Overleg:Drie Formulieren van Enigheid

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik ga van het duplicaatartikel 'Formulieren van enigheid' een redirect naar dit artikel maken. Hier volgt een kleine toelichting.

Keuze van de titel van het artikel[brontekst bewerken]

Bijna altijd wordt het woordje 'drie' gebruikt in de aanduiding van deze geschriften. Daarom wil ik die er graag in hebben. Er bestaat ook een artikel 'Drie formulieren van enigheid' (redirect naar 'Formulieren van enigheid'), maar omdat het een naam is, kan het ook wel met allemaal hoofdletters.

In 'Formulieren van enigheid' stond de onderstaande tekst. Volgens mij kan de inhoud beter besproken worden in de artikelen over de drie afzonderlijke belijdenisgeschriften. Anders roept het de vraag op, "waar (in welk artikel van welk geschrift) staat dat dan" en het geeft ook overlap, omdat de inhoud van elk van de drie geschriften ook in een apart artikel beschreven wordt. De volgende tekst heb ik dus eruit gelaten:

Inhoud[brontekst bewerken]

In de formulieren van enigheid wordt onder meer het volgende nadrukkelijk beleden:

1. het absolute gezag van de bijbel op alle terreinen des levens.

2. God heeft één wezen en in dat wezen zijn drie personen: God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest.

3. De mensen zijn door de zonde verloren voor God. Zonde is ongehoorzaamheid aan Gods wet. De zonde raakt alle mensen. God moet de zonde straffen met tijdelijke en eeuwige straf.

4. Jezus Christus is de enige en noodzakelijke Redder. Door Zijn lijden en sterven heeft Hij voor de zonde betaald en de straf op de zonde gedragen. De mensen kunnen alleen gered worden door het geloof in Jezus Christus. Dit is de blijde boodschap van het evangelie.

5. De Heilige Geest is de schenker van het ware geloof. Het geloof is een gave van God. In de bijbel roept God op tot geloof in Zijn Zoon Jezus Christus.

6. De mens is geschapen om eeuwig te leven. Bij het sterven gaat de ziel van de mens naar de hel of de hemel. Het geloof in Christus is hier beslissend. Er zal ook eenmaal een dag zijn waarop de Heer zal terugkomen uit de hemel. Dan zullen alle mensen die geleefd hebben worden opgewekt uit de dood. Hij zal dan de mensen oordelen.

7. Alle dingen op de aarde moeten tenslotte gericht zijn op de eer van God. Christenen zijn geroepen om de blijde boodschap van redding door Christus aan andere mensen te vertellen. De bijbel wijst gebruik van geweld bij de verspreiding van het evangelie principieel en radicaal af.

Verklaring van het woord 'Enigheid'[brontekst bewerken]

Het volgende zinnetje had ik toegevoegd:

Het woord enigheid in de naam geeft aan dat diverse kerken en organisaties erkennen dat zij weliswaar in veel zaken verschillen, maar dat zij elkaar in die geloofspunten kunnen vinden.

Ik heb dat ooit eens bedacht en vond dat toen zo'n logische verklaring voor de term "formulieren van enigheid", dat het welhaast waar moet zijn. Dat vind ik nog steeds, maar ik weet het natuurlijk niet zeker. In feite heb ik die verklaring gewoon verzonnnen. Daarom haal ik heb weer weg. Misschien dat iemand anders daar meer over weet. Het zou bijvoorbeeld interessant zijn om te weten of men die benaming destijds in Dordrecht al ingevoerd heeft, of dat het een bijnaam is, die later aan die drie geschriften zijn gegeven. Dat laatste lijkt me het meest waarschijnlijk. Eerst worden een aantal geschriften 'bindend' verklaart voor de 'gereformeerde kerk'. Vervolgens wordt er in het kerkelijk leven zo vaak naar die drie geschriften verwezen ( "... maar broeder, is dat wel in overeenstemming met de Heidelbergse Catechismus en de Nederlandse Geloofsbelijdenis en de vijf artikelen tegen de Remonstranten?..." ) dat de benaming 'drie formulieren van enigheid' is ingeburgerd. Johan Lont 2 feb 2005 12:29 (CET)[reageer]

Ik had net een idee voor een methode om na te gaan of 'enigheid' hetzelfde betekent als 'eenheid'. In de Statenvertaling wordt het woord 'enigheid' twee keer gebruikt, [1]; beide keren betekent het "eenheid". Conclusie: 'enigheid' is een oud woord voor 'eenheid'. Het zijn dus eigenlijk de 3 formulieren van eenheid.
Eens maar enigheid is ook correct. Ik heb trouwens een redirect gemaakt van Drie Formulieren van Eenheid. Groet, Geograaf 24 jun 2008 12:05 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Drie Formulieren van Enigheid. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 feb 2018 00:47 (CET)[reageer]

Probleem met het archiveren van links in het artikel[brontekst bewerken]

Hallo. Tijdens het archiefproces heeft het archief fouten gevonden voor een of meer sites die ik voor archivering heb ingediend. Hieronder heb ik de links opgenomen die een fout blijkt te bezitten met het volgende foutbericht.

Dit is de enige melding met betrekking tot deze links, en er wordt geen verdere poging genomen om de links te archiveren.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 mrt 2024 08:23 (CET)[reageer]