrijwel zeker is gemaakt door een fotograaf van het Noord-Nederlands Fotobureau Folkers, Schuitemakersstraat 8 in Groningen. Als ik dat in een bijschrift onder de portretfoto vermeld, zou die portretfoto dan in de aangepaste (sterk ingekorte) nieuwe tekst op Wikipedia geplaatst mogen worden? En wat moet ik dan kiezen voor licentie bij 'Categorie'? Een tweede portretfoto dateert uit einde vorige eeuw en is een volwaardige familiefoto. Wat voor licentie moet ik daarvoor kiezen bij 'Categorie'? Ik waardeer het zeer als u op deze vragen wilt reageren, waarvoor dank! Chris EngelerChengeler (overleg) 19 mei 2018 15:33 (CEST)

Beste Chengeler,
 1. Wikisage herplaatst wel vaker materiaal dat om diverse reden van Wikipedia is verwijderd. Het is een, naar mijn mening, hoogst onbetrouwbaar platform vanwege de verspreiding van veel aantoonbaar onjuiste informatie, die niet of nauwelijks gecheckt is/wordt.
 2. De verhalen van Groningen is een totaal ander 'verhaal'. Bij deze website zijn gerenommeerde instellingen als partners betrokken.
 3. Wat de door mij gemaakte foto's van het Vrouw Fransensgasthuis betreft, die kunnen vrij hergebruikt worden. Van beide afbeeldingen heb ik ook exemplaren in een aanzienlijk hogere resolutie beschikbaar. Bij het hergebruik van bestaand materiaal is het wel zo zorgvuldig om de bron van het materiaal te vermelden.
 4. Of de portretfoto, die gemaakt is door een fotograaf van het Noord-Nederlands Fotobureau Folkers, vrij hergebruikt mag worden is moeilijk zonder nadere gegevens vast te stellen. Is de foto voor of na 1 januari 1948 gemaakt? Berusten de rechten op het materiaal bij de fotograaf of bij het bureau?
 5. Of een familiefoto, die eind 20e eeuw gemaakt is vrij gebruikt mag worden hangt af of degene(n) die over de rechten beschikt/neschikken, het materiaal vrij willen geven. Hoe dat vastgelegd kan worden vindt u hier nader toegelicht.
Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 20 mei 2018 19:53 (CEST)
Beste Gouwenaar,

Ik kon niet eerder reageren. Dank voor uw antwoorden en adviezen. Ik moet nog nagaan of Fotobureau Folkers nog altijd bestaat; de rechten van de betreffende foto berusten (of: berustten...) vrijwel zeker bij het bureau, want achterop de foto staat geen naam van de fotograaf vermeld. Dank voor toestemming om uw foto van het Vrouw Fransensgasthuis te gebruiken, waarvan ik overigens graag een exemplaar in hogere resolutie zou ontvangen. Maar hoe kom ik daar dan aan? Uw beoordeling van Wikisage liegt er niet om. De daar nu geplaatste tekst pas ik nog flink aan, maar dan weet ik in elk geval zelf dat de informatie naar waarheid is en kunnen lezers ervan daar verder zelf over oordelen. Chris EngelerChengeler (overleg) 27 mei 2018 14:12 (CEST)

U kunt mij mailen door aan de linkerzijde van deze pagina te klikken op "deze gebruiker e-mailen". Ik stuur u vervolgens een exemplaar van de foto toe. Gouwenaar (overleg) 27 mei 2018 14:40 (CEST)

Klaas Schilder[bewerken]

Hallo Gouwenaar,

Ik geloof dat we zoëven botsten toen ik aan Klaas Schilder een werkzame infobox toevoegde. De eerdere {{Infobox predikant}} bevatte namelijk de parameters van een andere infobox, en werkte zodoende dus niet. In elk geval bedankt voor het weghalen an de accolade, ik heb even opgezocht hoe het zit met Nederlands(e), wat ik bij nationaliteit heb moeten leren invullen. Dat is blijkbaar beide goed, maar in offiële doumenten staat nog altijd een verbuiging-e, omdat met Nederlandse nationaliteit pleegt te zeggen (Taaladvies). Wat er overblijft? Als ik een infobox toevoeg en een goedbedoeld maar niet functionerend sjabloon weghaal, en nog even correctie direct erna pleeg aan mijn bewerking, is een BTNI-verwijt dan echt nodig? Zie ook GUVGW. — „Jasper” • (O) 26 mei 2018 22:21 (CEST)

Over de verbuigings-e (beide vormen zijn in dit geval toegestaan) is al heel erg veel op Wikipedia gesproken (bijvoorbeeld hier) en met name in het Taalcafé. Ook in onze Spellinggids wordt aangegeven dat zowel "Jan Timman is een Nederlands schaker" als "Jan Timman is een Nederlandse schaker" beiden correct zijn. Daarbij wordt uitdrukkelijk verwezen naar de regels in ANS - zie hier, en zie daar punt 3 met als voorbeelden o.a. een Frans(e) filosoof, een Turks(e) edelman enz. In Bijvoeglijk naamwoord met of zonder buigings-e worden "een Nederlands zwemster" en "een Nederlandse zwemster" als voorbeeld genoemd. Al in 2006 werden beide mogelijkheden genoemd in Hete hangijzers in het Nederlands. Ik respecteer dus altijd de vermelding door de eerste auteur, onverschillig of dat met of zonder -e is. In mijn bewerkingscommentaar vermeld ik sinds die tijd standaard als reden voor mijn wijziging BTNI, dat is dus geen verwijt, maar een logisch voortvloeisel uit de eerder gevoerde discussies. Gouwenaar (overleg) 26 mei 2018 22:42 (CEST)
Excuses dan. De eerste auteur was na deze niet functionele sjabloon ondergetekende. BTNI was dus niet bedoeld als verwijt van jou naar mij, dat had ik dan verkeerd begrepen. Fijne dag nog. — „Jasper” • (O) 27 mei 2018 10:39 (CEST)

Lodewijk Johannes Kleijn[bewerken]

Geachte heer Gouwenaar,

Ik zie uw goede wil. Die is er echter ook bij mij. Ik miste L.J. Kleijn in de lijst met kunstschilders op naam en geboorte jaar. Toen ik hem op Wikipedia probeerde te vinden kwam ik alleen de opmerking van Simonis en Buunk tegen. Nu kom ik overigens wel uw pagina of de door u aangebrachte verwijzing tegen. En daar ben ik blij mee. Kleijn, Eversen, Spohler verdienen meer aandacht.

Ik bezit zowel het Allgemeines Künstlerlexikon, het Niederlandisch Lexicon en het Pieter A. Scheen Lexicon. In het Allgemeines Künstlerlexikon kom ik Kleijn niet tegen. Maar misschien wilt u mij het paginanummer doorgeven?

Daarnaast heb ik als hobby schilderen. Een favoriet van mij is L.J. Kleijn. Ik weet hoe hij schildert. Vandaar de opmerking over de korrelige zweem die over zijn schilderijen hangt. Dat kun je bereiken met glaceren.


Met vriendelijke groet,

mr. drs. P.E. Vermeer RE RA EMITA – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 92.108.167.38 (overleg · bijdragen) 1 jun 2018 19:35‎

In het artikel heb ik als bron het Allgemeines Künstlerlexikon (Internationale Künstlerdatenbank - Online) genoemd. Deze digitale bron, t.w. de onlineversie van het AKL, is slechts te raadplegen door middel van een betaald lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek. In deze online versie tref ik een lemma "Kleijn, Lodewijk Johannes" aan. Naast algemene informatie is daar ook het complete lemma uit Thieme-Becker over hem opgenomen. Een nieuwe gedrukte versie is gepland voor 2020, maar de online versie wordt voortdurend bijgewerkt. Dat betekent dat er verschillen kunnen bestaan tussen de eerder op papier uitgegeven versie en deze online versie van het AKL. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 1 jun 2018 19:58 (CEST) P.s. wat betreft uw laatste opmerking: Wikipedia beperkt zich tot het geven van die informatie die te vinden is in gezaghebbende en verifieerbare bronnen. Eigen beoordelingen van het werk van een beeldend kunstenaar passen daar niet in (voor meer toelichting zie o.a. "geen origineel onderzoek" en "neutraal standpunt". Gouwenaar (overleg) 1 jun 2018 20:03 (CEST)

Geachte heer Gouwenaar,

Dank voor uw reactie. Ik vind het mooi dat u zo correct omgaat met bronnen en hoe er in wikipedia informatie dient te worden verstrekt. Ik vind het allang mooi dat er informatie te vinden is. Hoe meer hoe liever. Hoe betrouwbaarder des te beter. Wat ik echter totaal niet begrijp is dat u dan reclame-uitingen als van Simonis en Buunk toe laat. Een link naar een verkooppagina van hen lijkt mij in een enyclopedie zeker niet te passen. U zou mij dan ook een groot plezier doen die link weg te halen. Volgens mij valt dat onder [WP:NPOV|"neutraal standpunt"]

Verder is het wel zo informatief en objectief om ook te vermelden dat het Allgemeines Künstlerlexikon geraadpleegd is bij de KB. Dat lijkt mij pas bronvermelding. Online lijkt mij wat summier, te meer daar er meerdere sites zijn waar online het Allgemeines Künstlerlexikon geraadpleegd kan worden.

Overigens bedankt voor de tip dat je voor slechts 15 euro per jaar bij KB toegang hebt tot allerlei databases en andere digitale info bronnen.

Dit is overigens mijn laatste reactie.

Met vriendelijke groet,

Pieter Vermeer – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Pevermeer (overleg · bijdragen) 1 jun 2018 23:10‎

Hoewel dit uw laatste reactie was toch een antwoord om geen losse eindjes achter te laten.
 1. Waar de online versie van het Allgemeines Künstlerlexikon geraadpleegd is is irrelevant om in een artikel te vermelden.
 2. Linken - als referentie - naar een commerciële website is niet per definitie strijdig met de richtlijnen van Wikipedia. In dit geval heb ik als referentie gelinkt naar Simonis & Buunk vanwege de vermelding aldaar van zijn verblijf in Kleef, een gegeven dat niet te vinden is bij de andere bronnen t.w. het RKD en het AKL en Thieme-Becker. De bewering van Simonis & Buunk heb ik geverifieerd aan de hand van de informatie van het Rijksmuseum Amsterdam, dat inderdaad een tekening van Kleijn van het Kasteel Moyland bij Kleef in bezit heeft. Dat maakt dit gegeven vermeldenswaard, maar daar past dan wel een referentie bij. Gouwenaar (overleg) 2 jun 2018 18:17 (CEST)
P.s. Ook in "Museum Schloss Moyland" uit 1997 wordt het verblijf van hem in Kleef genoemd: "Die Niederländische Kunstler Lodewijk Johannes Kleijn (1817-1897), der Moyland schon während seines Kleve-Aufenthaltes 1839 kennengelernt hatte, zeichnete Moyland vom Katzenbuckel aus kurz nach der Vollendung des ..." Omdat ik deze bron slechts fragmentarisch op internet kon raadplegen heb ik deze bron niet gebruikt. Gouwenaar (overleg) 3 jun 2018 14:00 (CEST)

Wilhem de Haan[bewerken]

Beste Gouwenaar, deze naam Wilhem de Haan viel mij op ivm de ongebruikelijke schrijfwijze. Hij heeft twee plaatsen waar hij gedoopt is (Amsterdam en Leiden) en twee plaatsen waar hij overleden is (Leiden en Amsterdam). Ik heb geprobeerd zijn doopakte te vinden, maar ik verdwaal (het gezin vond ik wel bij de doopsgezinden in Amsterdam, maar dat gezin liep tot 1800). Ik heb wel gevonden zijn militieakte (geboren: Amsterdam), trouwakte in Amsterdam (geboren: Amsterdam) en overlijdensakte (geboren: Amsterdam). Ook Vrolik die een levensbericht schreef vermeldt die stad als geboorteplaats. De overlijdensakte is opgemaakt op 17 april 1855 in Haarlem met de mededeling dat hij daar is overleden (blz. 78). Zou jij nog een korte actie willen ondernemen om achter zijn doop te komen, zodat deze kwestie opgelost kan worden, zonder dat het OO wordt. Overigens ik kom hem ook vaak tegen onder Willem de Haan.Ceescamel (overleg) 13 jun 2018 11:52 (CEST)

Zijn ouders waren inderdaad doopsgezind en dat verklaart waarom zijn doop niet in 1801 werd aangetekend. Doopsgezinden kennen immers de volwassendoop. Voor zijn huwelijk op 11 november 1841 met Sophia Elisabeth van Vollenhoven was het dan ook noodzakelijk dat er een zogenaamde akte van bekendheid werd opgemaakt door de kantonrechter van Leiden waarin een viertal getuigen - en niet de minsten - t.w. Pieter de Haan jr, verificateur der registratie en de hoogleraren Coenraad Jacob Temminck, Caspar Georg Carl Reinwardt en Hendrik Cock (alle drie Ridder in de Orde van de Nederlandsche Leeuw) verklaarden dat Wilhelm de Haan geboren was op 7 februari 1801 in Amsterdam als zoon van wijlen Pieter Pieterszoon de Haan en van wijlen Wijna Bierens. De bij het artikel gegeven bron "Levensberigt van Wilhelm de Haan" door W. Vrolik geeft dus correct als geboortedatum 7 februari 1801 aan. Gouwenaar (overleg) 13 jun 2018 13:27 (CEST)
Zie ook Van Vollenhoven voor verdere familierelaties. Paul Brussel (overleg) 13 jun 2018 15:13 (CEST)

Alphen (Zuid-Holland)[bewerken]

Beste Gouwenaar, het gedoe rond de gemeentegeschiedenis van Alphen aan den Rijn baart mij zorgen, ook gezien ik de 'starter' van het artikel Alphen (Zuid-Holland) ben. Daarom heb ik een paar vraagjes:

 • In 1918 zijn de gemeenten Alphen, Oudshoorn en Aarlanderveen opgegaan in Alphen aan den Rijn, deze situatie heeft dus voortgeduurd (met alle toevoegingen) tot 2014 toen er een 'nieuwe' gemeente Alphen aan den Rijn gevormd werd. Nou is mijn vraag: moet er een nieuw lemma komen over de gemeente Alphen aan den Rijn tussen 1918 en 2013 of kan dat prima in het artikel over de huidige gemeente?
 • In 1811 werden defenitief de gemeenten gevormd: dus ook de gemeente Alphen. Wie was de bestuurlijke voorganger? Was het Ambachtsheerlijkheid Alphen en Rietveld of iets anders?

In afwachting op uw antwoord, Grasmat (overleg) 16 jun 2018 13:24 (CEST)

Deze bewerkingen van de afgelopen dagen zijn opmerkelijk en deels zeer discutabel (zie mijn opmerkingen).
 1. De gemeente Alphen aan den Rijn die in 1918 is ontstaan had inderdaad drie (rechts)voorgangers. Alleen Alphen als zodanig uitlichten is nmm niet juist. In 1964 werd de gemeente uitgebreid door toevoeging van (een deel van) Zwammerdam.
 2. De nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn die in 2014 is ontstaan uit de fusie met Boskoop en Rijnwoude is weer een geheel nieuw fenomeen.
Als de geschiedenis van de gemeente Alphen aan den Rijn beschreven zou moeten worden dan zou dat een artikel moeten worden waarin ook aandacht besteed wordt aan alle voorgangers t.w. inclusief de geschiedenis van de oude gemeenten Alphen, Oudshoorn en Aarlanderveen, maar ook van de oude gemeenten Benthuizen, Hazerswoude en Koudekerk aan den Rijn, die later opgegaan zijn in Rijnwoude en van de gemeente Boskoop. Al die oude gemeenten maken deel uit van deze geschiedenis. Als daar niet voor gekozen wordt is het imo beter om in de afzonderlijke artikelen hier aandacht aan te besteden. Gouwenaar (overleg) 16 jun 2018 13:53 (CEST)
Ten eerste waar doel je met de zin: "Deze bewerkingen van de afgelopen dagen zijn opmerkelijk en deels zeer discutabel (zie mijn opmerkingen)." mee? Ten tweede lijkt mij het beste om de gemeente en haar voorgangers apart te beschrijven. Want de voormalige gemeente Zwammerdam zou dan in het artikel van de gemeente Alphen aan den Rijn maar ook in die van Bodegraven-Reeuwijk moeten komen, omdat daar ook een gedeelte in de toenmalige gemeente Bodegraven is opgegaan. Helaas lijkt me dat dubieus omdat op twee pagina's te beschrijven. Grasmat (overleg) 19 jun 2018 06:31 (CEST)

Ik heb niet voor niets twee linken gegeven om duidelijk te maken wat ik bedoel (lees mijn opmerkingen). Wat het tweede punt betreft gaat het erom dat niet zomaar één stukje van de voorgeschiedenis van Alphen aan den Rijn beschreven kan worden in dit artikel met weglating van de geschiedenis van de overige samenstellende delen. Gouwenaar (overleg) 19 jun 2018 09:38 (CEST) P.s. voor de duidelijkheid, ik deel dus je mening dat de geschiedenis van de voorgangers het best apart beschreven zou moeten worden. Het opnemen van de geschiedenis van alle voorgangers van de gemeente Alphen aan den Rijn leidt tot een ratjetoe aan gegevens of tot een zeer eenzijdig beeld. Daarbij komt nog dat afbakening tussen de nieuw gevormde gemeente en haar voorgangers prima te doen is. Gouwenaar (overleg) 19 jun 2018 20:47 (CEST)