Wikipedia:Archiveren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:ARCH
Voorstel De onderstaande tekst is een voorstel dat momenteel geen deel uitmaakt van de regels en richtlijnen op de Nederlandstalige Wikipedia.
Raadpleeg de overlegpagina voor discussie over dit voorstel.

Een archief is een doeltreffend geordende verzameling teksten of documenten uit het verleden, die ervoor moet zorgen dat deze informatie later weer eenvoudig terug te vinden is.

Archiveren op Wikipedia is in de praktijk vaak het verwijderen[1] van inhoud van een pagina waarbij de inhoud op een andere plek te bekijken is en vanaf dat moment niet meer gewijzigd wordt.[2] Normaal gesproken gaat het om een verplaatsing, waarbij het overleg van de pagina waar het stond wordt verwijderd, onder achterlating van een link naar het archief. Het kan een overlegpagina van een gebruiker betreffen, maar ook een overlegpagina van een artikel, of een functionele pagina zoals De Kroeg of de beoordelingslijst. Artikelen worden in de regel niet gearchiveerd.

Het archiveren van afgerond overleg gebeurt meestal als pagina's te groot zijn of te onoverzichtelijk.[3]

Er zijn diverse hulpsjablonen gemaakt om het archiveren te vergemakkelijken, zoals Sjabloon:Archief en Sjabloon:Archiefmaand.

Overleg bij een gebruiker[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het archiveren bestaan enkele verschillende methoden. Meestal wordt prominent op de overlegpagina een collectie links naar de archieven gezet.

  • Kopieren/plakken (copypasten) - De te archiveren inhoud wordt naar een nieuwe pagina gekopieerd waarna de oude (deels) leeggehaald wordt onder vermelding van Archivering.
  • Verplaatsen - de overlegpagina wordt verplaatst ovv. Archiveren. De achtergebleven redirect moet dan direct worden overschreven met een verwijzing naar de archieven. Deze redirect is immers de originele gebruikersoverlegpagina, en zou anders niet meer direct bereikbaar zijn.
  • Botmatig - Inactieve overlegpunten worden automatisch verplaatst naar een archiefpagina, waar reeds een verwijzing naar aanwezig is. Zie ook: {{Archiveer}}.
  • Permalink - Als verwijzing naar het archief wordt een permalink geplaatst naar de huidige versie, tegelijk met het leeghalen ervan. Deze optie neemt nauwelijks extra serveropslagruimte in beslag, maar is lastiger doorzoekbaar.
  • Leeghalen - Overleg wordt gewist en is alleen via de bewerkingsgeschiedenis nog na te zoeken. Dit is redelijk ongebruikelijk. Uit een gehouden peiling blijkt geen consensus voor verbieden of toestaan. Deze methode kan problemen met andere gebruikers opleveren. Het kan handig zijn prominent melding te maken van het feit dat dit zal gaan gebeuren met geplaatst overleg.

Overleg bij een artikel[bewerken | brontekst bewerken]

Niet alleen gebruikersoverlegpagina's, maar ook overlegpagina's bij een artikel kunnen erg omvangrijk worden. Oud overleg kan dan gearchiveerd worden. Het is niet wenselijk om recente of lopende discussies te archiveren. De gangbare methode voor archiveren is hier de verplaats-methode, zoals hierboven uitgelegd. De bot-methode is onwenselijk. Gearchiveerde overlegpagina's worden gecategoriseerd onder Categorie:Wikipedia:Archief. Vanaf de overlegpagina van het artikel dient er een link te zijn naar het gearchiveerde overleg.

Wikipedia-archief[bewerken | brontekst bewerken]

Richtlijnen, voorstellen en andere zaken die met het beleid van Wikipedia te maken hebben raken soms hun actualiteit kwijt. Zulke gedateerde of achterhaalde pagina's kunnen worden gearchiveerd als subpagina van Wikipedia:Archief. Het Wikipedia-archief geeft een beeld van sommige ontwikkelingen en ideeën die er binnen de gemeenschap zijn geweest.

  1. Niet in de zin van een daad van een moderator
  2. Soms worden er wel kleine aanpassingen gedaan, met name om de bruikbaarheid als archief te handhaven, zoals correctie van verwijzingen.
  3. Over wat te groot is heerst niet echt consensus. 100 items is in elk geval behoorlijk veel. De MediaWiki-software geeft vanaf een bepaalde omvang een waarschuwing.