Overleg:Elandenjacht

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eland of niet[brontekst bewerken]

Ik heb van het Noorse lemma over elandjacht een afbeelding van een bronzen beeldje overgeheveld naar het Nederlandstalige lemma. Het beeldje is door de Franse kunstenaar Antoine-Louis Barye in 1938 gemaakt, draagt de titel Elk hunt en verwijst naar een Mongools jachttafereel. Behalve in Amerika, Scandinavie en Rusland wordt (of werd) ook in Mongolie op dit dier gejaagd, dus het leek me aardig dit via deze afbeelding te laten doorklinken.

Mijn redenering is: het gewei van het bovenste hert is dat van een Eland dus het gaat om een Eland. Bovendien werden Elanden gejaagd in Mongolie en de Europese aanduiding van de Eland is Elk. Een soortgelijk beeldje van de kunstenaar laat m.i. ook duidelijk het gewei van een Eland zien. Jvhertum (what is the name?) verwijderde de afbeelding omdst hij meent dat het niet om de Eland (Alces alces) maar om de Wapiti (Cervus canadensis) gaat (die in Noord-Amerika met Elk wordt aangeduid, de Eland heet daar Moose). Het beeldje is in 1988 in het Amerikaanse The Walters Art Museum terecht gekomen, wat naar zijn idee er ook op zou (kunnen) wijzen dat het om een Wapiti gaat. Zeker is dat de Wapiti (een bepaalde ondersoort) ook in Mongolie voorkomt, die bovendien bejaagd werd (en wordt).

Argumenten voor het handhaven van de afbeelding zijn: - het gewei lijkt sterker op dat van een (Europse) Elland dan op dat van een Wapiti - het was een Fransman die de naam gaf in 1938, lang voordat het in een Amerikaans museum kwam Het onderste dier lijkt overigens een iets anders gevormd gewei te hebben; misschien is dat wel van een Wapiti. Hoewel de kunstenaars zich verdiepte in dieren en hij veel diervormen verwerkte in zijn kunstwerken, kan het zijn dat hij de nomenclatuur en morfologie niet nauwkeurig kende. Ik meen dat de afbeelding al met al gehandhaafd kan worden, omdat er hoe dan ook jacht op Elanden was in Mongolie en het gewei van een Eland is. Dat is m.i. voldoende rechtvaardiging. JvHertum vindt dat er te veel twijfel is. Iemand met een heldere nieuwe gedachte? mvg henriduvent (overleg) 3 jan 2014 16:02 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Elandenjacht. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 15 apr 2019 01:03 (CEST)[reageer]