Overleg:Olifanten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Elephantidae)
Naar navigatie springen Jump to search

Schrijfstijl van artikel niet conform wikipedianormen

Het artikel begint met "Er zijn tegenwoordig nog drie olifantensoorten". Als iemand het weet zou het beter zijn om uit te leggen wat met "tegenwoordig" bedoeld wordt en hoeveel soorten er "vroeger" waren. elly

Inderdaad, Elly, er zijn sinds 2001 door officiële instanties 3 soorten erkend. (stel nu niet de vraag naar die officiële instanties, he! :-) ArthurKing 22:33 25 dec 2002 (CET)

tegenwoordig, as opposed to het niet-zo-verre-verleden: de ijstijd, toen er nog mammoeten etc rondliepen, waarvan de laatste pas een paar duizend jaar geleden uitgestorven zijn. Bart gebruiker:Evanherk

Uit welke bron van NA 2001 blijkt dat er toch maar twee soorten zijn? Jcwf

www.olifanten.org Snoop

Geen NA2001 (wat is dat?) maar vanaf andere bronnen
Van Engelse wikipedia: The African elephant has two populations, savanna and forest, and recent genetic studies have led to a reclassification of these as separate species, the forest population now being called Loxodonta cyclotis, and the savanna or bush population termed Loxodonta africanus.
En dit, vanaf http://home.planet.nl/~harobeko/Olifanten/Krantenberichtalgemeen.htm
Twee soorten Afrikaanse olifant (bron: De Telegraaf : 25 augustus 2001)
De Afrikaanse olifantensoort bestaat volgens een aantal wetenschappers in werkelijkheid uit twee soorten. Onderzoek zou uitwijzen dat er een groot genetisch verschil bestaat tussen de Afrikaanse Savanne Olifant en de olifant die in oerwouden van Centraal- en West-Afrika woont. De twee types Afrikaanse olifanten verschillen genetisch gezien net zoveel van elkaar als tijgers en leeuwen. De onderzoekers, afkomstig uit de Verenigde Staten en Kenia publiceerden hun vondst gisteren in het blad Science.
De onderzoekers analyseerden bloedmonsters van 195 olifanten uit totaal elf Afrikaanse landen. Ze vergeleken de resultaten hiervan, verzameld na jarenlang onderzoek, vervolgens met het dna uit het bloed van zeven Aziatische olifanten. De twee soorten olifanten uit Afrika hebben ook verschillende uiterlijke kenmerken. De bosolifant is kleiner, terwijl hij ook kortere en smallere slagtanden heeft dan zijn neef op de savanne. Zijn oren zijn ronder en de vorm van de kop is ook anders. Onderzoekers menen dat de twee soorten zich nauwelijks vermengen. Als dat waar is zou dat gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop natuurbeschermers proberen de overgebleven Afrikaanse olifantenpopulaties in stand te houden. Nu wordt ervan uitgegaan dat de bos- en de savanne-olifant zich soms kan vermengen.

Er zijn dus DRIE (3) olifanten niet twee, nl:

L. africana L. cyclotis E. maximus

En dat zei het artikel dus ook voordat er mee geknoeid werd Snoop.

Het Nederlandse woord 'na' heeft betrekking op een gebeurtenis die later in de de tijd plaats vindt. Jcwf

HAHA ik dacht NA2001 is vast een officiele olifanten klassificatie. Laten we er maar om glimlachen, het is hersteld, en de www.olifanten.org is aan herziening toe.... maar ze zijn niet de enigen die het nog fout zien. Elly

Ok er zijn inderdaad 3 soorten olifanten, foutje van Snoop, de 3 soorten zijn de Aziatische, de Afrikaanse en de Bos olifant. De Indische olifant is een ondersoort van de Aziatische olifant, ook de ceylon en de sumaatraanse olifant zijn ondersoorten van de Aziatische olifant. En de savanne olifant is een ondersoort van de Afrikaanse olifant. De bosolifant was een ondersoort van de Afrikaanse olifant, maar is dus sinds een aantal jaren een "hoofd" soort.Snoop

Zo klopt het volgens mij: Soort en ondersoort

 • Aziatische olifant
  • Indische olifant
  • Ceylon olifant
  • Sumatraanse olifant
 • Afrikaanse olifant
  • savanne olifant
  • woestijn olifant
 • Bos olifant

Snoop


Met dit hele verhaal over ondersoorten heeft het onderste plaatje kleine oortjes en wordt toch Aziatisch genoemd. Volgens mij is het middelste plaatje Aziatisch, en de bovenste en onderste betreft de Afrikaanse olifant. Nog iemand geinteresseerd in eigengemaakte foto's van Afrikaanse olifanten in het wild? Rob Hooft 13 sep 2003 22:41 (CEST)

Nee hoor, de Aziatische heeft kleine oren, de beide Afrikanen grote, zij het de bosolifant wat ronder dan de savanne. Jcwf 13 sep 2003 22:45 (CEST)
Hierbij sluit ik me tevens ook aan. De onderste olifant lijkt volgens mij totaal niet op de eerste twee. Zie maar bijvoorbeeld naar de kop... die laatste heeft qua kop een heel andere bouw, hij is ook veel kleiner, vind ik... Of ligt het aan de foto? Jürgen 15 dec 2003 19:27 (CET)
Wat ik bij dit artikel heel interessant zou vinden, is een afbeelding voor iedere van de drie soorten olifanten! Flyingbird 7 nov 2003 21:02 (CET)

Er is nu een extra ondersoort in de aanbieding: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3078680.stm de Borneo olifant (een kleintje..) GerardM

Ik zal weer eens lastig doen (:P): Ik ben van oordeel dat deze olifant noch lijkt op de Afrikaanse, noch op de Aziatische soort. Als ik de afbeelding eens beter bekijk, zou ik hem onderplaatsen bij de Aziatische soort, want daar heeft hij nogal wat weg van. (bolle kop, klein, donker van vel, ...) Maar nu blijft de vraag: Wanneer zullen we weten welke olifant dit is? (waar we hem moeten onderplaatsen en zo...)Jürgen 15 dec 2003 19:12 (CET)
Het Wereld Natuur Fonds en BBC News zijn nou niet het soort van instanties die dit soort dingen maar even verzinnen. Andre Engels 15 dec 2003 19:20 (CET)
O, pardon, ik wist niet dat het Wereld Natuur Fonds daar ook voor een stuk tussenzat, mijn excuses hiervoor... Maar al moet je begrijpen dat het nieuws vaak op sensatie uit is (volgens mij toch.) Was net van plan mijn tekst te veranderen, want het was grof, vond ik. Maar helaas pindakaas, mijn boodschap werd al gelezen! Nou ja, ik was dus van oordeel dat ik deze olifant zou onderplaatsen bij Aziatische, want hij heeft vind ik veel weg (misschien wel teveel weg) van de Aziatische olifant... Hopelijk neem je mijn woorden niet kwalijk, en ik heb ze bij deze ook verwijderd... ("belangrijke info" liet ik staan)Jürgen 15 dec 2003 19:27 (CET)
Jurgen, your wish is my command. Kijk maar, hij staat als ondersoort bij de soort asiatische olifant. :) GerardM
Bedankt, maar 'k ben't wel niet zeker, maar aangezien die twee olifanten veel op elkaar lijken, denk ik dat ze samenhoren... Ik kan er ook verschrikkelijk naastzitten!!! Jürgen 15 dec 2003 20:57 (CET)
Jurgen doordat het een ondersoort is ZIT je er niet naast. Deze olifant is een ondersoort. Dus technisch is het de zelfde soort alleen de verschillen zijn kenmerkend om een beest uit de verschillende populaties te kunnen herkennen.
Misschien, daarom dat ik vermeldde dat het misschien een 'buitenbeentje' van de olifanten is, en dat het geen nieuwe soort is, wat me wel zou verwonderen... Maar toch bedankt da'k der niet naastzit

Even een paar dingen: 1. Wat hebben tapirs met olifanten te maken (staat bij "Zie ook")? 2. Volgens mij hebben de olifanten zich eerder verspreid dan de mensachtigen, bovendien is er tegenwoordig maar een mensensoort, geen drie, en zijn er ook mensen buiten Azie en Afrika. 3. Voor zover ik weet werden de twee Afrikanen al in 2000 tot aparte soorten verklaard, in het volgende artikel: Grubb, P., C.P. Groves, J.P Dudley, and J. Shoshani. 2000. Living African elephants belong to two species: Loxodonta africana (Blumenbach, 1797) and Loxodonta cyclotis (Matschie, 1900). Elephant, 2(4):1-4. 4. Er schijnen vier ondersoorten van L. africana, twee van L. cyclotis ([1]) en vier van E. maximus ([2] en de Borneo-olifant) te zijn. JelleZijlstra 12 mrt 2005 12:56 (CET)

Volgens mij is de enige overeenkomst tussen een tapir en een olifant dat het evenhoevige zoogdieren zijn en beide (in meer of mindere mate) een slurf hebben. Verder hebben ze geen recente verwantschap. Ik meen dat het meest naaste "familielid" van de olifant de Zuid-Afrikaanse klipdas is.
Het stukje over de verspreiding heeft blijkbaar betrekking op de "hedendaagse" olifant, maar dat staat er niet. Olifanten, in allerlei soorten en maten, komen al vele miljoenen jaren voor, veel langer dan de mens. gr, Harm 12 mrt 2005 14:06 (CET)

Volgens mij zijn olifanten nauwer verwant aan zeekoeien, maar dat is hier niet zo belangrijk. Olifanten, klipdassen en zeekoeien vormen in ieder geval één groep, en "zie ook: Tapirs" is onzin, net als dat van die verspreiding net als de mens. JelleZijlstra 12 mrt 2005 14:29 (CET)


Prima artikel[bewerken]

Ik ben het niet eens met het {{prima}}-sjabloon. Toen het werd toegevoegd, was dit inderdaad een prima artikel. Naderhand zijn er wijzigingen aan gebeurd die mij de wenkbrauwen doen fronsen. Lees bijvoorbeeld eens het stuk De slurf en bedenk dat onder dit artikel dus staat dat dit een Prima artikel is. Ik zal het stuk herschrijven, maar kan dit sjabloon ondertussen weg? Tbc 28 jun 2005 00:14 (CEST)

Verder is het overigens ook niet zo'n "prima" artikel. Heel veel informatie ontbreekt, bijvoorbeeld over de "olifantenplaag" (sommige reservaten hebben te kampen met een overschot aan olifanten), de ivoorhandel, het sociale gedrag van olifanten - er zijn inmiddels veel gegevens bekend over de communicatie van olifanten, ecologische informatie, evolutionaire informatie... Taka 28 jun 2005 00:32 (CEST)
De naam is ook onjuist (zou Olifanten moeten zijn). Jelle|overleg 28 jun 2005 06:06 (CEST)

Het artikel vermeldt niet of het reukorgaan van de olifant zich bovenin (bij het aanhechtpunt) of onderin (bij de neusgaten) bevindt. Iemand een idee? M.J. Smit 23 jul 2006 20:15 (CEST)

Enkelvoud[bewerken]

Domme vraag misschien,maar waarom is heet deze pagina OlifantEN en niet Olifant? De andere diersoorten die ik gecheckt heb, hebben allemaal een paginatitel in het enkelvoud. --Cuoregr 15 dec 2006 03:55 (CET)

Dat is zeer waarschijnlijk omdat het hier om een familie van dieren met meerdere (sub)soorten gaat. Dat is een van de uitzonderingen op het standaard enkelvoudig benoemen van een pagina, zie ook bijv. Hommels, Bijen, Adders en Wikipedia:Het_benoemen_van_een_pagina#Soms_meervoud. Voor specialistische info vraag het in het Biologiecafé«Niels» zeg het eens.. 15 dec 2006 04:06 (CET)

Notificatie van CommonsTicker[bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 13 feb 2007 07:16 (CET)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Parende olifanten.jpg[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Parende olifanten.jpg, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070626. --E85Bot 27 jun 2007 03:21 (CEST)


Het spreekwoordelijke 'olifantengeheugen'[bewerken]

In dit artikel ontbreekt nog informatie over het zogenaamde olifantengeheugen. Op de Engelstalige versie is hierover meer te vinden. Dit zou erbij mogen om dit artikel completer te maken. --Renco 16 jan 2010 16:40 (CET)

Ik ben bezig met de vertaling van het Engelse artikel. De link staat alvast op deze pagina. Is dat voldoende? --MichielDumon 17 jan 2010 20:10 (CET)


Vierde olifantensoort: West-Afrikaanse olifant[bewerken]

Volgens sommige websites zijn er 4 olifantensoorten. De vierde soort zou de West-Afrikaanse olifant zijn. Het kan gaan om een aparte soort of mogelijk een ondersoort. --Renco 20 jan 2010 14:30 (CET)

Mag ik misschien weten waar je dat vandaan hebt? Ik ben zelf buitengewoon geïnteresseerd in Afrikaanse olifanten. MichielDumon 20 jan 2010 14:38 (CET)

Het is onder andere hier te vinden [3] en [4], volgens deze documenten zijn er 4 soorten olifanten. Het is mogelijk dat de West-Afrikaanse olifant een ondersoort is van de savanneolifant of van de bosolifant. --Renco 20 jan 2010 20:53 (CET)

Ik heb het aan het artikel toegevoegd. Als het fout is kan men het nog aanpassen of verwijderen. --Renco 22 jan 2010 17:40 (CET)

Op verzoek van Maasje[bewerken]

bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (en) , bron (nl) , bron (nl) , bron (nl) , bron (nl) , bron (nl) , bron (nl) , bron (nl) , bron (nl) , bron (nl) .

Even zoeken en je wordt er mee overstelpt. 81.18.0.241 3 sep 2010 13:30 (CEST)

Beste gebruiker, je bronnen zijn correct, maar die info hoort thuis op Savanneolifant, want het onderzoek werd gedaan op die soort, niet op álle olifanten. Heb ik intussen al daar geplaatst. --MichielDMN 🐘 (overleg) 3 sep 2010 13:34 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Elephantidae. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 11:33 (CEST)