Gebruiker:Hansmuller/Kladblok3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
SS
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 5 juli 1983
Den Haag
Nationaliteit Nederlands
Veroordeeld voor lidmaatschap terroristische organisatie
Straf 3 jaar gevangenisstraf
Opleiding islamitische theologie, politicologie en Afrikanistiek
Beroep Onderzoeker en deradicalisering-expert

SS (Den Haag,1983

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Soumaya is in Nederland geboren en komt uit een religieus islamitische gezin. Haar ouders waren betrokken bij de opbouw van de Haagse El Islam moskee in Den haag. Haar vader was de rechterhand en klankboord van Imam EL Bakkali die ook voorzitter was van de vereniging van Imams in Nederland Vereniging van Imams in Nederland. Zelf stond Soumaya aan de wieg van een meisjesvereniging Al Manaar die feministisch van aard was en binnen de moskee actief was[1]. Ze hield zich bezig met de bewustmaking van de rechten binnen het onderwijs. Ze had al vrij snel door dat als de vrouwen de islamitische jurisprudentie niet eigen zouden maken, dat zij weinig ruimte zouden hebben voor eigen ontwikkeling binnen de moslim gemeenschap. Ze spande zich in om vrouwen binnen de moslimgemeenschap van handvatten te voorzien om zich staande te houden in de door mannen gedomineerde islamitische gemeenschap ibid. Ze studeerde islamitische theologie en gaf lezingen door heel Nederland. Ze werd een prominente figuur binnen de gemeenschap en trad op als vertrouwenspersoon en geestelijke verzorger. Ze werd gezien als rolmodel binnen de moslimgemeenschapibid.

Arrestaties en aanklachten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 juni 2005 werd de dan 22-jarige Soumaya gearresteerd met haar achterneef die in de media werd aangeduid als haar echtgenoot. In de kofferbak van de auto bevond zich ook een automatisch wapen. S1 werd gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit en verdenking van terroristische activiteiten. Zij zou hebben geprobeerd om via haar zus, die in een apotheek in Den Haag werkt, de privé-adressen te achterhalen van verschillende politici. Dat zou zijn gebleken uit een telefoongesprek dat is afgeluisterd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). S1 ontkende de beschuldiging en ook haar zus verklaarde de adressen nooit gegeven te hebben. Ook verklaarde S1 niets geweten te hebben van het machinepistool in de kofferbak van de auto. In hoger beroep bleken de gesprekken in verkeerde context te zijn geplaatst[2] [[https://]].

Op 18 oktober 2005 werd S1 veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk voor verboden wapenbezit. De beschuldiging van terroristische activiteiten werd door de rechtbank afgewezen.

Tweede arrestatie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 september 2006 werd SS weer gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit. In een gemeenschappelijke kelderruimte van Haagse portiekwoningen is een tas met wapens gevonden. S1 logeerde in één van die woningen bij haar vriendin Sarah Chentouf en werd op 7 september voorgeleid aan de rechter-commissaris. Op 1 december veroordeelde de rechtbank haar tot drie jaar cel wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Ook moet zij nog de drie maanden voorwaardelijk uitzitten die ze kreeg tijdens haar vorige proces. Ze was namelijk opgepakt binnen haar proeftijd. Op 2 oktober 2008 kreeg ze in hoger beroep voor deze zaak 4 jaar cel opgelegd.

Vernietiging uitspraak door Hoge Raad[bewerken | brontekst bewerken]

De uitspraak van het hof in Den Haag van oktober 2008 werd door de Hoge Raad in november 2011 in cassatie vernietigd. De zaak werd terugverwezen naar het hof in Amsterdam.[3]

Latere periode[bewerken | brontekst bewerken]

S2 ging na haar gevangenisstraf politicologie studeren. Ook is ze voorzitter van de Organisation for Reconciliation, Rehabilitation and Reintegration (ORRR), een organisatie die gericht is op integratie en verzoening.[4]. Ze werd door de Verenigde Naties uitgenodigd als spreker op een conferentie over het gebruik van internet voor het tegengaan van extremisme[5]. Ook wordt zij regelmatig door politici en burgemeesters benaderd voor advies over het tegengaan van radicalisering en integratie vraagstukken. Soumaya heeft als onderzoeksassistent gewerkt voor de Amerikaanse professor Benjamin Soares die aan het Afrika studie Centrum, Universiteit Leiden verboden was. Zij schreef in opdracht van het ministerie van Defensie een artikel over de VN Missie in Mali waar ook Nederland aan deelnam[6]. Tijdens haar werkzaamheden op de universiteit begon zij haar onderzoeksmaster in Afrikaanse studies. Zij zou veldwerk verrichten in Mali. Door de gevaarlijke omstandigheden, week zij uit naar Ghana. Haar veldwerk ging over de rol van de Golf staten in Afrika. Haar veldwerk werd Cum Laude beoordeeld.

In 2011 kwam zij Frits Bolkestein tegen. Met de voormalige leider van de VVD, minister van defensie en Eurocommissaris kregen zij een sterke vriendschappelijke band. Sinds dien is hij haar mentor[7]. Soumaya heeft samen met Bolkestein zijn Cambridge Union debat tegen Tariq Ramadan voorbereid[8] Door de vergadering van YATA (Young Atlantic treaty association) waar zij lid van is, werd Soumaya benoemd als de speciale gezant tot De Parlementaire Assemblee van de NAVO[9]. Ze trad onder meer op als waarnemer in zowel Kiev als Rome. Ook is Soumaya bezig met een academische promotie om haar academische ontwikkeling voort te zetten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]