Overleg:Egyptisch scheppingsverhaal

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Pieter, Waar komt die etymologie van schepper vandaan? Het lijkt me sterk hoor. Tenslotte is scheppen een sterk werkwoord (ook in het duits) en die zijn meestal erg oud.. Jcwf

Het zou nog net kunnen, via het Hebreeuws wellicht, en dan met de kerktaal ingevoerd. Maar het klinkt onwaarschijnlijk. Ik zal mijn etymologisch woordenboek er eens op naslaan. Andre Engels 20:07 8 dec 2002 (CET)

Ik ben er mij van bewust dat ik mij waarschijnlijk vergallopeerde met de veronderstelling dat -schepper- etymologisch verwant zou zijn met -kepher-, maar aangezien ook het Indiase -shiva- schepper betekent, was het te mooi om waar te zijn...... Pieter

Het etymologisch woordenboek is erop nageslegen, en het lijkt een heel gewoon Germaans woord te zijn: middelnederlands scheppen, oud-hoogduits scepfen (nhd schöpfen), oudsaksisch skeppian, oudfries skeppa, oudengels scieppan, oudnoors skapa, gothisch gaskapjan. Andre Engels 13:04 11 dec 2002 (CET)

Dank je Andre Jcwf

Leuk die scheppings verhalen maar ik ken de heliopolitaanse scheppingsverhaal heel anders. Het was Atoem of Atoem-ra (later) of Ra die wakker werd in de nun (oerwateren) en die zichzelf kon voortplanten. Dan krijg je het bekende verhaal met Sjoe en tefnoet die kinderen krijgen: geb en nut hemel en aarde. Die hielden zo veel van elkaar dat sjoe ze moest scheiden omdat er anders geen leven kon bestaan. Zij kregen ook kinderen; Osiris, Isis, Neftenis(?) en Seth. Misschien veranderen ?