Overleg:Endogeniteit (economie)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een parameter die ontstaat in een model?[brontekst bewerken]

De (onbebronde c.q. niet van een toelichting voorziene) wijzigingen die hier in het lemma zijn aangebracht, zijn mijns inhoudelijk en taakundig niet correct.
Endogeniteit is geen variabele en is geen verandering. Endogeniteit is hoogstens een eigenschap van een parameter of van een verandering in een model, daaraan woordelijk toegekend door het bv.nw. endogeen.
(nauwkeurigheid! de volgende zin is later door mij toegevoegd). De term parameter is vervangen door variabele, en juist die parameters zijn in econometrische modellen zo van belang.
Voorts, het woord "die" in de eerste zin kan taalkundig verwijzen naar endogeniteit, naar variabele en naar verandering. Dit maakt de zin ambigu. Het woord intern duidt hier op een tautologie.
Ik heb deze wijzigingen niet teruggedraaid of evenmin het sjabloon {twijfel} geplaatst om een bwo te voorkomen, in de overweging enerzijds dat de actor in deze uitgangspunten hanteert die ik in dit geval niet kan onderschrijven en waarvan hijzelf meent dat ze de enig juiste zijn, en anderszijds dat ik uit ervaring weet, dat ik (helaas) niet in staat ben bedoelde gebruiker ervan te overtuigen dat zijn handelen in deze de integriteit van de encyclopedie aantast._ DaafSpijker overleg 14 jun 2020 10:42 (CEST)[reageer]