Naar inhoud springen

Overleg:Efklidis Tsakalotos

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Wat is de beste voornaam om voor deze man te gebruiken? In de krantendatabase LexisNexis (Nederlandstalige bronnen) zijn dit de voorkomende varianten:

  • 206 Euclid
  • 95 Euclides
  • 30 Euklides
  • 18 Euklidis
  • 14 Efklidis
  • 3 Evklidis
  • 3 Eucleides

Euclid komt dus verreweg het meest voor, maar is klakkeloos uit het Engels overgenomen. Daarna komt Euclides. Dat is de gangbare Nederlandse versie van Ευκλείδης en Tsakalotos gebruikte die variant van zijn voornaam in zijn Nederlandse tijd zelf ook (dat concludeer ik althans uit dit AD-artikel: "De krasse 94-jarige Rotterdamse Jo Haasdijk. 'Tante Jo' voor de buurt. Die Tante Jo werd gisterochtend gebeld. Door een buurmeisje. Ze riep enthousiast: 'Weet u wie de nieuwe Griekse minister wordt? Die kleine Euclides.'"). Efklidis is de correcte Nieuwgriekse transliteratie, maar is weinig gangbaar.

Er is dus best wat voor te zeggen dit artikel te verplaatsen naar Euclides Tsakalotos. Maarten vdM (overleg) 10 jul 2015 23:46 (CEST)Reageren

Ik vind democratie niet per se de beste manier om de juiste schrijfwijzer te bepalen. Dat vindt de aanmaker van deze pagina blijkbaar ook niet, want hij verwerpt de meest voorkomende schrijfwijze door te zeggen dat dit een klakkeloze overname is. Als filhelleen hecht ik eraan dat de officiële transliteratieregels in acht worden genomen. De voornaam van deze man wordt dan Efklidhis, eventueel Efklidis. Dat de VRT hierin een volstrekt idiosyncratische keuze maakt, vind ik geen goed argument. Ook niet hoe deze meneer zichzelf noemt. Hij is een econoom, en zo te zien boeien taalkundige kwesties hem niet. Het is logisch dat hij zijn naam aanschouwelijk wil maken door te verwijzen naar een Oudgriekse naam die we (bijna) allemaal kennen. Ometafrastis

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Efklidis Tsakalotos. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 jul 2017 07:43 (CEST)Reageren