Overleg:Ecologische verbindingszone

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Chris Peel

1. Is ecologische verbindingszone (e.v.) niet wat te krap gedefinieerd?

" ecologische verbindingszone is een verbinding tussen natuurgebieden (met nieuwe of herstelde natuur)."

Een e.v. verbindt meer dan alleen natuurgebieden. Het verbindt natuurtypen voor (natuur)doelsoorten. Daarom zijn er allerlei soorten e.v.'s. Ze zijn ook niet allemaal zo groot als een ecoduct of natuurbrug, zeker als ze niet in de Ecologische Hoofdstructuur liggen, maar in een regionale of locale structuur. Zie b.v. ecolinten, op www.xs4all.nl/~werthof/diemerscheg/index.html

2. Enkele van de soms genoemde nadelen zijn drogredenen. Dat mag er best bijstaan. Er worden meer teken door honden vervoerd dan door wild, zeker qua aantal en mobiliteit van de diersoort.

3. "Planologisch zijn ecologische verbindingszones bekend in een Ecologische hoofdstructuur" (EHS).

Dat is te beperkt. Planologisch gezien liggen er er ook e.v.'s buiten de EHS. Een oude bekende is het ecolint Nieuwe Diep-Nieuwe Meer, aangelegd rond 1995 door DWR (Nu Waternet) in Amsterdam. Dat ecolint verbindt meerdere koppen van scheggen met elkaar. De EHS had niet als doel om alle bestaande regionale verbindingen op te heffen, en te vervangen door een hoofdstructuur, maar om een hoofdstructuur aan te leggen die de bestaande structuren robuust aan elkaar verbindt, zowel op nationaal, regionaal als lokaal niveau.

4 "Een ecologische verbindingszone kan de volgende elementen bevatten:"

De opsomming is buitengewoon summier. Wat te denken van wildroosters, faunagoten, stobbenwallen, boommarterkabels,loopplanken, uitstapplaatsen, e.t.c.

5. "Voorbeelden:" Ik maak hieruit op dat de pagina aan slechts een voorbeeld is opgehangen. Ik zal een aanpassing uitwerken voor voorbeelden uit het Gooi.

==[brontekst bewerken]

Met de kritiek hierboven ben ik het helemaal eens. Als de (helaas anonieme) schrijver hierboven tot een goede aanpassing in staat is, doe dat dan ook zou ik willen vragen!

Het zonder nuance, uitleg of reactie presenteren van drogredenen vind ik slecht passen bij het neutrale karakter van de wikpedia!

Ik zou nog vermelden dat een veelheid aan overheidsorganisaties bij de evz's betrokken zijn. Daaronder vallen o.a. de waterschappen op, die talrijke beken die als 'natte evz' zijn aangewezen, laten hermeanderen met stroken van gemiddeld 25, soms 50 meter breed. Er zijn ook nog de robuuste verbindingszones of REVZ's die door LNV zijn aangewzen, aanzienlijk forser zijn uitgevoerd en honderden hektaren aan grondaankopen met zich kunnen meebrengen. Schinveld-Mook is daarvan een mooi voorbeeld. --Chris Peel 23 sep 2009 20:40 (CEST)Reageren