Lemma (naslagwerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een lemma (meervoud lemma's of lemmata) of trefwoord is het woord waarop een begrip in naslagwerken, bijvoorbeeld een woordenboek of een encyclopedie, kan worden opgezocht. In veel naslagwerken staat achterin een overzicht van de lemma's: de index of het register. Bij een lemma staan soms verwijzingen naar diverse pagina's: op al deze pagina's wordt het lemma genoemd. Bij elektronisch zoeken tikt men het lemma in het zoekvak.

Een lemma is meestal het eerste, vaak vetgedrukte woord van het artikel in woordenboek of encyclopedie. Om een begrip op te zoeken, moet het lemma waaronder het beschreven wordt, bekend zijn. Zo treft men het voltooid deelwoord "gezocht" aan onder het lemma "zoeken", de infinitief van het desbetreffende werkwoord. Vandaar dat lemma met trefwoord wordt aangeduid.

Artikel[bewerken]

Het woord lemma wordt bij uitbreiding ook gebruikt om een compleet artikel over een onderwerp in een woordenboek of encyclopedie aan te duiden.[1]

Herkomst[bewerken]

Het leenwoord 'lemma' is uit het klassiek Grieks (via het middeleeuws Latijn) in het Nederlands terechtgekomen. Het meervoud 'lemmata' komt dan ook uit die taal vandaan.