Overleg gebruiker:Ronn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwjaarsbijeenkomst Wikimedia Nederland 2017 (a).jpg

Welkom op mijn overlegpagina.

Hier gestelde vragen worden hier beantwoord.
Wil je mijn vragen beantwoorden op de plek waar ik ze heb gesteld?
RONN

Archief: 201820172016201520132014201120122009201020072008

Alex de Haas[bewerken]

Ronn, ik heb nog even een vraag over Alex de Haas en met name de bronvermelding. Daar staat nu dat "ik" als bron heb gebruikt het verhaal van Wim Ibo in het Biografisch Woordenboek. Dat is niet juist; ik heb Huygens Recources gebruikt als bron. Aangezien ik niet kan beoordelen of die het hele verhaal van Ibo hebben overgenomen of er iets aan veranderd hebben, kan Ibo volgens mij niet meer als bron genoemd worden, hoogstens wel vermeld worden als bron van Huygens. Ik stel de vraag het omdat er bij Huyens een foutje staat, waarvan ik dus niet kan beoordelen of die is overgenomen uit het verhaal van Ibo. Ik kom dit vaker tegen, zoals onlangs bij die kunstenaar waar het RKD een foute datum heeft vermeld. We noemen het vervolgens de bron, maar schrijven uiteindelijk een ander verhaal. Moeten we dan niet vermelden wat wij veranderd hebben ten opzichte van die bron. Ik probeer dat altijd wel te vermelden totdat de bron zelf is aangepast:-).

Op naar de mooie beelden,Ceescamel (overleg) 7 jan 2019 11:14 (CET)

Hallo Cees, Huygens heeft een online platform, net als bijvoorbeeld de KB (Delpher), en is niet de eigenlijke bron. Bij Huygens wordt het lemma weergegeven dat Ibo heeft geschreven voor het BWN. De feitelijke bron is het BWN. Zie ook de notitie bovenaan. Je kunt desgewenst de versiedatum erbij vermelden.
Een fout corrigeren doe je alleen op basis van een andere bron, toch? Dan kun je beide bronnen vermelden. Een enkele keer vermeld ik expliciet, bijv. in een voetnoot, waar(om) bronnen elkaar tegenspreken. RKD is overigens zeer genegen fouten te corrigeren. RONN (overleg) 7 jan 2019 11:30 (CET)

Het is me deels duidelijk (en ik heb ook geen problemen met het RKD). In de tekst van Huygens staat "Tusctinski-Theater", dat lijkt me een tikfout. Dat zou betekenen dat men de tekst heeft overgetikt en er kunnen dan meer foutjes zijn opgetreden, zonder dat we ons ervan bewust zijn,Ceescamel (overleg) 7 jan 2019 16:43 (CET)

Graag advies ivm Tekst gebruiken van andere pagina[bewerken]

Hallo Ronn, korte vraag: Ik heb een stuk aanvullende tekst geschreven voor een reeds bestaande pagina (door een andere gebruiker aangemaakt jaren geleden). Dat zelfde stuk tekst wil ik ook gebruiken voor een nieuw te plaatsen pagina die ik heb aangemaakt. Hoe kan ik dat op de meest correcte wijze aanpakken? Dank voor je reactie. MarcAntoniWiki (overleg) 14 jan 2019 14:15 (CET)

Beste MarcAnton, als je voldoende hebt voor een nieuw artikel, dan kun je dat uiteraard zo plaatsen. Ik zou niet exact hetzelfde stuk tekst toevoegen aan een bestaand artikel, dan zou je ook kunnen volstaan met een link. Wil je toch een uitgebreidere stuk tekst in het bestaande artikel plaatsen, dan is het handig om overlap te voorkomen en het nieuwe tekstdeel aan te sluiten door naar de bestaande tekst toe te schrijven, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik vind het wat lastig om zonder duidelijk voorbeeld goed inhoudelijk te reageren, ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt. Gr. RONN (overleg) 14 jan 2019 17:14 (CET)
Ik lees dit toevallig mee, als het jouw bedoeling is om de informatie over een bepaald onderwerp uit te breiden, dan kan je gewoon de bestaande pagina aanpassen, en is het niet nodig een nieuwe pagina te beginnen, pagina's zijn niet van een persoon. In de geschiedenis kan je zien wie wat heeft gedaan, dus dat is geen probleem. Het word over het algemeen als niet netjes beschouwd als je een pagina compleet overschrijft met eigen tekst, als de oude tekst niet fout is, maar aanvullen is meer dan welkom. Uit jouw vraag begrijp ik dat het aanvullen is. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 14 jan 2019 18:24 (CET)
Dank voor de suggesties. Het gaat inderdaad om een aanvulling die ik schreef (en wat typos gecorrigeerd) op een bestaande pagina waarvan ik een klein stukje (van mijn eigen tekst dus maar een beetje korter en gereduceerd) op een nieuwe pagina van mij wil gebruiken. MarcAntoniWiki (overleg) 14 jan 2019 20:36 (CET)
Ha, ik zie dat Akoopal je vraag anders had gelezen dan ik. Zoals hij al zegt: we kennen geen artikeleigenaars, iedereen mag een artikel corrigeren, aanvullen of bijvoorbeeld van afbeeldingen voorzien, graag zelfs. Ik adviseer je wel daarbij gebruik te maken van de samenvattingsregel, zodat voor anderen ook snel duidelijk is wat (waarom) er is gewijzigd. RONN (overleg) 15 jan 2019 09:07 (CET)
Bedankt! Ik ga me er in verdiepen. MarcAntoniWiki (overleg) 15 jan 2019 13:09 (CET)