Overleg:Luis I-brug

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Dom Luis I-brug is ontworpen door Théophile Seyrig. Deze had inmiddels Eiffel & Cie verlaten en was voor zichzelf begonnen. De Maria Pia-brug in Porto kan dus niet ook door Eiffel & Cie zijn ontworpen; ik heb deze passage daarom geschrapt. Muijz 15 mrt 2009 08:41 (CET)Reageren

Wijzigen naam van het artikel[brontekst bewerken]

De officiële naam van de brug is Ponte Luís I (of oude spelling Ponte Luíz I), zegge Ponte Luís Primeiro. Dat is zonder Dom. Vaak wordt gezegd Ponte Dom Luís (met Dom maar zonder Primeiro) of korter Ponte Luís (zonder Dom en zonder Primeiro). Dat zijn geen officiële namen. Ponte Dom Luís I (Ponte Dom Luís Primeiro) of in het Nederlands Dom Luis I-brug wordt nooit gezegd en is ook niet de officiële naam. Ergo, de titel van dit artikel is fout. Hoe kan dit verbeterd worden? Toevoeging: gevonden en gedaan (en de redirects gecontroleerd en indien nodig (drie stuks) hersteld.

nog een foto van tijdens de bouw, uitgegeven door de Willebroekse aannemer[brontekst bewerken]

[1]--Bancki (overleg) 7 aug 2018 16:41 (CEST)Reageren

Hoogte van de brug[brontekst bewerken]

Er lijkt wat verwarring over de hoogte van de Ponte Luís I. Die is ruim 60 m vanaf het water tot het bovendek. De Duitse Wikipedia is hier met "rund 60 m" goed. In de Nederlandse Wikipedia was vermeld 45 m. Vermoedelijk was dit getal overgenomen van de Portugese Wikipedia zonder te begrijpen wat "Flecha" betekent. Het is de afstand tussen het benedendek en de onderkant van de boog in het midden van de brug. De afstand tussen het benedendek en het bovendek is hier ongeveer 52 meter. De afstand vanaf het water tot de onderkant van de brug is ongeveer 10 meter. Totaal maakt dat ongeveer 62 meter.