Overleg gebruiker:Romaine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op deze overlegpagina!!
Als je met me wilt overleggen, dan is dit daar de plaats voor.
Ook als je vragen wilt stellen kun je dat hier doen en help ik je graag.

 • Beantwoord mijn vragen/reactie op de plek waar ik ze gesteld heb.
 • Hier gestelde vragen worden hier beantwoord.
 • Voeg nieuwe vragen en opmerkingen onderaan deze pagina toe.
 • Onderteken je bijdragen met: ~~~~


Vaker gestelde vragen:


Kernpunten voor op wikipedia:

Let op: deze gebruiker is vaak direct, maar bedoelt het goed!

Welcome on my talkpage!!!
If you want to talk with me, this is the place for it.
Also if you have questions, you can ask them here, I gladly help you.

 • Please mention the wiki you are referring to.
 • If possible, please add a link to the page you are referring to.
 • Please sign your message with: ~~~~    (4x ~)
  or add a link to your username on an other wiki and sign with: ~~~~~    (5x ~ to get date and time)


Languages:
Languages I am able to understand are Dutch (nl), English (en), German/Deutsch (de), and other languages which are similar to these (most Germanic and Romance languages/dialects). But I will answer in Dutch or English, and sometimes German.

On other wiki projects I use the username Romaine too, and in the past also NL-Romaine.


Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en
3
This user is able to contribute with an advanced level of English.
de
2
Dieser Benutzer hat fortgeschrittene Deutschkenntnisse.
Crystal Clear app kfm.png

Archiefoverzicht

2014 + 2015 + 2016

Inhoud

Automatische categorie-indeling Wikivoyage[bewerken]

Over Wikivoyage. Naar voorbeeld van de Duitse Wikivoyage heb ik het sjabloon {{IsIn}} aangepast, waardoor alle artikelen nu automatisch bij een categorie ingedeeld worden. Er is alleen één heel klein probleempje: we zitten daardoor nu wel met misschien wel duizenden dode 'categorielinks', die nog niet op elkaar aansluiten ook! Kun je er misschien even een bot op loslaten, zodat de categorieën automatisch worden aangemaakt en ook op elkaar aangesloten worden (met ondercategorieën enzovoort)? Bedankt! Ischa1 (overleg) 30 jul 2013 12:07 (CEST)

Hallo Ischa1, Dat zal dat wel volledig uitgevoerd moeten gaan worden, het kan op zich wel. Ik zal eens kijken hoe dat handig kan gebeuren. Groetjes - Romaine 30 jul 2013 15:44 (CEST)

Navigatiesjablonen[bewerken]

Hoi Romaine,

Ik hoop dat je nu iets meer tijd en/of zin heb om naar de mogelijkheid van extra groepen in navigatiesjablonen te kijken. Als dat niet zo is, laat dan even weten, het heeft nog steeds geen haast. Om een en ander er goed uit te laten zien zou de tekst links moeten uitlijnen en moet er op de een of andere manier in de achtergrond onderscheid gemaakt worden tussen de categorieën en de inhoud. en:Template:Navbox subgroup is een voorbeeld, maar zo hoeft het natuurlijk niet exact te worden. Nogmaals, uit eindelijk zou ik er zelf ook wel achter kunnen komen hoe zoiets in elkaar te zetten, maar geen idee of de achterliggende code dan nog behoorlijk werkt. Zeker omdat ons Sjabloon:Navigatie/Tabel niet met wikitabellen maar met <tr> werkt. Met vriendelijke groeten, Sir Iain overleg 3 dec 2013 16:19 (CET)

Hoi Romaine,
Heeft het nog een betekenis dat deze vraag nu in het geel staat? :)
Heb je hier nog tijd voor en zin in? Groeten, Sir Iain overleg 5 jan 2014 18:40 (CET)
Hallo Sir Iain, Het geel houdt voor mij in dat het in de wachtkamer staat en hoort bij een eerdere archiefperiode dan de huidige. Tevens houdt het het in dat ik er nog naar moet kijken en inhoudelijk diepgaander op reageren. Mijn uitgangspunt is er om er deze maand naar te kijken, maar niet vandaag als laatste dag van de erg succesvolle dubbele schrijfweek over Zweden. Groetjes - Romaine 5 jan 2014 18:47 (CET)
Ah, OK!
Die schrijfweek Zweden is trouwens een heel mooi project geworden! Sir Iain overleg 5 jan 2014 18:52 (CET)
Hoi Romaine,
Zou je nog eens een blik kunnen werpen op dit probleem? Groeten, Sir Iain overleg 28 mrt 2014 15:48 (CET)
Hoi Romaine,
Staat dit punt nog op je to-do-list? Een uitgebreider navigatie-sjabloon zou mij en hopelijk de lezer echt kunnen helpen om een onderwerp op een geordende manier navigeernaar te maken. Groeten, Sir Iain overleg 13 jul 2014 14:18 (CEST)

afronding Sjabloon:Coor title dms[bewerken]

Hoi Romaine, De afronding van Sjabloon:Coor title dms gaat nog niet helemaal goed. Wanneer er bijvoorbeeld 120|59|54 wordt opgegeven wordt dit getoond als 120° 60′, maar dit moet dan natuurlijk 121° 0′ worden. Kan je dit misschien nog een keertje doorvoeren? Alvast bedankt. Groeten Magalhães (overleg) 31 mei 2014 09:37 (CEST)

Browser-afhankelijk probleem Wikivoyage pagebanner[bewerken]

Hallo Romaine,

Allereerst een fijne kerst en de beste wensen voor het nieuwe jaar toegewenst.

Maar nu even een Wiki-probleempje. Sedert enige dagen verschijnt de TOC in een pagebanner onder elkaar en niet naast elkaar in:

 • Chrome op mijn laptop
 • in mijn standaard Android 5.0 browser (na de keuze voor desktopweergave)

maar gaat het wel goed in IE en FF. Aan sjabloon:pagebanner is al maanden niets gewijzigd.

Weet jij ook waar dat wordt geregeld en wie daar nu mee aan het werk is? Ik heb het een paar dagen aangezien, met het idee dat het "werk in uitvoering" daarna wel zou zijn afgerond. Maar dat is dus kennelijk als afgerond beschouwd, maar wel met de introductie van deze browser-afhankelijke fout. FredTC (overleg) 25 dec 2015 03:57 (CET)

Vandaag bemerkte ik een nieuw TOC-probleem: in IE komt de TOC slechts even in beeld en is dan weer verdwenen. In FF gaat het (nog) wel goed. Chrome is onveranderd. FredTC (overleg) 1 feb 2016 03:30 (CET)
Hallo Romaine, het probleem doet zich nog steeds voor. Had jij dit nog ergens aangekaart? FredTC (overleg) 4 mrt 2016 15:49 (CET)

Datumparameters bij samenvoegsjablonen[bewerken]

Zie deze discussie. Was je al van plan om de genoemde wijzigingen door te voeren? Ik heb sjabloon:samenvoegen en sjabloon:samenvoegennaar al aangepast, voor die twee zou je je bot al kunnen inschakelen. --BDijkstra (overleg) 4 apr 2016 12:18 (CEST)

Wikidata weekly summary #242[bewerken]

Wikidata[bewerken]

Hoi Romaine, even n.a.v. deze opmerking. Dat bedoel je vast goed, maar komt niet leuk over. Ik zorg er al voor dat mijn onderwerp op Wikidata vindbaar is, maak zo nodig een nieuwe entry aan, koppel deze met een eventuele Commonscategorie en geef aan of het om bijvoorbeeld een mens of oorlogsmonument gaat. Ik vind dat ik daarmee al heel wat doe op Wikidata, want het is gewoon niet mijn ding. Veel te technisch. Ik heb geen zicht op wat allemaal wel en niet moet worden ingevuld en heb geen enkele behoefte me daarin te verdiepen. Sterker nog, als ik wél meer zaken invul, wordt dat even later door een ander teruggedraaid omdat ik blijkbaar toch een ander label o.i.d. had moeten hebben. Laat mij nou maar lekker bezig zijn op Wikipedia en Commons en wees blij dat ik een aanzet op Wikidata geef, de rest laat ik graag aan een ander over. RONN (overleg) 3 jan 2017 21:43 (CET)

Hallo Ronn, Mijn excuses voor het onprettig overkomen. Ik trachtte enkel mijn wens uit te spreken. Ik ben al heel blij wat je op Wikidata toevoegt. Gezien al je werk dat je in je mooie artikelen steekt hoop ik gewoon dat die artikelen meer gevonden en gebruikt gaan worden. Maar om zou goed te kunnen laten vinden, onder andere op andere Wikipedia's die een artikel willen schrijven over een van deze onderwerpen en door musea en andere instellingen die Wikidata gebruiken om meer informatie binnen te halen. Daarom denk ik dat het noodzaak is dat items op Wikidata voorzien worden van minimale data. En ik heb het hier in deze enkel over de meest basale verklaringen (bv geboortedatum), niet het technische werk. Als iemand een eerste keer op Wikidata actief is gebeurt het wel eens dat verklaringen op de verkeerde manier worden toegevoegd. Daarom is het altijd goed om goed te kijken hoe het bij reeds ingevulde items gedaan wordt. Groetjes - Romaine 3 jan 2017 21:56 (CET)
Ronn, ik lees hier enkel mee ;-) Romaine zei dat met de beste bedoelingen, maar je hebt gelijk dat zijn opmerking wel wat kort-af overkwam. Gelukkig valt dat wel mee. Wat betreft je overige opmerkingen: als je op WikiData echt wordt gerevert, zou dat jammer zijn. Als het zo is dat iemand je bijdragen meer specifiek maakt, zou ik er gewoon een leer-moment in zien! Het is inderdaad best technisch (of nerderig) maar het invullen/aanvullen van een item is vaak zo moeilijk niet. Wist je trouwens dat de omschrijvingen op WikiData weer worden gebruikt in de mobiele app bij de zoekresultaten? Dus laat je vooral niet uit het veld slaan. Ik zeg op de helpdesk heel vaak: fouten maken op Wikipedia is doorgaans niet erg, alles kan immers verbeterd worden. ed0verleg 3 jan 2017 22:02 (CET)
Ook ik las even mee. Het verder invullen van met name de omschrijvingenkolom op WikiData is iets wat regelmatig blijft liggen. Ik doe het weleens als ik toevallig lege tegenkom bij mijn werk als admin en tweeter van Omegawiki ( [nog?] een niet-WMF-project helaas, maar we maken wel een dankbaar gebruik van Data [vice versa!] en Commons ) en tikfouten, vooral bij namen komen ook voor. Genoemd voorbeeld Cornelis, Cornelius, Cornelus enz. is echt mierenzifterij waarbij je volgens mij Wikipedia en vooral haar bronnen als leidend dient te beschouwen. WikiData heeft voor dit soort gevallen de laatste kolom. Romaines bewerkingssamingvatting vond ik ook wat bot en klonk ten onrechte wat verwijtend. Ik hoop dat jullie niet gebrouilleerd zijn geraakt door dit akkefietje, maar dat je iets meer over WikiData hebt geleerd. Het bewerken gaat net even iets anders dan Wikipedia e.a., maar m.i. zeker niet moeilijker, eerder gemakkelijker als je eenmaal de smaak te pakken hebt.  Klaas `Z4␟` V:  24 jan 2017 12:37 (CET)

Wikidata weekly summary #242[bewerken]

Antwoord op je mail[bewerken]

Ik antwoord wel even hier. Dit is ook bestemd voor Taketa. Jullie verrasten me nogal met die mail. Ik had eigenlijk niet eens gekeken naar die genomineerden voor de WikiUilen aangezien ik geen zin had om te verdiepen in de bijdragen van de genomineerden, dus heb ik niet gestemd (en had ik niet gezien dat ik genomineerd was). Wel had ik niet echt gedacht dat ik er voor eentje genomineerd zou worden. Ik ben vereerd om genomineerd te zijn voor de SamenwerkingsUil.Glimlach Jammer genoeg zie ik Wikipedia echter puur als een hobby en doe ik niet echt mee met WP:O. Ook ben ik niet eens zeker of ik wel kan komen die dag. Daarnaast ben ik een Belg en als ik al met zoiets zou meedoen, is het denk ik eerder in België. Leiden is ook wel een eindje vanuit België, hoewel dat het doenbaar is met de trein. Nou ja, ik kom dus niet, zowel niet naar de uitreiking als de conferentie zelf. Ik wens jullie overigens wel een prettige conferentie toe. Overigens lijkt het me gezien de andere genomineerden sterk dat ik die Uil win. Dank je overigens voor je nieuwjaarswensen. Jullie ook! Een prettige dag verder.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 9 jan 2017 18:13 (CET)

Hallo TheDragonhunter, Er zijn allerlei redenen waarom gebruikers juist wel of juist niet elkaar ontmoeten, daar is eenieder vrij in. Voor wie het leuk vindt om aanwezig te zijn is de uitnodiging een leuke handreiking, voor andere genomineerden is het enkel de kennisgeving dat die gebruiker genomineerd is en andere gebruikers de bijdragen van die gebruiker erg waarderen. De WikiUilen zijn met nadruk een uiting van waardering voor het gehele Nederlands taalgebied en niet per land. Ook onze buren van de Duitstalige Wikipedia reiken WikiUilen uit en ook zij hebben het probleem van de afstand. Zij betalen dan ook de reiskosten als iemand wil komen. Ook dat is mogelijk voor de prijsuitreiking in Leiden, Wikimedia België en Wikimedia Nederland kunnen een reiskostenvergoeding verstrekken as daar behoefte toe bestaat. Vorig jaar hebben minstens twee gebruikers de gedachte geuit dat "gezien de andere kandidaten de kans klein is dat ik hem krijg", die twee gebruikers kregen hem dus wél! Voor ons is het des te leuker als iemand het niet verwacht! In ieder geval, na de prijsuitreiking maken we op de wiki bekend wie de winnende gebruikers en projecten zijn. Als je gewonnen hebt zullen we je dit laten weten. Groetjes - Romaine 10 jan 2017 13:10 (CET)

Tech News: 2017-02[bewerken]

9 jan 2017 20:12 (CET)

E-mail[bewerken]

Beste Romaine, ik kreeg een alert met de mededeling dat ik een e-mail van jou zou hebben gekregen. Kennelijk is echter iets misgegaan, want ik heb geen bericht ontvangen. Ik weet niet waar het over gaat. Indien discretie gewenst is, zou je dan nog een mail-poging willen doen? Zou je het bericht anders op mijn overlegpagina kunnen plaatsen? Alvast bedankt! Groeten, Kiro Vermaas Alchemic circle FMA alt black-white-transparent.svg 10 jan 2017 11:07 (CET).

Hallo Kiro Vermaas, Ik vermoed dat de mail dan mogelijk in de spamfolder of iets dergelijks terecht is gekomen. Als je een Yahoo-account hebt komt dat probleem bovengemiddeld vaker voor dan met andere accounts. Het is geen groot geheim, maar een uitnodiging voor een uitreiking van de WikiUilen. Ik heb het bericht nu op je overlegpagina geplaatst. Groetjes - Romaine 10 jan 2017 12:53 (CET)

PMID ref[bewerken]

Geweldig dat je al die links vervangt met je bot. Wel 1 minieme opmerking, hier veroorzaakte je bot 3 referentiefouten. Die heb ik dan maar verholpen. Misschien heb je er wat aan. Een prettige dag verder.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 10 jan 2017 11:55 (CET)

Heb wat rond gekeken en het lijken er maar een paar te zijn. Hier ging er wat mis en ik heb het denk ik opgelost. Hier en hier zijn er echter wat meer, dus misschien is het beter als jij er naar kijkt. Dat lijkt me alles.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 10 jan 2017 12:04 (CET)
Hi TheDragonhunter, Dank je voor de melding! Die heb ik juist proberen te vermijden, maar blijkbaar niet overal gelukt. Ik zie de oorzaak al: aanwezigheid van ongewenste spatie na de " . Ik zal alle bijdragen hierop na gaan lopen. Groetjes - Romaine 10 jan 2017 12:29 (CET)

This Month in GLAM: December 2016[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 jan 2017 12:03 (CET)

Tech News: 2017-03[bewerken]

17 jan 2017 00:24 (CET)

The Signpost: 17 January 2017[bewerken]

Wikidata weekly summary #243[bewerken]

Dank (global survey)[bewerken]

Bedankt voor je uitgebreide reaktie aan het adres van EGalvez (WMF) van 14 Januari. Dat spaart me een hoop geschrijf aan hem. Jammer dat hij het nog steeds niet lijkt te snappen. Heb jij nog iets positiefs gehoord, misschien van een chef van hem? Zwitser123 (overleg) 19 jan 2017 12:07 (CET)

Hi Zwitser123, Erg jammer ja, ik zal eens kijken of ik z'n chef kan bereiken een keer. Dit soort communicatie werkt niet. Romaine 23 jan 2017 13:19 (CET)
@Zwitser123: Het is nog erger: de betrokken persoon heeft volledig schijt aan de massale kritiek op de diverse plekken over zijn mailing, hij heeft in de afgelopen week de mailing nog eens dunnetjes over gedaan via e-mail met exact dezelfde tekst en problemen. Ik heb een klacht ingediend bij zijn baas. Groetjes - Romaine 1 feb 2017 01:42 (CET)
Hoogst merkwaardig citerend hemzelf My role at the Wikimedia Foundation is to support better systems of listening to each other through surveys.. Die vragenlijstjes zijn leuk en aardig, maar kunnen dan en alleen dan toegevoegde waarde hebben wanneer de vragensteller iets met kritiek op vorm én inhoud doet. Het lijkt erop dat deze heer als een blind paard doorgaloppeert volgens eigen ideeën over hoe bij de gemeenschap meningen los te krijgen. Een enquêteur waar de homden geen brood van lusten. Laten we Trump vragen Peru op zijn lijstje vol ongewenste immigranten te zetten en/of er een muur omheen te bouwen ;-D  Klaas `Z4␟` V:  1 feb 2017 10:29 (CET) P.S. ik denk dat WMF wel een goede recruiter kan gebruiken; degene die dhr. Galvez heeft (laten) aannemen is geen knip voor de neus waard.

Ontmoete Wikimedianen[bewerken]

Hoi Romaine,

Ik heb mezelf op deze lijst en daar zo'n vier collegae ontmoet, allemaal dames :-)) Hoe nu verder? Moet ik wachten tot een of meer van hen klikken op 'heb ik ontmoet' of kan ik (ook) zelf actie ondernemen (zo ja hoe?)?  Klaas `Z4␟` V:  23 jan 2017 10:33 (CET)
Hallo KlaasZ4usV, Je hebt niet de instructies gevolgd zoals die staan in het groene kader op Wikipedia:Ontmoete Wikimedianen. Alleen als je die instructies volgt kun je meedoen. Romaine 23 jan 2017 13:18 (CET)
Als je dat hebt gedaan, kun je gerust mensen die je hebt ontmoet benaderen met de vraag of ze je willen bevestigen. En dan maar hopen dat je een blijvende indruk hebt achtergelaten, Klaas. Ik zie dat ik in het verleden mensen heb bevestigd bij wie ik nu niet direct een beeld meer heb. Haha RONN (overleg) 23 jan 2017 14:15 (CET)
Ik geloof dat ik nu alles heb ingevuld en aangevinkt. Het wachten is op de botmelding dat ik op de lijst sta. Dan kan ik pas bij de mensen die ik heb gezien aageven dat ik ze heb ontmoet?  Klaas `Z4␟` V:  23 jan 2017 16:22 (CET)
Als ik me niet vergis, kun je pas anderen bevestigen nadat je zelf bevestigd bent. RONN (overleg) 23 jan 2017 16:31 (CET)
Zou heel goed kunnen, maar met de ontmoeting van ongeveer vier collegae tegelijk (en eentje anderhalf jaar geleden) is, zit er een klein kansje in dat dit gaat gebeuren. Zo niet even goede vriend(inn)en ;-D  Klaas `Z4␟` V:  24 jan 2017 12:18 (CET)

Wikidata weekly summary #244[bewerken]

Pars pro toto[bewerken]

Hoi Romaine,

Velen praten over Wikipedianen waar ze m.i. in feite Wikimedianen bedoelen. Daaronder kun je, om het nog breder te trekken, verstaan iedereen die actief gebruikt maakt van software oorspronkelijk ontwikkeld ten behoeve van Wikimediaprojecten o.i.d. in engere zin WMF-projecten. Een voorbeeld van het stijlfiguur Pars pro toto. In de praktijk worden beide door elkaar gebruikt, maar Wikipedia is "slechts" het vlaggenschip. Je moet WikiData, Wikia, OmegaWiki e.d. niet onderschatten.

Ik heb in twee weken tijd ongeveer tien Wikimedianen ontmoet en een deel van hen ook min of meer uitgebreid gesproken. Meer dan de bijna twaalf jaar daarvoor dat ik weet. Van mensen die je toevallig in een stad of dorp tegenkomt weet je natuurlijk niet of ze een WM-collega zijn.  Klaas `Z4␟` V:  29 jan 2017 11:41 (CET)

Wikia en OmegaWiki hebben (vrijwel) niets van doen met Wikimedia. Voor Wikimedia zijn ze niet of nauwelijks van belang. Dat ze toevallig van MediaWiki gebruik maken zegt niets, er zijn duizenden wiki's die gebruik maken van MediaWiki. Ik ben uitgebreid bekend met Wikimedia, maar weet ook dat buiten Wikimedia Wikipedia vaak als synoniem gezien wordt. Maar andere projecten erbij slepen die niet onder Wikimedia vallen is zeker geen goed idee. Romaine 1 feb 2017 01:40 (CET)

Wij van OmegaWiki willen al enkele jaren terugkomen bij WMF. Ik zeg terug, want we zijn er ook uit voortgekomen; opgezet door vertegenwoordigers van twee taalversies waaronder deze Nederlandstalige (met name GerardM. Wikia is een ander verhaal: is gewoon de commerciële tak van het bedrijf en staat voor zover ik weet onder leiding van Jimmy Wales. Genoeg raakvlakken al met al denk ik zo. Zeg maar een los-vastrelatie. Dat Wikimedia en Wikipedia synoniemen zijn ben ik hardvochtig oneens met je. Ik weet beter, want ik ben zeer betrokken bij genoemde en andere {sub|super|para}projecten  Klaas `Z4␟` V:  1 feb 2017 10:43 (CET)

Tech News: 2017-04[bewerken]

23 jan 2017 21:14 (CET)

Wikidata weekly summary #245[bewerken]

BTNI[bewerken]

Het WP:BTNI-fenomeen ligt nogal gevoelig, en als er dan een geval is waar iemand verklaart (zie Overleg:Franka#Vlaggetje) een BTNI-wijziging te mogen doen met als argument: "Zo neemt RomaineBot ook veel "BTNI"-wijzigingen mee in de onderhoudstaken van de bot.", dan vraag ik me toch af of jij daar iets van weet. Het lijkt er nu op dat je je bot zo programmeert dat-ie dat routinematig doet. Is dat zo? VanBuren (overleg) 30 jan 2017 17:03 (CET)

Het was gewoon maar een voorbeeld. Zo heb ik bijvoorbeeld ErikvanB ook regelmatig {{appendix}} zien wijzigen in {{Appendix}}. Iedereen doet wel eens BTNI-wijzigingen, meestal meegenomen in grotere wijzigingen. Er moet gewoon wat met gezond verstand naar gekeken worden.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 30 jan 2017 19:13 (CET)
Tja, anderen zoals JP001 worden weer wél uitdrukkelijk op dit soort wijzigingen aangesproken. Wmb verder terecht, maar er geldt: gelijke monniken, gelijke kappen. De Wikischim (overleg) 30 jan 2017 19:16 (CET)
Dat is wat anders. JP ziet niet goed het onderscheid tussen BTNI en niet BTNI. Daar wordt dus wat strenger mee omgegaan. Over het algemeen wordt BTNI getolereerd vanwege uniformiteit of meegenomen in andere nuttige bewerkingen (of gezond verstand). Ook het aantal BTNI-bewerkingen speelt mee. JP maakt er heel wat meer dan de gemiddelde gebruiker.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 30 jan 2017 19:19 (CET)
De belangrijkste reden dat er bij JP001 zo sterk op gelet wordt is dat die niet alleen veel onnodige wijzigingen doet maar daarbij ook heel veel fouten maakt. Als je veel fouten maakt terwijl je bezig bent om dingen te veranderen die niet om verandering vragen, dan gaat het verhaal gelijke monniken, gelijke kappen helemaal niet op want dan ben je om te beginnen al geen gelijke monnik. WIKIKLAAS overleg 30 jan 2017 19:29 (CET)
Dat er bots zijn die wijzigingen doen die je als BTNI zou kunnen zien, is wel waarschijnlijk. Vooral spelling(s)bots hebben daar een handje van. Dingen veranderen die niet fout zijn, omdat ze (te) consequent zijn en een keuze hebben gemaakt op grond van taalregels en vrees ik geen rekening (kunnen) houden met bijv. donorprincipe. Het argument van hun (Glimlach) doen het ook gaat (lang) niet altijd op. Gezonde verstand gebruiken wel, vooral in de zoektocht naar consensus. Als uiterst redmiddel kun je een stemming (laten) organiseren.  Klaas `Z4␟` V:  31 jan 2017 12:24 (CET)
Bij het BTNI-argument speelt ook de problematiek van de omgekeerde bewijslast. Toon maar aan dat de claim van BTNI geen hout snijdt. Dat is niet altijd gemakkelijk. Inderdaad is "gezond verstand" in dit verband behulpzaam. – Maiella (overleg) 1 feb 2017 00:48 (CET)
De vergelijking die op de genoemde overlegpagina gemaakt wordt in relatie met vlaggetjes, gaat mank, met vlaggetjes hou ik me niet bezig.
Wel wil ik aangeven dat de verwijzing naar BTNI mank gaat, ik zie zowel toevoegers van vlaggetjes aan bestaande artikelen die geen vlaggetjes hadden, als ook verwijderaars van vlaggetjes op artikelen die al zeker zeven jaar vlaggetjes hadden, regelmatig vanaf het begin van het bestaan van een artikel of de toevoeging van een infobox. Te vaak wordt in situaties waarin er verschillende meningen bestaan "BTNI" gebruikt, terwijl eigenlijk gewoon een afweging gemaakt moet worden op basis van de meningen en de gegeven argumenten. Het is een stopwoordje geworden, "een uitdrukking die een spreker regelmatig gebruikt zonder er veel betekenis in te leggen." Nog voor de invoering hiervan was de problematiek al duidelijk, maar men voerde het toch in omdat men een middel zocht tegen bv Wikix. Maar het hielp totaal niet, loste niets op en maakte het niet helderder. Een deel van het probleem ligt er ook in dat er maar één gebruiker "twijfel" hoeft te hebben om dit modewoord te gebruiken, en vervolgens alles denkt te kunnen lamleggen. Voor vrijwel ieder onderwerp is er wel iemand die "twijfel" heeft of er anders over denkt. Een ander punt kan zijn dat bepaalde dingen niets uit lijken te maken, maar in de praktijk anders regelmatig voor vervelende gevolgen hebben gezorgd. Maar die moet iemand maar net gezien hebben of weten. Natuurlijk kan het ook wel eens mis gaan, maar dan moet er bereidheid zijn om hier helder over te zijn en het te kunnen corrigeren.
Ik denk dat het grootste probleem bij JP001 is de onverschilligheid in combinatie met de onnauwkeurigheid. Onnauwkeurigheid is slecht voor de kwaliteit van Wikipedia, vervolgens daar dan onverschillig over doen maakt het nog erger. Dan is het vanzelfsprekend dat daar strikter mee wordt omgegaan. Groetjes - Romaine 1 feb 2017 01:33 (CET)

Tech News: 2017-05[bewerken]

30 jan 2017 19:45 (CET)

Nieuwsbrief/58[bewerken]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · SindyM3 MediaWiki message delivery (overleg) 31 jan 2017 11:21 (CET) (CEST)

Learning Quarterly: February 2017[bewerken]

L&E Newsletter / Volume 4 / Issue 11 / February 2017
Learning Quarterly

Stay tuned
blogs, events
& more!

Leave your mark on Meta!
Inspiring ideas and learning patterns you can contribute to.

MediaWiki message delivery (overleg) 1 feb 2017 21:36 (CET)

Nocat[bewerken]

Ik had je mening erover gevraagd in het categoriecafé en het verzoek is inmiddels uitgevoerd. De eerste wijzigingen zien er best goed uit, alleen twee keer op een dp. Niet alle bijdragen zijn zichtbaar doordat er een paar blijkbaar op artikels waren die voor directe verwijdering werden voorgedragen. Nu ja, het leek me vriendelijk om het je te laten weten.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 2 feb 2017 22:29 (CET)

The Signpost: 6 February 2017[bewerken]

The Signpost: 6 February 2017[bewerken]

Tech News: 2017-06[bewerken]

6 feb 2017 20:45 (CET)

Wikidata weekly summary #246[bewerken]

PLEASE PLEASE I NEED YOUR HELP[bewerken]

HELLO! MADAME ROMAINE I AM MR.HENRY FROM ANGOLA,AND I AM A NEW USER OF WIKIPEDIA,MY BIG DOUBT IS TO KNOW IF IS REALLY POSSIBLE TO HAVE A SOFTWARE DEVELOPMENT COURSE IN THIS NETWORK,AND IF IS POSSIBLE HOW I MUST SIGN UP.

This Month in GLAM: January 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 8 feb 2017 19:52 (CET)

Coördinaten in infobox:theater[bewerken]

Hoi Romaine, ik heb gisteren de infobox gewijzigd in het artikel Orgelpark, van theater naar museum, mede met het doel om er een positiekaart in te zetten. Na een bezoekje vandaag aan Amsterdam (ik stond ervoor maar ben niet binnen geweest) heb ik het vermoeden dat het slechts een concertzaal is voor orgelmuziek. Ondanks de vele museale orgels lijkt het me niet als museum te bezoeken. Het mooiste was eigenlijk ook geweest dat je in het sjabloon:infobox theater gewoon een kaart met coördinaten kunt benoemen. Is het veel moeite om die optie erin te zetten? Want dan kan het oude sjabloon ook weer terug. Niet te veel moeite voor doen hoor, alleen als het makkelijk even kan. Met vriendelijke groet, Ymnes (overleg) 12 feb 2017 19:25 (CET)

Ik zag de wijziging voorbij komen en heb het aangepast. Volgens mij is het goed nu. - ArjanHoverleg 13 feb 2017 09:10 (CET)
@ArjanH - Hartelijk dank! Dit was inderdaad de bedoeling. Ymnes (overleg) 13 feb 2017 17:43 (CET)
Ik heb nog een kleine aanpassing gedaan en volgens mij zou het nu goed moeten werken zo snel gekeken hebbende. Romaine 13 feb 2017 21:10 (CET)

verzoek van een oud-mod[bewerken]

Hej Romaine,

In mijn vriendengroep kwam een verzoek langs van iemand die voor haar werk bij AkzoNobel in contact wil komen met een paar ervaren Wikipedianen. Als oud-moderator hier stak ik mijn hand op om te kijken waar ik dat verzoek het beste kon droppen, want zij had geen idee. Ik kwam jouw naam tegen op deze pagina: https://nl.wikipedia.org/wiki/Speciaal:OnlineAmbassadeurs en dacht dat het misschien wel een goeie aanknoping bood. Dus plak ik hier haar bericht. Mocht je zelf interesse hebben dan kan ik haar contactgegevens aan je mailen, mocht je een betere plek weten om dit neer te leggen, dan hoor ik het ook graag. Alvast dank! Groet, MigGroningen (overleg) 13 feb 2017 14:11 (CET)

--- Bij deze het verzoek vanuit AkzoNobel aan Wikipedia:

We zijn bezig met het opzetten van een centraal Knowledge Management Systeem (KMS). Dit dient als vervanging van alle decentrale systemen / locale schijven waar kennis wordt opgeslagen. Het doel is om kennis op een duidelijke plek te verzamelen, waardoor het makkelijk wordt deze kennis te vinden. Er wordt nu gewerkt aan de kennis in hetzelfde format / layout te krijgen. Er is nog niet duidelijk hoe de governance rondom kennisbeheer zal worden georganiseerd. Op dit moment is het idee om centraal een aantal admins aan te wijzen die kennis vergaren (bijvoorbeeld mensen kunnen ze documenten mailen) en beslissen hoe en waar dit wordt opgeslagen (i.e. hoe de kennis kapstok er uit hoort te zien). Zoals besproken is dit een logge, trage oplossing, die mensen niet stimuleert om proactief kleinere stukjes kennis bij te dragen.

We zijn ons bewust van het decentrale systeem van Wikipedia, waar onder de zorgvuldige aandacht van een aantal moderators mensen kennis kunnen aandragen en ook de kennis kapstok naar noodzaak te veranderen. Er is zekere schroom en angst voor controle verlies in de organisatie, hoewel men zich ook bewust is van de kansen die een Wikipedia achtig systeem biedt.

We zouden graag Wikipedia willen vragen of een (of meerdere) ervaren moderators kunnen delen hoe het qua governance werkt bij Wikipedia (bijv: hoeveel moderators voor hoeveel paginas, hoeveel tijdsbesteding, wat is hun precieze rol, wat gaat goed, waar moeten ze op letten). Het is handig als de moderators goed Engels spreken, aangezien een internationele verzameling van mensen geinteresserd is om het verhaal te horen. We zouden de moderator(s) graag op HQ Amsterdam (Zuidas) willen uitnodigen. Timing kunnen we in overleg samen afspreken... zou mooi zijn als het in Februari of Maart zou lukken. We willen ook een aantal andere multinationals uitnodigen om de leerervaring maximaal te maken; we moeten nog zien of dit lukt en wie allemaal interesse hebben.

Enne.. we zijn laagdrempelig en verwelkomend, dus verwacht geen opgeklopt, dikdoend clubje.

Dank je alvast voor je hulp,

Hartelijke groet,

Boyana ---

MoiraMoira heeft mijn verzoek al opgepakt en heeft dus nu de contactgegevens. Mocht je ook bij willen dragen kun je dus hier terecht: Overleg_gebruiker:MoiraMoira#verzoek_van_een_oud-mod: Dank! MigGroningen (overleg) 13 feb 2017 14:29 (CET)
@MigGroningen: Ik vind het prima om hen hierbij te helpen. Je mag mij ook met hen in contact brengen. Romaine 13 feb 2017 21:09 (CET)

Tech News: 2017-07[bewerken]

13 feb 2017 19:06 (CET)

Visuele tekstverwerker[bewerken]

Hoi Romaine,

Ik vraag specifiek nog even om jouw aandacht voor een draadje in de Kroeg dat ik ben begonnen. Ik zou een reactie van jou zeer op prijs stellen.

Vriendelijke groet, Ciell 14 feb 2017 09:22 (CET)

Wikidata weekly summary #247[bewerken]

Bot voor recategorisatie[bewerken]

Goeiavond Romaine, Ik zag dat je een bot had in de incubator. Mijn vraag is: is het mogelijk om artikels die in [30] te verplaatsen naar [31] ? Zie ook: het gesprek in de Redactieruimte hierover: [32]. Bedankt op voorhand! Groetjes, --Livenws (talk) 17:52, 19 February 2017 (UTC)

Uitgevoerd Opgelost - Romaine 19 feb 2017 19:18 (CET)
Super bedankt! Livenws

Wikidata weekly summary #248[bewerken]

Tech News: 2017-08[bewerken]

20 feb 2017 20:25 (CET)

Wikidata weekly summary #249[bewerken]

Tech News: 2017-09[bewerken]

27 feb 2017 20:55 (CET)

Sjabloon:Infobox motorfiets[bewerken]

Hallo Romaine,

Naar een idee van Erik Wannee ben ik een poging aan het doen om te komen tot een Sjabloon:Infobox motorfiets. We hebben er echter geen van beiden ervaring mee. Ik heb een poging gedaan, voorlopig hier, maar ik weet niet of het klopt en hoe ik ermee verder moet. Via de heldesk kreeg ik de tip jou te benaderen, wellicht kun jij ons verder helpen. Alvast dank, Piero (overleg) 21 feb 2017 16:56 (CET)

Hallo Piero, Het lijkt je goed gelukt te zijn, want hij lijkt prima te werken. Ik heb hem alleen ligt aangepast en zo wat overzichtelijker gemaakt (zoals gebruikelijk is). Nu is het een kwestie om het sjabloon in de sjabloonnaamruimte te plaatsen en dan zou deze gebruik-klaar moeten zijn. Groetjes - Romaine 4 mrt 2017 08:32 (CET)
Daar ben ik blij om, want het was mijn eerste poging. Zou je me ook nog kunnen helpen met de juiste naamruimte, of hem voor me willen publiceren? Of volstaat het de reeds geplaatste categoriën te gebruiken? Piero (overleg) 4 mrt 2017 13:02 (CET)
Laat maar Romaine, hij werkt al: hier. Bedankt voor de hulp! Piero (overleg) 4 mrt 2017 17:06 (CET)

The Signpost: 27 February 2017[bewerken]

Nieuwsbrief 59 Wikimedia Nederland[bewerken]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery SindyM3 MediaWiki message delivery (overleg) 28 feb 2017 15:33 (CET)

This Month in Education: [February 2017][bewerken]

Wikipedia Education Globe 2.pdf
This Month in Education

Volume 6 | Issue 1 | February 2017

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. Be sure to check out the full version, and past editions. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team!

In This Issue


[bewerken]

Featured Topic


Newsletter update

Common Challenges: Time is not an unlimited resourceFrom the Community

Medical Students' contributions reach 200 articles in innovative elective course at Tel Aviv University

Wikilesa: working with university students on human rights

An auspicious beginning at university in Basque Country

The Wikipedia Education Program kicks off in Finland

The Brief Story of Mrgavan WikiClub

Citizen Science and biodiversity in school projects on Wikispecies, Wikidata and Wikimedia Commons


From the Education Team

WMF Education Program to be featured at the Asian Conference for Technology in the Classroom

Opportunities to grow in Oman

An invitation to participate in the "Hundred Words" campaign!

Education Collab updates membership criteria


In the News

Students Can Learn By Writing For Wikipedia

Online communities are supercharging people's careers

Using open source to empower students in Tanzania

Signpost Special Issue: Wikipedia in Education


We hope you enjoy this issue of the Education Newsletter.-- Sailesh Patnaik using MediaWiki message delivery (overleg) 28 feb 2017 22:54 (CET)

Geografie[bewerken]

Dag Romaine, enige tijd geleden veranderde de bot de geo bij verschillende plaatsen. Nu staat de geo onderaan de pagina. Meruya Utara Groet, Lidewij (overleg) 3 mrt 2017 13:56 (CET) Verder is er nog een ander probleem. De buitenwijken van Jakarta krijgen een stip naast de kaart en soms helemaal niet Pulogebang. Hoe is dat op te lossen ? Een andere kaart? Lidewij (overleg) 3 mrt 2017 14:08 (CET)

Hi Lidewij C J., Dank voor de melding! Ik had per ongeluk het verkeerde sjabloon geselecteerd, maar dat is nu gecorrigeerd op de betrokken artikelen.
In het tweede geval ligt de plaats letterlijk buiten de kaart. Daarom werd de stip ook naast de kaart (als er gescrolled werd) getoond. Groetjes - Romaine 4 mrt 2017 08:16 (CET)

Onderwerpen voor BeginnetjeSjabloon[bewerken]

Hoi Romaine,

Zou 'Onderwijs' aan de onderwerpen kunnen worden toegevoegd? Dit ihkv de vrouwelijke hoogleraren, onderdeel van het befaamde GenderGap-project. Hier was een middag aan gewijd vandaag bij de UvA.  Klaas `Z4␟` V:  4 mrt 2017 20:58 (CET)
Dan zou ik eigenlijk liever überhaupt het onderwerp gendergap oid hebben: er wordt binnen dat project namelijk voortdurend actief gewerkt aan het uitbreiden van beginnetjes. Nu sprokkelen we ze steeds bij elkaar vanuit verschillende categorieën. Als we ze apart zouden kunnen labelen zodat ze makkelijker terug te vinden zijn, zou dat denk ik de verbetering van de encyclopedie ten goede komen. Groet, Ecritures (overleg) 5 mrt 2017 08:49 (CET)
Hallo KlaasZ4usV & Ecritures, Lang geleden is er nagedacht over de manier waarop de beginnetjes-categorieën opgebouwd dienen te worden en toen is men tot de conclusie gekomen dat het geen goed idee is om een uitgebreide boom aan beginnetjescategorieën te hebben, om verschillende redenen. Een van de redenen is bv dat talloze gebruikers wensen hebben en het niet te doen is om door middel van categorieën al die wensen te vervullen. In plaats daarvan is er gezegd dat er door middel van de catscan een hoofdcategorie van de beginnetjes vergeleken kan worden met een willekeurige categorie in de categorieboom en iedereen zo een eigen selectie kan maken. Een andere reden is dat de beginnetjescategorie niet als doel heeft te dienen als een persoonlijke werkcategorie, maar dat zoiets in een werkruimte (gebruikersnaamruimte of Wikipedia-naamruimte) thuishoort. Hoe meer de beginnetjescategorie opgedeeld wordt, des te minder vindbaar de beginnetjes-artikelen worden voor andere gebruikers die andere vergelijkingen willen maken. Ik begrijp goed dat er behoefte bestaat aan overzicht, maar dat is niet iets van de artikelnaamruimte, maar van een werkpagina. Groetjes - Romaine 5 mrt 2017 09:01 (CET)
Duidelijk. De huidige onderverdeling voldoet en de beginnetjes uit de genergapArtikeltjes blijven dat in de praktijk niet lang. Dat heb ik gezien aan mijn beginnetje. Dank voor je uitvoerig antwoord Romaine Duim omhoog  Klaas `Z4␟` V:  6 mrt 2017 17:53 (CET)

Wikidata weekly summary #250[bewerken]

Tech News: 2017-10[bewerken]

7 mrt 2017 00:23 (CET)

This Month in GLAM: February 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 10 mrt 2017 08:04 (CET)

Taalkoppeling Sachalin[bewerken]

Dag Romaine, Het lukt me niet om een koppeling te maken naar het Russische artikel over de Strafkolonie Sachalin terwijl deze wel bestaat. Zie [48]

Ook omgekeerd lukt niet. Weet jij hoe dat moet? vriendelijke groet, Koos van den beukel (overleg) 10 mrt 2017 10:15 (CET)

Het wikidata-item dat je had gevonden, was gelinkt naar een Russisch wikinews-artikel. Ik heb jouw artikel aan dat wikinews-artikel gekoppeld als "hoofdonderwerp", voor het artikel was inmiddels al door iemand een item aangemaakt. Mooi staaltje samenwerking, en bedankt voor het schrijven van het artikel! ed0verleg 10 mrt 2017 10:20 (CET)

Foutje in sjabloon[bewerken]

Sjabloontekst.png

Er is een foutje geslopen in een referentiesjabloon zo te zien, zie de afbeelding. Ik heb er één omcirkeld maar zowel erboven als eronder gaat hetzelfde fout. Die wetenschappelijke namen moeten schuin worden weergegeven en niet zoals nu het geval is met een accent achtig teken voor en achter. Dit is nu al een week zo en ik had gehoopt dat het vanzelf zou overgaan maar helaas... Ook op mijn Ipad worden deze links verkeerd weergegeven dus het ligt niet aan mijn browser. Ik kan het 'fixen' door drie accenten te gebruiken (vet) in plaats van twee (schuin) maar dat lijkt me ook niet de oplossing... ik heb liever de oude situatie terug.

Ik vraag dit aan jou omdat jij nogal van de codes en sjablonen bent, het is natuurlijk niet jouw fout. Het betreft tenminste vele duizenden artikelen over dieren maar waarschijnlijk gaat het om veel meer pagina's. Mocht je hier verder niets mee kunnen, weet je misschien weet je bij wie ik dit moet aankaarten? Want ik vind al die verkeerd weergegeven namen wel storend. Op de Engelse wiki is hetzelfde aan de hand, daar worden beide accenten getoond in de link terwijl dit niet zo hoort, zie bijvoorbeeld de referenties van dit artikel.

Groetjes, Bart -B kimmel (overleg) 12 mrt 2017 16:23 (CET)

Het probleem was deze bewerking van Vinkje83. Daardoor kreeg je bij artikelen die al code voor schuingedrukt in het sjabloon hadden staan 4 accenten op een rij en dus dikgedrukt met een extra accent. Ik heb de wijziging van Vinkje ongedaan gemaakt. Nu is het weer in orde. Mbch331 (Overleg) 12 mrt 2017 16:45 (CET)
Bedankt voor de snelle actie! Ik ben niet zo bekend met deze codes en al helemaal niet waar ze vandaan komen.
De Engelstalige wiki is er nog niet mee geholpen maar dat zal een ander probleem zijn. Met vriendelijke groet, Bart -B kimmel (overleg) 12 mrt 2017 19:37 (CET)
Staat uitgelegd in de Helpnaamruimte, beste B kimmel.  Klaas `Z4␟` V:  13 mrt 2017 09:06 (CET)

Tech News: 2017-11[bewerken]

13 mrt 2017 16:25 (CET)

Wikidata weekly summary #251[bewerken]

Coördinaten evenement[bewerken]

Hoi Romaine. Ik zag dat je de coördinaten bij de artikelen over NK veldrijden hebt verwijderd. Van dit soort evenementen, die jaarlijks op een andere locatie worden gehouden, lijken mij coördinaten wel zinvol. Zeker als je artikelen gaat zoeken met tools als deze. Een kaart van de route lijkt me ook zinvol, maar dat is een ander punt. Met de coördinaten is snel te zien waar en in wat voor omgeving het evenement gehouden is. Groet, Pompidom (overleg) 15 mrt 2017 07:45 (CET)

Hi Pompidom, In principe kunnen coördinaten op dit soort artikelen zeker zinvol zijn, maar de manier hoe ze ingevoegd waren lijkt me echter niet zinvol. Daar liggen enkele problemen aan ten grondslag. Allereerst is het een heel traject dat veldrijders afleggen, om dan rechtsboven één punt aan te wijzen lijkt me niet juist. Het is geen vaste locatie. Daarnaast wordt er rechtsboven geen aanvullende info getoond waarvan de coördinaten zijn. De lezer weet bij het klikken op de coördinaten niet waarvan de coördinaten zijn, iets wat niet juist is als we correcte informatie nastreven. Coördinaten rechtsboven zijn bij dit soort artikelen niet geschikt. Wat wel mogelijk is, is om in het artikel zelf bij de beschrijving van de start en/of finish coördinaten in te voegen, of van andere markante punten op dit traject. Dit kan vrij eenvoudig door uit de sjabloonnaam "title" weg te halen en het sjabloon in te voegen bij deze informatie. Op zich had ik deze coördinaten wel ergens willen invoegen met beschrijving, maar mij ontbreekt het aan informatie over waar de coördinaten precies van zijn en hierop gaan gokken lijkt me ook geen goed idee. Als je me kunt vertellen waar de coördinaten precies van zijn, bv de start of finish, voeg ik ze graag inline in de tekst voor je terug. Groetjes - Romaine 15 mrt 2017 13:58 (CET)
PS: Er zijn meer onderwerpen waarbij de coördinaten een toelichting vereisen. In al die gevallen plaatsen we de coördinaten in de tekst met toelichting, zodat voor de lezer altijd duidelijk is waarvan ze precies zijn. Romaine 15 mrt 2017 13:58 (CET)
Ik denk dat hier over twee verschillende dingen gediscussieerd wordt. Pompidom wil de locatie in het land/Benelux aangeven, waar Romaine de "exacte locatie van" ... ja, van wat? wil aangeven. Misschien zit de oplossing in het opgeven van de exacte locatie van de start/finish, die dan ook gebruikt kan worden op een landelijk kaartje voor de geo-positie van een wedstrijd op de landkaart. ed0verleg 15 mrt 2017 15:28 (CET)
Voor mij is inderdaad de locatie in het land van belang. Vergelijk het met racecircuits, waar ook niet de gehele route in 1 locatie gevangen kan worden, maar een punt wordt gekozen op het circuit. Hierdoor verhoog je de vindbaarheid en is eenvoudig te zien in wat voor omgeving hetgeen zich afspeelt. Door de coördinaten inline te plaatsen, ontbreekt al de snelle kaartknop, die zonder naar een andere website te gaan, al veel informatie biedt. Groet, Pompidom (overleg) 16 mrt 2017 07:42 (CET)
Ik begrijp op zich wel wat je wilt, maar de uitvoering ervan schort te veel. Als een wedstrijd op een racecircuit heeft plaatsgevonden en je bekijkt een kaart via de coördinaten, zie je tenminste het traject waar de wedstrijd heeft plaatsgevonden. Als je de naam van de plaats leest waar een wedstrijd gehouden is en als je een kaart bij deze artikelen opent zie je een kaart en weet je helemaal niets meer. De kaart zegt dan niets, omdat basale achtergrondinformatie ontbreekt. En laat me duidelijk wezen, ik ben een groot fan van coördinaten rechtsboven, maar die moeten wel echt informatie geven. Hier doet dat dit niet. Groetjes - Romaine 18 mrt 2017 04:29 (CET)

Weekly Summary #252[bewerken]

Sjabloon {{!}}[bewerken]

Hoi, Ik was met een sjabloon aan het stoeien waarin het sjabloon "infobox generiek" geladen werd. Daar zitten uiteraard ook parametertoewijzingen in waarvoor "|" nodig is. In #if: wilde ik dus volgens de sjabloondocumantatie gebruik maken van {{!}}, alleen dat weigerde aan alle kanten te werken. Uiteindelijk via zoeken naar sjabloon:! gebrobeerd de sjabloondocumentatie boven water te krijgen, maar daar is ie helemaal niet te vinden! Hèèèèlp. T.vanschaik (overleg) 20 mrt 2017 17:49 (CET)

Hallo T.vanschaik, Tegenwoordig is {{!}} ingebakken in de MediaWiki-software, maar werkt nog steeds identiek als voorheen. Wat wil je precies doen? Romaine 20 mrt 2017 17:53 (CET)
Zie brontekst Wikipedia:Sjabloonzandbak, of als daar al iemand anders mee aan het knutselen is, Gebruiker:T.vanschaik/Kladblok voor een kopie. Eigenlijk wil ik de variabele Head2_1 en Item2_1 in dezelfde if then else structuur laden, maar dan moet de piping wel werken. Vast bedankt voor het kijken, want ik ben ook wel nieuwsgierig wat ik nou precies fout doe. T.vanschaik (overleg) 21 mrt 2017 08:49 (CET)

Tech News: 2017-12[bewerken]

20 mrt 2017 23:03 (CET)

Wikidata weekly summary #253[bewerken]

Tech News: 2017-13[bewerken]

27 mrt 2017 16:46 (CEST)

Romaine, doe mee aan de discussie over de toekomst van onze beweging[bewerken]

Beste Romaine,

Misschien heb je er al iets over opgevangen: momenteel is er een grote strategiediscussie aan de gang in de Wikimedia-beweging om te antwoorden op de vraag "Wat willen we samen bouwen of bereiken over de komende 15 jaar?". Vele Wikimedianen over verschillende projecten en talen zijn nu mee aan het discussiëren over wat onze prioriteiten moeten zijn voor de volgende 15 jaar als beweging: wat zal ons sneller doen groeien over de volgende 15 jaar? Wat is het belangrijkste dat we samen kunnen doen gedurende de komende 15 jaar? Wat zal ons verbinden en inspireren als beweging de komende 15 jaar? Dit zijn enkele deelvragen die iedereen momenteel mee probeert te beantwoorden.

Ook jouw mening telt. De stem van iedereen telt; of je nu een moderator bent of bijvoorbeeld enkel wat spellingfouten verbetert. Aarzel niet en doe mee aan de discussie in het Nederlands op Wikipedia:Strategie 2017.

Je kunt ook de discussie en informatie in het Engels of in andere talen bekijken. Hier zijn nog enkele nuttige links:

Aarzel niet mij te contacteren indien je vragen hebt. Met vriendelijke groeten, Robin (WMF) (overleg) 27 mrt 2017 20:30 (CEST)

Nieuwsbrief 60 Wikimedia Nederland[bewerken]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · SindyM3 MediaWiki message delivery (overleg) 30 mrt 2017 10:41 (CEST)

Infoboxen[bewerken]

Beste Romaine, Zou je misschien je licht willen laten schijnen op deze vragen over de infoboxen? Alvast bedankt, Vysotsky (overleg) 30 mrt 2017 20:51 (CEST)

This Month in Education: [March 2017][bewerken]

Wikipedia Education Globe 2.pdf
This Month in Education

Volume 6 | Issue 2 |March 2017

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. Be sure to check out the full version, and past editions. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team!

In This IssueFeatured Topic Newsletter update

Overview on Wikipedia Education Program 2016 in Taiwan


From the Community

High School and Collegiate Students Enhance Waray Wikipedia during Edit-a-thons

Approaching History students as pilot of Education program in Iran

An experience with middle school students in Ankara

Wikishtetl: Commemorating Jewish communities that perished in the Holocaust


From the Education Team

UCSF Students Visit WMF Office as they start their Wikipedia editing journey

Meet the team


In the News

Från dammiga arkiv till artiklar på nätet


If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

The new issue of the newsletter is out! Thanks to everyone who submitted stories and helped with the publication. We hope you enjoy this issue of the Education Newsletter.-- Sailesh Patnaik using Saileshpat (talk) 19:07, 1 April 2017 (UTC)

Vraagje over detailkaarten[bewerken]

Moi Romaine, ik ben bezig in Noorwegen met het toevoegen van coördinaten bij plaatsen. In de infobox kun je ook de coördinaten toevoegen. Bij vrijwel alle plaatsen krijg je dan alleen een lokatie op de kaart van Noorwegen, zie bij voorbeeld Feda. Alleen plaatsen in de provincie/fylke Rogaland krijgen ook een lokatie op een detailkaart, zie bij voorbeeld Hellvik. Ik heb zitten turen om uit te vogelen hoe ik dat in andere provincies zelf zou kunnen toevoegen maar klaarblijkelijk ben ik daar te dom voor. Zou jij mij uit kunnen leggen hoe me dat toch zou kunnen lukken? Peter b (overleg) 2 apr 2017 00:46 (CEST)

Ik weet niet helemaal hoe het precies zit, maar als je subarea=Rogaland invult bij Hellvik, dan krijg je ook daar een detailkaartje. Dat wordt zo geregeld in de code van de infobox. Met een extra parameter als | detailkaart=Norway Rogaland - Vindafjord.svg krijg je wel het kaartje, maar daar komt dan geen puntje met de locatie op. Daar is blijkbaar nog wat meer magie voor nodig. ed0verleg 2 apr 2017 08:19 (CEST)
Zo te zien zijn er nog geen positiekaarten voor alle fylkes, zie Categorie:Wikipedia:Sjablonen Noorwegen (bij de P). --bdijkstra (overleg) 2 apr 2017 10:47 (CEST)
@Beiden bedankt. Ik geloof dat ik het zie en zal eens proberen of dat werkt. Peter b (overleg) 2 apr 2017 16:45 (CEST)
Ben net terug van een conferentie. Een oplossing is al aangereikt, maar als het toch nog niet gelukt is, hoor ik het graag! Romaine 4 apr 2017 10:04 (CEST)
Op zich is het idd gelukt, het enige dat ik niet begrijp is dat sommige sjablonen er goed uitzien (zie bv Finnmark en andere niet, zie bv Oppland. Maar ze werken wel allemaal. Peter b (overleg) 4 apr 2017 10:12 (CEST)
Wat bedoel je precies met dat sommigen er niet goed uitzien? Je voorbeeld bekijkende valt mij niets op, behalve dat die inlands ligt. Mis ik iets? Romaine 4 apr 2017 10:27 (CEST)
Als je hierboven op Finnmark klikt krijg je een mooi opgemaakte pagina, als je op Oppland klikt krijg je een pagina vol met code. Peter b (overleg) 4 apr 2017 10:30 (CEST)
Dat is een cache-effect. Omdat je het sjabloon hebt aangemaakt was de MediaWiki-software nog niet zover dat bij aanmaken het sjabloon ook al goed ingevoegd is, dat gebeurt pas iets van een seconde later. Omdat je vlak voor dat moment het sjabloon al hebt gezien en er niets veranderd is, denkt de software dat het uiterlijk van de eerdere versie nog steeds geldig is. (Al zou het ook kunnen dat je internetprovider dingen cacht.) Oplossing die (bijna?) altijd werkt: ga naar het sjabloon, klik op bewerken, verander niets in het sjabloon, en klik Opslaan. Door niets te wijzigen, maar wel opslaan wordt er doorgaans geforceerd dat de meest actuele versie wordt getoond. Romaine 4 apr 2017 10:41 (CEST)
Ik vermoedde zo iets. Bedankt voor de uitleg. Peter b (overleg) 4 apr 2017 10:44 (CEST)

Wikidata weekly summary #254[bewerken]

Tech News: 2017-14[bewerken]

3 apr 2017 19:53 (CEST)

Wikidata weekly summary #255[bewerken]

Tech News: 2017-15[bewerken]

10 apr 2017 20:34 (CEST)

This Month in GLAM: March 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 12 apr 2017 19:25 (CEST)

Het Wikimedia Commons template "Cultural Heritage Taiwan" is ondertussen jammer genoeg onwerkzaam[bewerken]

Beste Romaine, het is hier (op 13 april 2017) geopperd dat u de gebruiker bent die het Wikimedia Commons template heeft opgestart. Discussies rond het ondertussen onwerkzaam zijn van dit template vindt u terug in bovenstaande link, alsook in onderstaande twee links:

Alvast bedankt voor uw aandacht op een of meer van de boven vermelde pagina's. Met vriendelijke groet, (Verheyen Vincent (overleg) 14 apr 2017 07:57 (CEST))

Infoboxen werken niet altijd goed[bewerken]

Beste Romaine, Op 30 maart vroeg ik hierboven: zou je misschien je licht willen laten schijnen op deze vragen over de infoboxen? Alvast bedankt, Vysotsky (overleg) 14 apr 2017 11:53 (CEST)

Hallo Vysotsky, Je voorstel tot harmoniseren is op zich lovenswaardig, maar de uitvoer is minder. Infoboxen zijn een van de gevoeligste pagina's op een wiki, er moet met grote zorg in gewerkt worden om problemen te voorkomen. Ze zijn zo gevoelig omdat iedere minuscule fout of suggestie daartoe enorm uitvergroot wordt door het brede gebruik. Het spijt me zeer dat ik niet positiever ben. Belangrijk is om dingen stapje voor stapje te doen en niet te grote stappen in één keer te willen maken. Groetjes - Romaine 15 apr 2017 04:20 (CEST)
Volgens mij (correct me if I'm wrong!) moet je na het aanpassen van 1 parameter-naam *alle* artikelen met die infobox langs om de parameter (snel!) om te zetten, want anders is de informatie bij alle infoboxen (hopelijk tijdelijk) niet te zien. Daarbij zijn sommige infoboxen genest (denk aan de infobox persoon, die in minstens 50 andere infoboxen verwerkt zit). Het wijzigen van een parameter wordt daarmee bijna een militaire operatie, die met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, kennis, timing en precisie moet worden uitgevoerd. ed0verleg 15 apr 2017 09:27 (CEST)
In veel gevallen is het mogelijk om tijdelijk een dubbele situatie te hebben waarin zowel de oude als de nieuwe parameter geaccepteerd worden. --bdijkstra (overleg) 15 apr 2017 10:58 (CEST)
Je moet zelfs bij het invullen van infoboxen goed oppassen. Zo voegde ik ergens geboorteplaats toe en dat gaf een vreemd beeld, omdat er ook ergens geboorteland was ingevuld. De laatste moest ik weghalen om weer ee goed beeld te krijgen. Klaas `Z4␟` V:  15 apr 2017 09:36 (CEST)

Tech News: 2017-16[bewerken]

17 apr 2017 21:31 (CEST)

Wikidata weekly summary #256[bewerken]

Dubbele schrijfweek Brussel 2017[bewerken]

Hallo Romaine,

De nieuwe dubbele schrijfweek over Brussel is begonnen!

In 2016 organiseerden we de Brusselse schrijfweken om Brussel beter op Wikipedia beschreven te krijgen. Dat leverde een mooi resultaat op en daarom organiseren we het in 2017 opnieuw. In 2017 valt dit samen met de twee zaterdagen waarop de Dag van de Dans georganiseerd wordt. Internationaal staat Brussel bekend als een ‘Mekka van de hedendaagse dans’. Toch vinden we slechts weinig of onvolledige informatie over deze rijke dansscène op Wikipedia. De Dag van de Dans vormt het uitgelezen moment om hierin verandering te brengen!

Iedereen kan online en op locatie meedoen door te schrijven over een onderwerp gerelateerd aan Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De schrijfweken duren van 22 april t/m 6 mei!

Op locatie worden er op verschillende locaties in Brussel schrijfsessies georganiseerd waar iedereen welkom is. Zie voor meer informatie op de projectpagina. Specifiek voor het thema dans kun je terecht op deze projectpagina.

Deelnemerslijst · Bijdragenlijst · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 22 apr 2017 05:41 (CEST)

Wikidata weekly summary #257[bewerken]

Gemeenschapscentra[bewerken]

Dag Romaine,

De pagina's over GC De Kroon en GC Den Dam die ik zaterdag heb aangemaakt, staan op de beoordelingslijst. Als je de discussie mee wil voeden, graag! Beireke1 (overleg) 24 apr 2017 17:12 (CEST)

Hallo Beireke1, Dat had ik al gezien bij het langslopen van de geschreven artikelen over Brussel. Het onderwerp is zeker wel E, maar omdat je niet kunt verwachten dat andere gebruikers over de achtergrond ervan op de hoogte zijn, moet dit duidelijk beschreven worden in de artikelen. Ik denk dat de artikelen verbetering behoeven en beter dienen te beschrijven wat hun grote rol is voor de cultuur van Brussel. Romaine 24 apr 2017 17:16 (CEST)

Tech News: 2017-17[bewerken]

24 apr 2017 18:40 (CEST)

MediaWiki message delivery[bewerken]

Hoi Romaine,

Ik hoop dat je 't niet erg vindt dat ik de pagina van account MediaWiki message delivery heb aangepast aan de huidige stand van zaken (Phabricator-taak ipv. Bugzilla-foutrapportage) en tevens van 'hard gecodeerd' variabel gemaakt, zodat er wellicht een sjabloon van gemaakt kan worden. Dat laat ik liever aan jou over. Wat vind je er überhaupt van? In elk geval heb ik lekker leerzaam zitten knutselen Glimlach  Klaas `Z4␟` V:  25 apr 2017 09:30 (CEST)
Hallo KlaasZ4usV, Dank voor het updaten naar Phabricator. Iets minder blij ben ik met het minder duidelijk maken maken. En geen flauw idee waarom iets wat vast is fictief variabel gemaakt zou moeten worden. Iedere keer dat de pagina geladen wordt moet de software uitrekenen wat de paginanaam is, echt niet zinvol. Groetjes - Romaine 25 apr 2017 10:12 (CEST)

Dat is een kwestie van nanoseconden; zie je niet. Door er pagename in te zetten kun je dit blokke tekst overal neerzetten. zoals je in ,ijn kladblok onder de O kunt zien. Het is bijna klaar om als sjabloon gebruikt te worden, zoals ik zei. Wil je dat om wat voor reden dan ook niet, even goede vrienden. Wat er met de nieuwe tekst mis is, geen flauw idee; pas het gerust aan als je het beter weet en onder taalkundig juistere woorden denkt te kunnen brengen, maar zoals het er stond voor mijn wijziging werkt het niet meer sinds de installatie van Phabricator. Klaas `Z4␟` V:  25 apr 2017 16:23 (CEST)

Zoals je wellicht weet ben ik een voorstander van sjablonen in algemene zin. Belangrijk is echter wel dat er eerst een behoefte tot een sjabloon dient te bestaan, alvorens een sjabloon wordt aangemaakt. Dus niet andersom. Dus niet dat als we er een sjabloon van kunnen maken dat we dat maar doen. Dat is namelijk niet zinvol. Een sjabloon is een pagina die meermaals ingevoegd kan worden, dat meermaals is een essentieel onderdeel. Er is bovendien maar één account hiervoor. Daarnaast is het algemeen maken ook niet zinvol. En stel dat er nog een tweede account zou komen waar een vergelijkbare tekst handig kan zijn, dan is het nog niet zinvol, omdat deze tekst aanpasbaar moet zijn zodat het voor deze situatie meest optimaal kan zijn. Bv een andere link of iets andere instructies, enzovoorts. En er is echt geen reden voor om iedere keer dat de pagina geladen wordt de paginanaam uit te rekenen, ook al is dat een kwestie van nanoseconden, het vraagt extra resources terwijl het geen enkele nut heeft. Groetjes - Romaine 27 apr 2017 09:11 (CEST)
Nu is dit toevallig een botaccount die speciaal voor (en door?) de botbeheerder/-ontwikkelaar is aangemaakt. Je zou zoiets op heel veel bot(account)s kunnen zetten, toch? Maar ja, ik zie het al. Je ziet het nut er (nog?) niet van in. Ik trachtte alleen maar een beetje te helpen en ook een beetje te oefenen in het maken/onderhouden van sjablonen. Vele handen maken ook hier licht werk, denk ik zo. Klaas `Z4␟` V:  28 apr 2017 07:53 (CEST)
Dit is geen gewoon botaccount, maar een systeembot, een bot die door de MediaWiki-software zelf aangedreven wordt. We hebben er daar maar één van. Romaine 28 apr 2017 12:52 (CEST)

Nieuwsbrief 61 Wikimedia Nederland[bewerken]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery ·SindyM3 (overleg) MediaWiki message delivery (overleg) 25 apr 2017 12:30 (CEST)

Raad van Toezicht[bewerken]

Voor iedereen komt er zo'n melding bovenaan te staan die volgens Woodcutterty en mij niet eens klopt! Volgens ons heeft de WMF namelijk niet zo'n raad. Wel een (raad van) bestuur. Wie mag dat aanpassen? Ik heb dat soort aanpassinge in het verleden wel gedaan, maar kreeg daar steeds commentaar op van een moderator... Zie ook Taalcafé waar weer verwezen wordt naar de OPvan het lemma op Meta. Klaas `Z4␟` V:  1 mei 2017 16:06 (CEST)

This Month in Education: [April 2017][bewerken]

Wikipedia Education Globe 2.pdf
This Month in Education

Volume 6 | Issue 3 | April 2017

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. Be sure to check out the full version, and past editions. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team!

In This IssueFeatured Topic

How responsible should teachers be for student contributions?


From the Community

Cairo and Al-Azhar Universities students wrap up their ninth term and start their tenth term on WEP

Glimpse of small language Wikipedia incubation partnership in Taiwan

Key to recruiting seniors as Wikipedians is long-term work

Education at WMCON17

OER17

Western Armenian WikiCamper promotes Wikiprojects in his school

Building a global network for Education


From the Education Team

Mobile Learning Week 2017


If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

The new issue of the newsletter is out! Thanks to everyone who submitted stories and helped with the publication. We hope you enjoy this issue of the Education Newsletter.-- Sailesh Patnaik using MediaWiki message delivery (overleg) 1 mei 2017 21:18 (CEST)

Tech News: 2017-18[bewerken]

1 mei 2017 21:49 (CEST)

Wikidata weekly summary #258[bewerken]

New Wikipedia Library Accounts Available Now (May 2017)[bewerken]

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access, accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Expansions

 • Gale – Biography In Context database added
 • Adam Matthew – all 53 databases now available

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Project MUSE, EBSCO, Taylor & Francis and Newspaperarchive.com.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 2 mei 2017 20:52 (CEST)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Aaron.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Mei 2017: Wikipedia-schrijfchallenge over Rijksmonumenten[bewerken]

monumenten- schildje voor rijksmonumenten

Van 1 tot en met 31 mei 2017 organiseert het Wiki Loves Monuments team de Monument Challenge. Een schrijfwedstrijd waaraan je kunt meedoen door Wikipedia-artikelen over rijksmonumenten te schrijven. Er worden in mei ook twee Wikipedia schrijfworkshops georganiseerd voor de Monument Challenge. Hoe je kunt deelnemen aan de Monument Challenge en meer informatie over de workshops lees je op de projectpagina.

Deelnemerslijst en bijdragen · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 3 mei 2017 06:27 (CEST)

Wikidata weekly summary #259[bewerken]

Tech News: 2017-19[bewerken]

9 mei 2017 04:24 (CEST)

Learning Quarterly: May 2017[bewerken]

L&E Newsletter / Volume 4 / Issue 12 / May 2017
Learning Quarterly

Frontpage:
#LearningDays
#CCD

Stay tuned
blogs, events
& more!

Leave your mark on Meta!
Inspiring ideas and learning patterns you can contribute to.

MediaWiki message delivery (overleg) 10 mei 2017 22:52 (CEST)

This Month in GLAM: April 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
 • Argentina report: End of contest, new heritaged donated and digitizing workshop
 • Basque Country report: Students working on literature with new Wikipedian in Residence
 • Belgium report: Brussels writing weeks; Dutch Language Union workshop; Civic Lab Brussels start; Edit-a-thon Leuven
 • Brazil report: Wikimedia Conference, gender and International collaboration
 • Germany report: You may only harvest after putting a grain
 • Ghana report: GLAM Ghana duly launched
 • Italy report: Open Data for Cultural Heritage
 • Macedonia report: 12 Peaks hiking challenge
 • Netherlands report: The Netherlands and the World: Photo hunt Chinsurah; Photohunt public library Tilburg; Wikipedian in Residence for UNESCO's Memory of the World programme in the Netherlands; Picture books from Koninklijke Bibliotheek
 • Spain report: Management and dissemination of cultural heritage
 • Sweden report: GLAM-EduWiki collaboration awarded Pedagogy Award of the year at Swedish museums; Connected Open Heritage
 • UK report: Bio-Medical History Residences
 • USA report: New connections at the Library of Congress and Smithsonian
 • Wikipedia Library report: Books & Bytes
 • Wikidata report: Federation and new datatypes
 • WMF GLAM report: DPLAFest and Beyond
 • Calendar: May's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 11 mei 2017 21:26 (CEST)

Editing News #1—2017[bewerken]

12 mei 2017 19:59 (CEST)

Sjabloon:infobox[bewerken]

Hey Romaine, kan je eens naar deze infobox kijken, een deel wordt niet weergegeven, maar in het sjabloon lijkt geen fout te zitten. Alvast bedankt! Bjelka (overleg) 15 mei 2017 02:04 (CEST)

Wikidata weekly summary #260[bewerken]

Tech News: 2017-20[bewerken]

15 mei 2017 23:48 (CEST)

Join the next cycle of Wikimedia movement strategy discussions (underway until June 12)[bewerken]

16 mei 2017 21:30 (CEST)

brighart[bewerken]

Hoi , Ik zag in een oude mail dat er over mijn schilderstijl gesproken werd. Zelf vind ik me zelf wel een abstract expressionist ben. Toch is mijn schilderkunst inderdaad anders dan de originele abstracte expressionisten. Vaak namen zij realistisch werken en abstraheerde dit werk tot landschappelijke vlakken. zie Kandinsky.


Mijn schilderijen zijn abstracter .Vaak op abstracte begrippen bijv. op relativiteitstheorie georiënteerd. Higgsdeeltjes , en andere natuurkundige verschijnselen spelen in mijn werk een grote rol. In Brighart’s expressionistische schilderijen komen thema’s naar voren als: Vreugde, Energie, Neutrino’s, Higgsdeeltjes, Energiebronnen en Bewegingen in het universum. In haar schilderijen probeert ze de niet-zichtbare wereld af te beelden in een abstracte beeldtaal. Zij laat zich inspireren door de theoretische natuurkunde. Brighart interesseert zich in de kwantummechanica en de snaartheorie. Ik hoop dat ik alles een beetje goed heb toegelicht.

groet brighart

Help:Gebruik van auto-sjablonen - vraag[bewerken]

Heej Romaine,

Help:Gebruik van auto-sjablonen is laatst in 2012 bewerkt. Van auto-sjablonen had ik zelf nog nooit gehoord. Is dit een verouderde functionaliteit, want jouw bot vult toch de datums in?

Met vriendelijke groeten, Face-smile.svg4ever(Overleg) 19 mei 2017 19:20 (CEST)

Hallo Smile4ever, Lang lang lang geleden bestonden er twee sets van sjablonen. De ene set was wiu, auteur, weg, etc, de tweede set xwiu, xauteur, xweg, etc. De tweede set had de optie dat er datums ingevuld konden worden om te linken naar de nominatiepagina, terwijl de eerste set dat niet had. Op een gegeven moment werd er geconstateerd dat 2 sets niet nodig zijn en dat het enige verschil, de datumfaciliteit in de auto-sjablonen, overgezet kon worden naar de eerste set. De benaming auto-sjablonen was een aanduiding van de tweede set die met wat extra knopjes makkelijk in te voegen was en link naar de dagpagina gaf, nu toepasbaar op de eerste set evenwel. Dus nee, het is geen verouderde faciliteit, maar een huidige, maar omdat alle nominatiesjablonen dit hebben is deze aanduiding feitelijk synoniem geworden en is het verschil foetsie. Het is een mooi stukje geschiedenis van hoe Wikipedia zich ontwikkelde. De huidige betekenis van "auto-sjablonen" is dat je met een enkele klik naar de dagpagina door kan klikken. Groetjes - Romaine 20 mei 2017 03:44 (CEST)
Hoi Romaine, bedankt voor de uitleg. Ik begrijp echter dit deel nog niet: "die met wat extra knopjes makkelijk in te voegen was". Die optie bestaat niet meer toch? Met vriendelijke groeten, Face-smile.svg4ever(Overleg) 20 mei 2017 16:21 (CEST)
Die optie bestaat nog steeds: Zeusmodus. En ieder ander kan een script schrijven om iets vergelijkbaars te doen. Romaine 20 mei 2017 17:57 (CEST)
Ik doelde op een standaardoptie (zonder Zeusmodus). Bedankt voor je reactie, ik weet nu wat ik wou weten. Met vriendelijke groeten, Face-smile.svg4ever(Overleg) 20 mei 2017 19:08 (CEST)

Tech News: 2017-21[bewerken]

23 mei 2017 00:02 (CEST)

Wikidata weekly summary #261[bewerken]

Wikidata weekly summary #262[bewerken]

Nieuwsbrief 62 Wikimedia Nederland[bewerken]

Tech News: 2017-22[bewerken]

30 mei 2017 14:18 (CEST)

Vraag op mijn PO[bewerken]

Romaine, zou je misschien eens mee kunnen kijken naar de sjabloonvraag die ik op mijn OP kreeg? Alvast bedankt! - ArjanHoverleg 1 jun 2017 10:22 (CEST)

Infobox plaats in Noorwegen[bewerken]

Het Sjabloon:Infobox plaats in Noorwegen is onlangs aangepast door gebruiker:Peter b. Gevolg is nu dat plaatsen niet goed geplot worden omdat de ingebakken detailkaarten een niet-ondersteunde kegelprojectie gebruiken. Ik heb een bericht achtergelaten op zijn overlegpagina. Zie ook overleg Wikipedia:De Nulmeridiaan Hans Erren (overleg) 4 jun 2017 12:51 (CEST) Uitgevoerd Uitgevoerd Hans Erren (overleg) 5 jun 2017 17:45 (CEST)

Translating Ibero-America is back! Come and join us :)[bewerken]

Dear Romaine,
Hope this message finds you well :) On behalf of Iberocoop we are happy to announce that our culture contest is back! It is aims to improve articles regarding our local culture in many other Wikipedias as possible ;) Please find the contest page here Hope to seeing you participating!
Hugs!--Anna Torres (WMAR) (overleg) 4 jun 2017 18:29 (CEST)

Tech News: 2017-23[bewerken]

5 jun 2017 21:04 (CEST)

Wikidata weekly summary #263[bewerken]

The Signpost: 9 June 2017[bewerken]

WikipediaSignpostIcon.svg
News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

This Month in GLAM: May 2017[bewerken]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 12 jun 2017 07:39 (CEST)

Wikidata weekly summary #264[bewerken]

Tech News: 2017-24[bewerken]

12 jun 2017 17:29 (CEST)

Antwoord op mail[bewerken]

Hoi, Romaine, je had dat bericht ook op mijn OP mogen zetten, hoor. Ik antwoord even hier als je het er niet erg vindt. Wikipedia:Wikiproject/België is een goed initiatief. Ik heb inmiddels mijn gebruikersnaam bij de deelnemers gezet en de projectpagina (en bijhorende overlegpagina dus) in mijn volglijst gezet. Zoals je mogelijk kunt afleiden uit mijn GP vind ik wikiprojecten nuttig. Ik ben op de hoogte dat er geregeld wel eens iets georganiseerd wordt en ik ben ook op de hoogte van het bestaan van Wikimedia België. Ik maak er alleen geen gebruik van. Ik ben ook op de hoogte van de panoramavrijheid in België (dankzij o.a. kroegdiscussies en c:Category:Stripmuren dat wel voornamelijk focust op Brussel, maar ook o.a. Antwerpen en Turnhout hebben er ook een 5-10 tal, veel gemeentes hebben er ook eentje of een paar zoals bv. deze). Doordat de moderne strip in Europa pas echt na de Tweede Wereldoorlog ontstaan is en vanwege die 70 jaar zijn er auteursrechten op de meeste strips). Dankzij de stripmuren en de panoramavrijheid in België zijn er tenminste nu wat meer plaatjes. Hoewel dat ik me kan voorstellen dat Moulinsart daar niet zo blij mee was. Nu ja, ik wijk wat te veel af. Ik hou alleen niet zo van camera's, dus trek ik nauwelijks plaatjes en upload ik vrijwel niets naar Commons. Wat je laatste vraag betreft, als een Vlaamse gebruiker heb ik er geen probleem mee dat je een paar keer per jaar een nieuwsbrief stuurt namens Wikimedia België. Ik hoop dat ik hiermee je vragen beantwoord hebt. Een prettige avond verder.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 14 jun 2017 00:36 (CEST)

Hallo TheDragonhunter, Dank voor je enthousiasme! Ik stuurde het als mail, omdat de nieuwsbrief per mail wordt gestuurd. Ik ken je emailadres niet en als je die liever niet kenbaar wilt maken respecteer ik dat, maar een on-wiki verzending bestaat er (nog?) niet. Kan misschien wel een idee zijn. Ik vroeg me ook af in hoeverre panoramavrijheid bekend is bij gebruikers, daarom noemde ik het maar even. Als er specifieke stripmuren zijn waarvan er nog een foto ontbreekt, laat het vooral weten, mogelijk kom ik of iemand anders er wel langs. Lijkt me goed om die overzichtelijk in een lijst te hebben, het is een typisch stukje cultuur in België. Nu lijkt het me zaak om het wikiproject bekender te maken gericht op Belgische gebruikers. Enige ideeën daarvoor? Groetjes - Romaine 14 jun 2017 02:47 (CEST)

Hoe doe ik dit op nlwiki[bewerken]

Romaine,

Kan je mij helpen om de kaart met klikbare namen van en:List of Dutch colonial buildings in Sri Lanka op de nlwiki te gebruiken? De bedoeling is om die te gebruiken in de vertaling.

SvenDK (overleg) 14 jun 2017 07:19 (CEST)

Door van alle gebruikte sjablonen de Nederlandse variant te gebruiken en eventueel de parameternamen te vertalen. Gelukkig zijn ze in dit geval compatibel, dus dan krijg je dit. De navbar heb ik weggelaten omdat die niet noodzakelijk is. --bdijkstra (overleg) 14 jun 2017 09:51 (CEST)

Wikiproject België[bewerken]

La chouffe et son verre.jpg

Hallo Romaine, op 13 juni begon je het Wikiproject België. Het is nu al uitgegroeid tot een van de grotere actieve projecten. Ik vind het een goed initiatief; België mag best wat meer aandacht krijgen. Bij deze wil ik je als dank een lekkere Chouffe aanbieden. Proost! Op alle mooie nieuwe artikelen die gaan verschijnen. Tux.svg maartenschrijft/Wikiproject België 17 jun 2017 18:09 (CEST)

Beste Romaine, bedankt voor je uitnodiging. Inderdaad, België is een beetje verwaarloosd in de Nederlandse wikipedia. Dikwijls zijn artikels uit Nederlands standpunt geschreven, en dan nog snelsnel een zin over hoe het er in België aan toe gaat. Een beetje in de zin van Nederland is de regel en dan is er nog de Belgische uitzondering. Af en toe probeer ik dat een beetje recht te trekken. Maar tussen de miljoenen artikelen die ontbreken, heb ik als project over Catalonië in het Nederlands te schrijven, een onderwerp waarover ook veel ontbreekt, want veel artikelen zijn nogal subjectief vanuit Spaans standpunt geschreven, en dan vanuit het Spaans in het Nederlands vertaald. Ook een hoop werk. Anderzijds, schrijf ik dan weel veel over België in de Catalaanse wikipedia. Zo heeft de bijna verdwenen ca:Groeningebeek, zo belangrijk in de militaire geschiedenis van het Graafschap Vlaanderen een artikel in het Catalaans, maar niet in het Nederlands. Maar ik kan niet overal bij zijn en moet mij dus beperken. Maar als er ergens dringende nood is kun je op me rekenen.--Flamenc (overleg) 18 jun 2017 23:26 (CEST)
Hi Maartenschrijft & Flamenc, Dank voor jullie interesse en Chouffe. Die gaat er wel in. :-) Als er artikelen op de Catalaanse Wikipedia staan maar niet op de Nederlandstalige Wikipedia, is het handig als die op de projectpagina worden toegevoegd. Wellicht kunnen die dan snel worden aangemaakt. Dank! Groetjes - Romaine 19 jun 2017 10:03 (CEST)

Themaweek: schrijf mee over de VOC[bewerken]

VOC-logo

Nederland kent een koloniaal en een handelsverleden, waarbij er vele eeuwen interactie is geweest met landen verspreid over de wereld. Met verschillende landen is door deze eeuwenlange interactie gemeenschappelijk erfgoed ontstaan. Eén van de bekendste Nederlandse handelsonderneming was de Vereenigde Oostindische Compagnie ofwel de VOC.

In de week van 19 juni t/m 26 juni is de VOC het onderwerp van de Wikipedia themaweek. Iedereen die geïnteresseerd is kan meedoen aan de themaweek door een Wikipedia-artikel te schrijven of aan te vullen. Voor meer inspiratie of suggesties voor artikelen en onderwerpen kun je terecht op de projectpagina van de themaweek. Hier vind je tevens enkele handige bronnen naar het VOC archief van het Nationaal Archief.

Projectpagina themaweek · Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 19 jun 2017 05:40 (CEST)

Wikidata weekly summary #265[bewerken]

Tech News: 2017-25[bewerken]

19 jun 2017 17:44 (CEST)

Inklappen deel infobox[bewerken]

Is het mogelijk een deel van een infobox in te klappen? Ik ben aan het werk met Gebruiker:The Banner/Sport/Zorn maar die vrouw heeft zo waanzinnig veel medailles gewonnen, dat die lijst het hele artikel overneemt. Ik korten (i.e. weglaten van de zilveren en bronzen medailles) heeft nauwelijks zin omdat zij 41 gouden medailles heeft. Maar inklappen kan een mogelijkheid zijn om de boel weer fraai te krijgen.

Heb je een idee hoe dat aangepakt kan worden? The Banner Overleg 21 jun 2017 22:42 (CEST)

The Signpost: 23 June 2017[bewerken]

Sjabloon:Nieuws[bewerken]

Dag Romaine. Ik zie nogal eens dat {{Nieuws}} geplaatst wordt boven een paginasectie, zoals momenteel op Derk Bolt. Dan staat er dus ergens verderop in het artikel: "In dit artikel wordt een actuele gebeurtenis beschreven". Dat is natuurlijk niet de juiste tekst. Maar ik begrijp de plaatsing boven een sectie wél. Het laat de lezer weten dat alleen het stukje over (in dit geval) Derk Bolts ontvoering "actueel" en aan snelle verandering onderhevig is. Het sjabloon helemaal bovenaan zetten is wat vreemd in gevallen waar het actuele gedeelte maar een heel pietluttig stukje van een lang artikel is. Hetzelfde geldt natuurlijk voor {{Nieuws-sport}}.

Nu zijn er drie mogelijkheden: het sjabloon hoort gewoon altijd bovenaan te staan, of de sjabloontekst wordt gewijzigd in "Hieronder wordt een actuele gebeurtenis beschreven", of (ingewikkelder) de standaardtekst blijft "In dit artikel" maar zodra je een extra parameter (bijvoorbeeld "sectie" of "alinea") invult, wordt de tekst automatisch "Hieronder".

Misschien eens over nadenken? Met vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 24 jun 2017 04:02 (CEST) - PS: Mijn WikiUil staat nog steeds trots te glimmen op de pronkkast, hoor! Knipoog

Ontbrekend onderdeel in sjablooncode[bewerken]

Hallo Romaine,


Sjinkie Knegt
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Medailles
Portaal  Portaalicoon   Schaatsen


Sjinkie Knegt
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Medailles
Portaal  Portaalicoon   Schaatsen


Sjinkie Knegt
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Medailles
Portaal  Portaalicoon   Schaatsen

Ik heb een vastloper in mijn brein bij het schrijven van een sjabloon dat gebruikt kan worden bij het medaillegedeelte van een infobox van een sporter (voornamelijk schaatser / wielrenner, daar heb ik dit alleen nog maar op toegepast). Het is ondertussen gelukt een onderdeel toe te voegen wat ervoor zorgt dat we een medaille met evenement en onderdeel kunnen toevoegen, zoals op Sjinkie Knegt te zien is. Nu wil ik echter boven de balk met Shorttrack erin een overzichtstabel toevoegen, waarin per evenement (OS, WK enz.) staat hoeveel medailles een sporter heeft gewonnen. Sjablonen die hiervoor zouden moeten zorgen, heb ik ondertussen al aangemaakt (Sjabloon:Medailleoverzicht, Sjabloon:Medailleoverzichtrij en Sjabloon:Medailleoverzichttotaal). Maar nu treedt het probleem op. De hiervoorgenoemde sjablonen hebben een tabel bestaande uit vier kolommen, terwijl de medaillesjablonen (Sjabloon:MedailleGoud2 bijvoorbeeld) maar drie kolommen heeft. Zou ik de medailleoverzichtsjablonen en de medaillesjablonen dua onderelkaar zetten, dan treedt er een probleem op. Zie de infobox hiernaast. Gebruik ik echter maar een van beide in de infobox dan treedt er geen probleem op, zie ook hiernaast. Het probleem zit hem dus in de extra kolom van de eerste tabel (medailleoverzicht), maar dit kan ik niet oplossen door een extra kolom toe te voegen in het medaillesjabloon, omdat dan de standaardbreedte van beide tabellen verandert. De breedte die ze in de tweede en derde infobox hebben is de juiste. De oplossing zou dus moeten zijn de eerste tabel af te sluiten en daarna een nieuwe weer te openen, schijnbaar heeft Gielie1994 hiervoor ooit al een best handig sjabloon toegevoegd, wat waarschijnlijk van de Engelse medailleboxen is afgeleid, namelijk Sjabloon:MedailleBottom. Zet ik dit sjabloon tussen het medailleoverzicht en de losse medailles dan lijkt het probleem al gedeeltelijk opgelost, zie de vierde infobox hiernaast. (EDIT: Nu probleem lijkt te zijn opgelost, deze vierde infobox verborgen, anders ziet je overleg pagina er enorm raar uit)

De losse medaillebox staat er in dit geval qua breedte juist onder (dat was in andere gevallen, bij andere pagina's die ik offline testte niet het geval), maar sluit de infobox niet meer juist af en komt er een deel van de infobox als tekst te staan. Dit lijkt me niet juist. Op een of andere manier moet er dus een regel in het Sjabloon:MedailleBottom (of een eventueel nieuw te maken Sjabloon:MedailleBreak, zodat het Sjabloon:MedailleBottom nog steeds afzondelijk kan worden gebruikt), worden toegevoegd die de tabel opnieuw weer opent. Ik heb dit geprobeerd door de code {| class="wikitable" style= font-size:85%;" toe te voegen, maar dit loste het probleem niet op. Uit de brontekst van Sjabloon:Infobox sporter/medailles kwam ik niet, maar dit leek mij er wel mee te maken te hebben. Zou u hier eens naar kunnen kijken of het überhaupt mogelijk is de sjablonen zo naast elkaar te kunnen laten lopen en wat er dan ergens aan een van de eerdergenoemde sjablonen moet worden toegevoegd of eventueel aan Sjabloon:Infobox schaatser.

Met vriendelijke groet,

SportsheroNL (overleg) 26 jun 2017 16:16 (CEST)


Hallo SportsheroNL,
Ik heb het probleem volgens mij opgelost. Het is lastig uit te leggen, dus kijk maar op de pagina's van Sjinkie Knegt en Sjabloon:Infobox schaatser. Ik heb bovendien de uitlijning van het medailleoverzicht iets aangepast. Ik ben vind het medailleoverzicht op dit moment nog iets te veel rijen hebben. Misschien kan zoals op de Duitse wikipedia de koptitel 'Medailles' worden verandert in 'Medailleoverzicht' en kan zodoende de eerste grijze rij met 'Medailleoverzicht' worden weggehaald.
Gielie1994 (overleg) 26 jun 2017 17:41 (CEST)
Hallo Gielie1994,
Je bent een held. Een op het oog simpele toevoeging, waaraan ik zelf niet had gedacht. (Ik heb het nog iets aangepast, want bij gebruik van otherkop blijkt dat die kop standaard in de infobox staat en dat lijkt me niet zo heel mooi, vooral niet bij de sporters die nog geen medailles nodig hebben en de balk daar dus onnodig staat). De uitlijning vind ik prima. Kon voor mezelf niet bepalen wat ik nu de mooiste uitlijning vond, dus hield ik het op de tekst in het midden. Wat betreft de grijze rij en de blauwe kop balk; bedoel je het zoals op de huidige manier, zoals het nu op Sjinkie Knegt staat?
SportsheroNL (overleg) 26 jun 2017 18:03 (CEST)
Hallo SportsheroNL,
Ik wilde eigenlijk maar een blauwe balk hebben in plaats van twee. Daarom heb ik otherkop gebruikt. Ik was hierbij vergeten dat de kop 'medailles' dan ook bij schaatsers zonder medailles in de infobox staat. Het lukt mij niet op een andere manier om het medailleoverzicht en de medailles onder dezelfde kop4 te krijgen. Dus zoals het nu is, is het goed. Wat betreft de grijze rij en de blauwe kop bedoelde ik het inderdaad zoals het nu staat op de pagina van Sjinkie Knegt. Verder nog een vraag over de toevoeging van de balk 'Shorttrack'. Is dit nodig indien een schaatser hoofdzakelijk maar een discipline beoefent en ook maar in één discipline medailles heeft behaald?
Gielie1994 (overleg) 26 jun 2017 18:39 (CEST)
Opzich is het inderdaad niet nodig om bij sporters die maar in één discipline medailles behalen / uitkomen de balk die de discipline weergeeft te vermelden. Vooral om ervoor te zorgen dat de pagina's waarop ik het allemaal heb toegevoegd (voornamelijk shorttrackers/schaatsers en wielrenners) er gelijk uitzien, heb ik het echter overal toegevoegd. Bij de shorttrackers speelde het in mijn gedachten ook nog mee dat ze bijna allemaal ook uitkomen op de langebaan (sommige, zoals Knegt en Prinsen alleen op massastart, sommige ook op afstanden), waardoor het mij geen kwaad leek om het als extra verduidelijking toe te voegen. ;)
SportsheroNL (overleg) 26 jun 2017 18:50 (CEST)

Wikidata weekly summary #266[bewerken]

Tech News: 2017-26[bewerken]

26 jun 2017 17:38 (CEST)

Sjabloon:Citaat[bewerken]

Hi Romaine - zie mijn vraag over dit sjabloon in Overleg_sjabloon:Citaat#Referentie over de plek van de referentie (nu binnen de aanhalingstekens, is dat niet beter achter de afsluitende quotjes? - martix (overleg) 27 jun 2017 16:36 (CEST)

Wikidata weekly summary #267[bewerken]

Foutmelding[bewerken]

Beste Romaine,

Je bewerking hier zorgt voor een foutmelding (Zie onderaan de pagina.) Zou je hier naar kunnen kijken? Natuur12 (overleg) 3 jul 2017 16:12 (CEST)

Hallo Natuur12, Dank voor de melding! Ondertussen is het opgelost. Groetjes - Romaine 3 jul 2017 17:18 (CEST)

Tech News: 2017-27[bewerken]

3 jul 2017 17:31 (CEST)

Nieuwsbrief 63 Wikimedia Nederland[bewerken]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · Romaine 4 jul 2017 13:48 (CEST)

InternetArchiveBot[bewerken]

Hej Romaine! Ben jij ook betrokken bij de introductie van de InternetArchiveBot op de Nederlandstalige Wikipedia of kan ik onderstaande opmerking beter elders plaatsen? De kwestie is: in de op de overlegpagina geplaatste opmerking

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist n externe link(s) gewijzigd op xxx. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

...

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.— handtekening

wordt wel gewezen op 'de FAQ' (eennmaal als 'FaQ' geschreven), maar er staat geen link (zie vette tekst in gele kader). Richard 4 jul 2017 14:25 (CEST)

Hallo Richard, Hooguit wat zijdelings. Het is voor mij een beetje de aanleiding om de Citeer-sjablonen wat uit te kuisen. Iets wat al lange tijd terug gedaan had mogen worden. Waar was je deze tekst in het kader tegengekomen? Romaine 4 jul 2017 14:36 (CEST)
Bij de beheerder van de bot heb ik hier al feedback over gegeven. --bdijkstra (overleg) 4 jul 2017 15:02 (CEST)
Dank je wel, dan zal ik dat niet ook nog eens doen. @Romaine: op overlegpagina's van artikelen waar de bot aanpassingen gedaan heeft. Richard 4 jul 2017 15:48 (CEST)
De volgorde waarin de botbeheerder dibgen doet lijkt me wat onhandig. Ik zou eerst gezorgd hebben voor een FAQ, al was het maar in de basis. Ondanks die onhandighefen en problemen denk ik dat de botbeheerder het goed bedoeld, hij heeft alleen wat coaching/bijsturing nodig zodat het straks perfect loopt. Romaine 4 jul 2017 15:56 (CEST)

Noodzakelijke wijzigingen?[bewerken]

Dag Romaine, ik zie al ruim een dag allerlei bewerkingen door jouw bot langskomen in mijn volglijst, en van het grootste deel ontgaat me het nut volledig. Zie deze bewerking bijvoorbeeld. Daar bestaat het overgrote deel van de bewerkingen uit het veranderen van een hoofdletter in een kleine letter bij parameternamen: "Achternaam" wordt "achternaam" en zo veel meer van dat type. De sjablonen werkten voorheen echter prima.

Ik begrijp dat het nuttig is om ISBN 90 274 2097 1 te vervangen door {{ISBN|90 274 2097 1}} maar ik zie dat in veel gevallen de formattering van het nummer wordt opgeheven: ISBN 90 274 8623 9 wordt vervangen door {{ISBN|9027486239}}. Die spaties hebben echter een functie.

Samenvattend zie ik veel zinloze bewerkingen, en bij de zinvolle gaat volgens mij iets mis. WIKIKLAAS overleg 7 jul 2017 13:43 (CEST)

Hallo Wikiklaas, Laat ik allereerst ingaan op één specifiek ding wat je zegt: dat de sjablonen voorheen echter prima werkten. Het kan heel goed zijn dat ze voor jou heel goed werken en voor diverse andere gebruikers ook, maar voor zeker een aantal andere gebruikers is dat niet zo. Op talloze artikelen ben ik parameters tegengekomen die verkeerd waren ingevoegd of niet goed werkten op nl-wiki. Dat ik naar deze sjablonen ben gaan kijken is omdat mij gevraagd werd om enkele parameters er aan toe te voegen. Daarbij moest ik constateren dat de verschillende citeer-sjablonen een rommeltje zijn. Niet allemaal even erg, sommigen zijn mooi op orde, anderen juist niet. Ook zitten/zaten er tussen de verschillende citeer-sjablonen verschillen in hoe de parameters geïnterpreteerd moeten worden, parameters die in verschillende sjablonen voorkomen die afwijken hoe ze toegepast moeten worden (zonder aanwijsbare reden), parameters die niet werken of alleen een Engelse benaming accepteert, parameters die verschillen in naam in de verschillende sjablonen, etcetera. In een grote hoeveelheid artikelen worden ingevoegde parameters die eerst niet gebruikt werden door het sjabloon nu wel getoond als onderdeel van de bronvermelding. En je kan/kon niet eenvoudigweg van sjabloon wisselen als een ander citeer-sjabloon mogelijkheden heeft die beter aansluiten bij de betreffende gebruikte bron. Gezien er best veel mis gaat had er reeds vijf jaar al een opschoning en harmonisatie moeten plaatsvinden met deze sjablonen. Om te komen tot de meest ideale situatie heb ik gekeken naar welke van de citeer-sjablonen welke parameters gebruiken. Daarbij heb ik gekeken welke parameters generiek zijn en breed gebruikt worden (ook prima), ik heb gekeken naar parameters die specifiek eigen zijn voor het type bron (ook prima) en ik heb gekeken naar parameters die onnodig afwijken. Die laatste groep is de kleinste groep en die ben ik aan het omzetten zodat overal de generieke parameters worden gebruikt. Op die manier werkt het niet slechts voor enkelen prima, maar voor iedereen.
De omzetting van ISBN naar sjabloon is omdat die link over enige tijd gaan verdwijnen. Persoonlijk zie ik de noodzaak (voor alsnog) tot het tussenvoegen van spaties. Behalve een enkele boekhandelaar die ik hierover gesproken heb, ben ik nog nooit iemand tegengekomen die belang hecht aan de spaties en de opbouw. In het recentste boek dat ik kocht staan die spaties/streepjes helemaal weggelaten. Graag verneem ik van je wat deze spaties voor functie hebben voor de lezer. Ondertussen ga ik even kijken hoe ik je wens tot spatiebehoud in de ISBN kan inwilligen.
Ik kan begrijpen dat je de achtergrond van de wijzigingen niet wist, maar ik hoop dat je ondertussen een beter beeld hebt van de zin ervan, zodat straks deze sjablonen voor iedereen goed werken. Groetjes - Romaine 7 jul 2017 14:16 (CEST)
PS: Ondertussen heb ik de ISBN-syntax herschreven, de spaties blijven er nu voortaan tussen staan. (Mocht je me de functie van de spaties nog kunnen vertellen, verneem ik dat graag.) Romaine 7 jul 2017 14:41 (CEST)

Eerst het eenvoudigste: een ISBN is opgebouwd uit een landcode, een uitgever, een boeknummer en een controlecijfer. Tussen die onderdelen staat een spatie of een streepje. Het is vooral veel makkelijker om een ISBN over te nemen als die scheidingstekens er wel staan (ik bedoel dus niet copy-pasten maar met pen op papier).

Dat onze citeersjablonen een rommeltje waren ben ik met je eens, en het is goed dat daar wat aan gebeurt. Erg goed zelfs. Maar waarover ik het hierboven heb is niet het veranderen van "bladzijdes" in "pagina's" (fijn dat dat wordt geüniformeerd) maar het omzetten van hoofdletters in kleine letters, en dat heeft geen enkel nuttig effect: een sjabloon werkt net zo goed als er een parameter "Titel" is, wat jij standaard verandert in "titel." Het betekent wel dat er heel veel meer wijzigingen op een pagina worden gedaan, zodat het meer werk is om de inhoudelijke te vinden. WIKIKLAAS overleg 7 jul 2017 15:29 (CEST)

Hallo Wikiklaas, Betreffende de ISBN, ik ben bekend met hoe de opbouw is, het was meer een vraag van hoe de spaties benut worden. Maar ik begrijp dus in de hoofdzaak bij het overnemen (oplezen).
Dat een sjabloon even goed werkt met een parameter met een hoofdletter als met een kleine letter echter klopt niet. Parameternamen zijn hoofdlettergevoelig, ook de eerste letter. Het gebruik van "Achternaam" (met hoofdletter A) werkt niet in bv Citeer web, terwijl met kleine letter A wel werkt. Idem voor Titel versus titel. Dat werkt dus niet. Standaard gebruiken we in vrijwel alle sjablonen kleine letters, zowel in de Citeer-sjablonen als vrijwel alle andere sjablonen. In de afgelopen vijf jaar zijn een aantal van de afwijkende omgezet, maar dat was nog niet voor Citeer boek gebeurd. En niet héél veel meer, in principe doet mijn bot slechts één bewerking per artikel meer, behoudens uitzonderingsgevallen, en dat voorkomt dat een heleboel gerommel in artikelen door gebruikers omdat gebruikers niet snappen waarom bepaalde parameters niet werken. Het voorkomt dus heel veel meer wijzigingen op een pagina en het voorkomt dat parameters niet getoond worden. Om inhoudelijke van ondersteunde bewerkingen uit elkaar te houden moeten bots dan ook Bot in hun naam hebben. Het zou denk ik prima mogelijk moeten zijn om met je voorkeuren in te stellen dat bots anders gemarkeerd worden, zodat duidelijk is waar de inhoudelijke bijdragen zich bevinden. Groetjes - Romaine 7 jul 2017 15:49 (CEST)
Ik heb het gecheckt: het veranderen van "Achternaam" in "achternaam" en "Titel" in "titel" in het hierboven door mij aangehaalde voorbeeld had geen enkel effect. Je bent dus wel degelijk bezig om een hoop parameternamen aan te passen zonder dat daar een noodzaak voor bestaat. Praat er nou niet omheen: je voert gewoon dwangmatige veranderingen door omdat jij persoonlijk vindt dat die parameters overal op exact dezelfde wijze gepeld moeten worden; de hoofdlettergevoeligheid betreft vrijwel nooit de eerste letter, en zo ook in deze gevallen. WIKIKLAAS overleg 7 jul 2017 23:23 (CEST)
Het spijt me zeer, maar je hebt niet gecheckt wat ik eerder beschreef. Tevens geef je aan dat je de werking van sjablonen niet snapt, want het eerste wat we gebruikers uitleggen als het gaat om sjablonen in het algemeen is dat parameters hoofdlettergevoelig zijn, inclusief de eerste letter.
Als je dan nog denkt te kunnen beweren wat je zojuist schreef, wil ik je gerust een voorbeeldje laten zien of een MediaWiki-ontwikkelaar erbij halen die de hoofdlettergevoeligheid van de eerste letter kan bevestigen. Heb je daar behoefte aan?
Opmerkingen als "gelul" horen mijn inziens op Wikipedia niet thuis. Het is helemaal onacceptabel om dingen te verzinnen en boute beweringen aan andere gebruikers toe te schrijven zonder dat je echt de moeite neemt te begrijpen wat de ander schreef of de moeite te nemen goed te kijken hoe sjablonen werken. Als je een zware dag hebt mag dat, maar reageer dat a.u.b. niet af op anderen.
Omdat eerder genoemde voorbeeld incorrect gecheckt is, zet ik hieronder maar een correct voorbeeld neer van wat ik wilde illustreren.
Vriendelijk verzoek je eerst te verdiepen en niet een vijandige houding aan te nemen. Dank! Romaine 8 jul 2017 00:17 (CEST)
Ah, ik zie nu wat je bedoelt: in de meeste sjablonen is voor die parameter met hoofdletter een voorziening getroffen, vandaar dat ik ervan uitging dat het niet uitmaakte. in Citeer web is die voorziening er niet. In plaats van een bot te laten lopen die al die hoofdletters vervangt, was het veel eenvoudiger geweest oom ook in Citeer web die voorziening in te bouwen. Wat je daarmee in elk geval had bereikt is dat je het voor gebruikers eenvoudiger had gehouden. Kennelijk zijn diverse gebruikers gewend om een parameter met een hoofdletter te spellen, en dat zal in de toekomst opnieuw gebeuren want die gewoonte krijg je er niet uit, dat is een automatisme. Het veranderen van die hoofdletters is dus toch een onnodige klus want uiteindelijk zal iemand ook dat laatste sjabloon aanpassen zodat het de gebruiker toestaat een parameter ook met een hoofdletter te schrijven. WIKIKLAAS overleg 8 jul 2017 09:54 (CEST)
Citeer boek is wat dat betreft een uitzondering, het is een van de weinig sjablonen waarin die voorziening bestaat. Vrijwel geen enkel ander sjabloon heeft die voorziening, mede omdat iedereen tegenwoordig vrijwel overal de kleine letters gebruikt. Kijkende naar de statistieken is het gebruik van hoofdletters ook niet toegenomen, terwijl er vele nieuwe invoegingen met het sjabloon gedaan zijn. Om dit sjabloon te gebruiken zijn er in principe drie mogelijkheden: 1. men typt de parameters en die typt men met kleine letters, maar dat gebeurt uiterst zelden omdat het er te veel zijn, 2. men kopieert de tekst van een voorbeeld, men kopieert dan er een met kleine letters, 3. ofwel voegt men ze in met de visuele tekstverwerker, met kleine letters. Om in alle sjablonen hoofdletters voor parameters in te gaan voeren is niet een serieuze optie. Er zijn te veel parameters om dan mee rekening te houden waardoor sjablonen zeer complex worden. Die gewoonte is er dus niet, hoeft er ook niet echt uit. En zoals ik eerder schreef, is er in een enkel sjabloon gebruik gemaakt van afwijkende parameters, als een sjabloon gekopieerd wordt blijft dat een probleem. En dus niet alleen simpel een hoofdletter issue. Ga je de rest van de duizenden sjablonen ook met hoofdletters mogelijk maken? Nee dank je. Romaine 8 jul 2017 22:18 (CEST)
Romaine, in een van mijn bijdragen hierboven zei ik dat ik gecheckt had dat jouw bewerking om hoofdletters in kleine letters om te zetten geen enkel effect had op de bruikbaarheid van het sjabloon. Ik had dat zoals gezegd gecheckt. Jij gaf hierboven een voorbeeld van en geval waarin het niet werkte. Ik betoogde al dat men dan twee dingen kan doen: overal die hoofdletters in kleine letters omzetten, wat om te beginnen een gigantisch aantal bewerkingen betekent, en bovendien in de tweede plaats een beperking oplegt aan de gebruikers die gewend zijn zulke parameters met hoofdletters te schrijven. Een veel eenvoudiger methode is om die sjablonen zo aan te passen dat ze gewoon parameternamen met hoofdletters accepteren. Dat is heel eenvoudig, zoals ik heb laten zien met het aanpassen van Sjabloon:Citeer web, en het betekent bovendien dat je geen extra inspanning van de gebruiker vraagt. Jij draaide mijn bewerking zojuist terug, en daarmee creëer je je eigen realiteit: parameters met een hoofdletter worden niet geaccepteerd omdat jij zelf de acceptatie ervan onmogelijk maakt. Ik vind dat je de zaak daarmee op exact de verkeerde manier aanpakt, en de gebruiker is daarvan de dupe. Mijn bewerking was een zeer constructieve, en je hebt niet het recht die zomaar terug te draaien alsof het vandalisme was. Opnieuw was dat een gevalletje van het creëren van je eigen realiteit. Ik accepteer dat niet.
Ik ga deze gang van zaken nu eerst aankaarten in de kroeg, om een eerste indruk te krijgen of de gemeenschap ervoor is om het gebruik van parameters met hoofdletters af te schaffen, want dat is wat jij hier zonder overleg en volkomen onnodig probeert te bewerkstelligen. Ik verzoek je daarom dringend je van het terugdraaien van mijn bewerking te onthouden totdat er duidelijkheid is wat de gemeenschap wil. WIKIKLAAS overleg 8 jul 2017 23:14 (CEST)
Ik kan je nog honderden, dan wel duizenden voorbeelden geven van sjablonen. Die allemaal omzetten is nodeloos en helpt de gebruiker van deze sjablonen niet.
En de suggestie dat het zou gaan om een gigantisch aantal bewerkingen is hopeloos overdreven. De omzetting vindt slechts plaats in een zeer beperkt aantal pagina's. Op die manier werkt het overal met dezelfde parameters die generiek gebruikt worden. Het is van de zotte om 8 verschillende parameters (in verband met hoofdletters) te hebben.
En dat er een beperking wordt opgelegd aan gebruikers die gewend zijn hoofdletters te schrijven is flauwekul. De enige gewoonte die er is is dat er een voorbeeld gekopieerd wordt die wordt ingevoegd, of dat voorbeeld hoofdletters of kleine letters heeft maakt die gebruikers niet uit. De hoofdletters worden niet getypt. Het is op nl-wiki breed in vrijwel alle sjablonen de gewoonte parameters met kleine letters te schrijven, en dat gaat om duizenden sjablonen! Door dan in één sjabloon hoofdletters te gaan gebruiken helpt niet, maar vergroot het probleem dat parameters in tig andere sjablonen niet werken.
Dat je het werk van tientallen gebruikers overboord gooit, door het zonder te snappen hoe sjablonen werken en al jaren worden toegepast op nl-wiki, is geen constructieve. Je maakt er een potje van daarmee. Daar is de gebruiker juist van de dupe!
Je gaat een afwijking introduceren waar ik reeds bezwaren tegen heb ingebracht. Je gaat voorbij aan alle argumenten die er gegeven zijn, alsof die allemaal niet in jou realiteit van toepassing zijn.
Het is prima dat je zoiets aankaart, onnodig hoofdletters introduceren zorgt enkel voor verwarring die n9et helpt, voor niemand niet. Romaine 8 jul 2017 23:24 (CEST)

Wikidata weekly summary #268[bewerken]