Overleg:Ontleding (grammatica)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

Ontbrekende woordsoorten[brontekst bewerken]

Bij welke categorie worden woorden ingedeeld die niet een eigenschap benoemen, maar een zelfstandig naamwoord helpen te specificeren? Ik heb het over woorden als de, deze, alle, welke, drie enzovoort. Dit zijn geen bijvoeglijke naamwoorden, want ze geven geen eigenschap weer, en je kunt ze niet gebruiken met een koppelwerkwoord. Het Engels noemt ze "en:Determiners" en deelt ze in een aantal categorieën verder in. Maar in dit artikel lijkt geen plaats voor ze te zijn. CodeCat (overleg) 12 nov 2013 20:56 (CET)Reageren

Dit is een zeer terechte aanmerking. Ik heb de categorie daarom hernoemd als: Bepalende woorden bij een zelfstandigheidswoord (bijvoeglijke woorden en determinerende elementen).
  • Vergelijk de E-ANS:
"Een gemeenschappelijk syntactisch aspect van de hoofdtelwoorden is dat ze als determinerend element deel kunnen uitmaken van een naamwoordelijke constituent, bijv. drie in drie zulke boeken of in die drie boeken. Ze kunnen zelf nader bepaald worden door diverse elementen, bijv. precies honderd (jaar) , zowat vijftig (keer) , een goede twintig (pagina' s). Rangtelwoorden kunnen onder meer als voorbepaling in een naamwoordelijke constituent optreden, bijv. tweede in een tweede huis ."
Zie voorts Bijvoeglijke bepaling. Gevallen als onze twee nieuwe buren worden daar echter nog niet verantwoord, wat ook een behoorlijke omissie is. Dat zou dan hier, in het onderhavige artikel, al helemaal te ver voeren.
In verband hiermee heb ik bij de bijvoeglijke woorden wel al een nader onderscheid aangebracht:
-- met verbuiging:
-- zonder verbuiging:
-- AJW (overleg) 15 nov 2013 11:13 (CET)Reageren
Dat onderscheid is specifiek voor het Nederlands, dus het lijkt me niet juist om dat in een algemeen artikel te behandelen. CodeCat (overleg) 16 nov 2013 16:09 (CET)Reageren
Kan inderdaad beter naar het artikel Bepalende woorden. -- AJW (overleg) 16 nov 2013 17:29 (CET)Reageren

Markering[brontekst bewerken]

Welke markeringen horen er bij welke zinsonderdelen: tussen haakjes, onderstreping, dubbele onderstreping, streep met 'vlaggetjes' aan het uiteinde, accolades, etc. (En vanuit welke lesmethodiek?) Aanvulling is welkom. --Theo Oppewal (overleg) 28 jan 2021 10:01 (CET)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Ontleding_(grammatica) zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 29 nov 2021 06:13 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.