Station Périers-en-Cotentin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Station Périers-en-Cotentin
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk 
Plaats PériersBewerken op Wikidata
Status buiten gebruikBewerken op Wikidata
Opening 1884
Sluiting 1970Bewerken op Wikidata
Lijnen Spoorlijn Coutances - SottevastBewerken op Wikidata
Commonscategorie Gare de Périers-en-CotentinBewerken op Wikidata
Kaart
Het station is in 2022 een bibliotheek aan de voie verte

Het station van Périers-en-Cotentin is een voormalig treinstation gelegen aan de toepasselijk genaamde rue de la Gare, nabij het dorpscentrum van de gemeente Périers, in het departement Manche in de regio Normandië. Het station lag aan de lijn van Coutances naar Sottevast.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het station van Périers-en-Cotentin ligt op een hoogte van 29 meter, op kilometerpunt (PK) 19,568 van de lijn van Coutances naar Sottevast, tussen de eveneens buiten gebruik zijnde stations Saint-Sauveur-Lendelin en Millières.

Plan des voies en 1957
Sporendiagram uit 1957.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Périers is op 27 januari 1884 in gebruik genomen door de Compagnie des chemins de fer de l'Ouest bij de opening van de 72 kilometer lange enkelsporige lijn van Coutances naar Sottevast.

In 1957 behoorde het station tot de regio West van de SNCF, en kende toen een reizigersgebouw, een kruisend spoor en drie dienstsporen.[2]

Na het beëindigen van het reizigersvervoer in 1970 sloot het stationsgebouw[3] het goederenverkeer kwam op 24 januari 1988 ten einde.

In 2009 is het oude reizigersgebouw gerestaureerd door de Gemeenschap van gemeenten van Sèves en Taute. Het gebouw heeft zijn historisch cachet behouden, maar fungeert nu als bibliotheek en een toeristisch informatiepunt. De oude spoorlijn is een voie verte, een lange afstandsfietspad, geworden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]