Overleg:Economische kringloop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het basis kringloopmodel[brontekst bewerken]

Het basiskringloop model is volgens mij het model met de bedrijven tegenover de huishoudens. Deze basis heb ik een dozijn publicaties aangetroffen. Het frapante is echter dat al die modellen steeds weer verschillen. Voor zover ik weet is hier geen een standaard. -- Marcel Douwe Dekker 10 nov 2008 17:10 (CET)

Bankwezen in het kringloopmodel[brontekst bewerken]

In het kringloopmodel wordt verondersteld dat de banken niet veel meer zijn dan een doorgeefluik van geld. De banken zijn echter geldscheppende instellingen. M.a.w. ze lenen meer uit dan dat ze aan spaargeld ontvangen. In het kringloopmodel komt die functie van het bankwezen niet tot uitdrukking. Toch kom je het kringloopmodel zoals dat in het artikel beschreven wordt tegen in ieder leerboek over economie. Zie ik iets over het hoofd of geeft het kringloopmodel een verkeerd beeld van de werking van het bankwezen?--Michel Arts 23 jan 2010 16:54 (CET)

Hoi Michel, een model is altijd een abstractie van de werkelijkheid... en volgens sommigen altijd verkeerd. Wat er aan dat model niet klopt, is dat een bank ook een bedrijf is. Banken zijn op winst gerichte instellingen, maar geen geldscheppende instellingen. Die rol is voorbehouden aan de centrale bank. Misschien kan je hier wat mee. Succes verder. -- Mdd 24 jan 2010 00:06 (CET)
Banken zijn wel degelijk geldscheppende instellingen. Zie bijvoorbeeld http://nl.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking en http://economiemeijer1973.blogspot.com/2009/06/kasreserve-en-kapitaalverplichtingen.html voor een uitleg.--Michel Arts 24 jan 2010 00:49 (CET)
In het kringloopmodel wordt ervan uitgegaan dat de banken het spaargeld doorgeven aan de bedrijven en overheid als leningen. Dit komt overeen met een 100% dekkingsgraad (eventueel in combinatie met een gouden standaard). In het huidige systeem wordt niet alleen het spaargeld uitgeleend. Geldcreatie vindt plaats door het uitlenen van geld. Het kringloopmodel is een mooi model, maar het beschrijft niet de huidige werkelijkheid maar een andere. Dat heeft niets met abstraheren te maken. Dit is ook een beperking in de hogere economische theorie. De geldhoeveelheid neemt steeds maar toe. En dat is tegenstrijdig met een kringloop. De basismodellen van de economie kunnen hier eigenlijk niet goed mee omgaan (het model van algemeen evenwicht.
Wat bedoel je nu met "Geldcreatie vindt plaats door het uitlenen van geld"? -- Mdd 24 jan 2010 22:28 (CET)
Een goede uitleg staat op http://economiemeijer1973.blogspot.com/2009/06/kasreserve-en-kapitaalverplichtingen.html. --Michel Arts 24 jan 2010 22:53 (CET)
Ok, ik heb nog wat in Fractional-reserve banking gelezen, en het kwartje is bij mij gevallen. Je hebt inderdaad gelijk. Banken zijn ook geldscheppende instellingen, en dat komt inderdaad niet tot uitdrukking in het model. Mijn fout, bedankt voor je toelichting. -- Mdd 25 jan 2010 00:09 (CET)