Overleg:Economische wetenschappen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het artikel zou m.i. moeten gaan over economische wetenschappen in het algemeen, waartoe Economie en Econometrie behoren en waar wellicht nog meer termen bij genoemd kunnen worden, zoals mathematische besliskunde, logistiek en marketing. De vermelding van een opleiding van deze naam aan een specifieke universiteit is hooguit een voetnoot (er zijn vele universiteiten met deze opleiding). Guido den Broeder 16 mei 2007 10:02 (CEST)[reageer]

Ik vind Guido den Broeder's opmerking een beetje vreemd. Stel dat er bijvoorbeeld een artikel Mars zou zijn, dat over de chocoladereep zou gaan, en dat iemand zou zeggen, "Het artikel zou m.i. moeten gaan over de planeet Mars". Dan kun je beter zeggen "Wikipedia zou een artikel over de planeet Mars moeten hebben." of, in dit geval, "Wikipedia zou een artikel over economische wetenschappen moeten hebben".
Als jij vind dat er een artikel op Wikipedia moet zijn over de economische wetenschappen, dan staat het je vrij om dat artikel te beginnen. Dan moet je wel eerst dit artikel hernoemen om de titel vrij te maken. Dit artikel is namelijk vanaf het begin een artikel over een studierichting (de oorspronkelijke titel was EW). In plaats van dit artikel te hernoemen, zou je het misschien ook met een ander artikel kunnen samenvoegen, of voorstellen het artikel te verwijderen.
Op zich zou het verschijnsel 'economische wetenschappen' wel een artikel waard zijn, maar ik denk niet dat je er veel in kwijt kunt dat ook al niet (beter) een plaats zou kunnen vinden in de artikelen Economie en Econometrie. Nogmaals, als jij er wel in slaagt daar een goed artikel over te schrijven - des te beter.
Met behulp van Google heb ik vastgesteld dat diverse universiteiten in Nederland een faculteit "Economische Wetenschappen" of iets dergelijks hebben. Het lijkt me niet handig om over die faculteiten (gezamenlijk of apart) een artikel te hebben. Hoewel het zou kunnen.
Oplossing
In eerste instantie lijkt het mij de beste oplossing om het artikel Economie te voorzien van een nieuwe paragraaf "Opleiding", en de inhoud van de huidige artikelen Economische Wetenschappen en Toegepaste Economische Wetenschappen daarin te integreren.
In tweede instantie zou die paragraaf uitgebouwd kunnen worden tot een afzonderlijk hoofdartikel (Economische opleiding of zoiets), dat naar behoefte verder kan worden opgesplitst in bijvoorbeeld een artikel per land. Op dit moment zijn er ook al links van biografieën van Vlaamse personen naar Economische Wetenschappen, en die hebben wel degelijk betrekking op de studierichting.
Ik vroeg me af of "Toegepaste Economische Wetenschappen" soms een synoniem was van "Bedrijfseconomie", maar dat blijkt niet zo te zijn. Op de KU Brussel, bijvoorbeeld, is Bedrijfseconomie een van de leervakken in het curriculum voor Toegepaste Economische Wetenschappen.
De artikelen Economische wetenschappen (met een kleine 'w') en Economische wetenschap zijn momenteel nog redirects naar Economie. En dat mag wel zo blijven, denk ik. Johan Lont 16 mei 2007 14:16 (CEST)[reageer]
Het lijkt mij toch echt dat de Economische wetenschappen zelf het hoofdthema zijn, net zoals bij soorgelijke lemma's. Er kan toch een aparte paragraaf worden opgenomen die aangeeft waar het (in het Nederlands) wordt gedoceerd? Alles integreren in Economie gaat niet omdat dat nu eenmaal niet alles omvat. Guido den Broeder 16 mei 2007 15:42 (CEST)[reageer]
Lees het artikel maar na. De Economische wetenschappen zelf zijn níét het hoofdthema van dit artikel. Misschien ben je van mening dat de titel "Economische Wetenschappen" gereserveerd zou moeten worden voor een artikel over de economische wetenschappen. Dat is wat anders. Wat bedoel je precies met "Soortgelijke lemma's"?
Misschien heb je me verkeerd begrepen. Ik pleit er niet voor om alles wat over de economische wetenschappen te vertellen is te integreren in het artikel Economie. Ik pleit er slechts voor om alles wat er op Wikipedia geschreven is over de studierichtingen Economische Wetenschappen (dat is een studierichting waar studenten in België voor kunnen kiezen) en Toegepaste Economische Wetenschappen (idem) te integreren in het artikel Economie.
Nogmaals, het staat je vrij om een artikel over de economische wetenschappen te schrijven. Ik vraag me wel af of dat meer wordt dan een woordenboekdefinitie en links naar de individuele "economische wetenschappen". Maar als jij denkt dat een artikel over de 'economische wetenschappen' zinvol is, dan is dat prima.
Dan zou ik wel aanbevelen om de 'W' in 'Economische Wetenschappen' met een kleine letter te schrijven. Johan Lont 16 mei 2007 16:02 (CEST)[reageer]
Als het gaat om wat er op dit moment op de beide lemma's staat: dat lijkt mij niet thuis te horen in het artikel Economie, maar in de lemma's Bedrijfseconomie c.q. Bedrijfskunde. Groetjes, Guido den Broeder 16 mei 2007 16:07 (CEST)[reageer]