Overleg:Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer (1797-1872)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Van deze Edzard, geboren in 1797 wordt vermeld dat hij tussen 1801 en 1858 voor 2/3 Heer van Schiermonnikoog zou zijn.

Waar het jaartal 1801 aan ontleend is weet ik niet, niet aan de overlijdensdatum van zijn ouders, wiens opvolger hij was: vader Ludolph Tjarda van Starkenborgh is overleden op 15 oktober 1821 in Wehe en moeder Allegonda Susanna van Echten is overleden op 20 maart 1798 in Leens.

Het jaartal 1858 is ontleend aan de verkoop van het eiland door Edzard en de mede-eigenaar Gratia Susanna Stachouwer aan Mr John Erik Banck.

Eén en ander is in tegenspraak met het Wikipedia-artikel heerlijkheid, waaruit het volgende citaat:

"De heerlijkheden werden in de Nederlanden opgeheven na de Franse inval van 1795. Ze werden in Nederland afgeschaft door de Bataafse Staatsregeling van 1798. Enkele heerlijke rechten als het jachtrecht en visrecht werden na de Franse periode hersteld als zakelijk recht. Het overgrote deel van die rechten, met name de bevoegdheid om plaatselijke bestuurders (mee) aan te duiden, verdween met de Belgische Grondwet van 1830 en met de herziene Nederlandse Grondwet van 1848. De meeste bestuurlijke functies gingen over op de gemeente en werden geregeld met de nieuwe gemeentewet. De rechterlijke macht werd voortaan door de landelijke overheid geregeld. Het jaar 1923 markeert formeel het einde van de heerlijkheid, omdat in dat jaar door de Jachtwet de laatste zakelijke rechten, voortgekomen uit het fenomeen 'heerlijkheid', werden afgeschaft. Personen die zich nadien 'heer van...' noemden, baseerden dat doorgaans op het bezit van een kasteel of havezate. Strikt genomen waren zij echter eenvoudigweg 'kasteeleigenaar' of 'kasteelheer'."

Juister is het dus om Edzard aan te duiden als (mede-)eigenaar van het eiland. Immers: zijn familie is al voor zijn geboorte de heerlijke rechten op het eiland van rechtswege kwijtgeraakt. Ejrietbergen 6 januari 2013 12:16 (CEST)