Wiktionary

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf WikiWoordenboek)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wiktionary
Wiktionary
Type woordenboek
Taal meertalig
Registratie optioneel
Eigenaar Wikimedia Foundation
Opgericht 12 december 2002
Status actief
Link www.wiktionary.org
Portaal  Portaalicoon   Media
Het logo voor verschillende Wiktionaries

Wiktionary is een project van de Wikimedia Foundation met als doel de creatie van een kosteloos meertalig woordenboek van alle woorden in alle talen.

De naam van het project is een porte-manteau van wiki en dictionary. De Nederlandstalige versie heet WikiWoordenboek. De Friestalige versie heet Wikiwurdboek. De Nedersaksische versie heet Wikiwoordeboek. De Limburgse versie heet Wiktionair.

Basisopzet[bewerken]

Het project geeft zowel informatie over taalkundige eigenschappen (zoals spelling en eventuele spellingsvarianten, etymologische herkomst voor zover bekend, verkleinde vormen, meervoud en afleidingen) alsook vertalingen in andere talen.

In principe komen in iedere Wiktionary zo veel mogelijk woorden uit zo veel mogelijk verschillende talen te staan. Een basisvoorwaarde voor opname is dat het woord al enige tijd gebruikt wordt en in een aantal onafhankelijke bronnen is terug te vinden. Neologismen zijn dus niet toegestaan.

Wanneer een bepaalde woordvorm in meerdere talen qua schrijfwijze exact hetzelfde is, worden al deze woorden op dezelfde pagina gezet waarbij voor het woord in elke taal afzonderlijk een aparte ingang moet worden gemaakt. Of er al dan niet sprake is van een etymologisch verband (bijv. door ontlening), doet in deze gevallen niet ter zake voor de pagina-opzet; het kan dus ook gaan om niet-verwante woorden die toevallig dezelfde vorm hebben. Wel wordt etymologische informatie er waar mogelijk steeds bij gegeven.

Geschiedenis[bewerken]

De Engelse Wiktionary werd gestart op 12 december 2002. Deze versie omvat ook een aparte thesaurus genaamd Wikisaurus, en een apart woordenboek voor Basic English.

Sinds 1 mei 2004 zijn de anderstalige Wiktionaries eveneens gestart. De eerste anderstalige versies waren in het Frans en Pools. In mei 2009 waren er in totaal meer dan 5 miljoen ingangen in 272 verschillende talen. De Engelstalige Wiktionary telde in december 2010 ruim 2.179.000 begrippen, de Nederlandstalige ruim 102.000.

Veel ingangen worden door middel van een bot die ingangen uit andere woordenboeken importeert aangemaakt. De Franse en Vietnamese versies importeerden grote delen van het Free Vietnamese Dictionary Project. De Franse versie groeide in 2006 zeer snel, wat grotendeels te danken was aan bots die uit vrije woordenboeken zoals het Dictionnaire de l'Académie française importeerden.

Externe links[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek Wiktionary in het WikiWoordenboek op.