Overleg:Ezonstad

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Bouwe Brouwer

Ezonstadt samenvoegen met Esonstad.

Bij nader inzien toch zo houden: Ezonstad gaat over het historische, verdwenen stadje, Esonstad over het nieuwe recreatiepark. Sherlock Holmes 7 mrt 2007 08:38 (CET)Reageren

Ezonstadt deur watervloet vergangen
Ick hebbe tot Dockum int clooster van de Premonstratensen op haer libarie (sic) aengeteeckent gevonden zeer oude monumenten, waeronder oock verhaelt stondt dat, hoe als men duysent twee hondert ende dertich screeff, is Ezonstadt aen de Louwerts zee geleegen deur een ongehoorden zeer hoogen waetervloedt ende stormachtigen tempeest geheelyck vergangen ende wech gedreven, oeck alsoe geheelyck verdroncken, zoe datter geen thien huysen staande bleven.
Die poorten ende wallen storten omme, die grachten spoelden toe, zoe dat men niet mochte zien, dattet een stadt geweest hadde, dan die zeer dicke muyren van een out vergangen slot, dat Camminghaburch hiete, wandt die helft van dien was noch blijven staen.
Aldus schrijft de kroniekschrijver Martinus van IJlst over de ondergang van Esonstad in het jaar 1230. Maar is dit fantasie of historie? Ik denk dat het verhaal van de ondergang goed past in de fantastische Friese geschiedschrijving.
Ook de beruchte fabelschrijver Andreas Cornelius schrijft over Esonstad. Hij schrijft over een vloed die in het jaar 806 heel Friesland zou overspoeld hebben. Een stuk land met 35 huizen van Esonstad zou de zee ingedreven zijn. Deze watervloed is niet uit andere bron bekend. Nog volgens Andreas Cornelius kwamen op 20 juli 808 de Noormannen voor Esonstad.
Het is een leuke legende over Esonstad, het Friese Atlantis. Esonstad is ook wel wikiwaardig, maar we moeten dit verhaal wel met een korreltje zout nemen.
Kortgeleden is het gelijknamige vakantiepark Esonstad gebouwd naar het idee van een Middeleeuws stadje. Ik stel voor beide artikelen samen te voegen onder de naam Esonstad. Ik zal eens op zoek gaan naar de foto's die ik in dat vakantiepark heb gemaakt.
Bouwe Brouwer 8 mrt 2007 22:39 (CET)Reageren
Over Martinus van IJlst is bovendien nauwelijks iets bekend...
Er staan op de nederlandse wiki veel te veel friese fabels die als geschiedenis gepresenteerd worden. Het zou interessant zijn als iemand en artikel kon schrijven over dit uit de middeleeuwen daterende fenomeen. /Pieter Kuiper 29 jul 2007 11:19 (CEST)Reageren
Het lijkt mij een goed idee om een artikel Friese fantastische geschiedschrijving op te starten om de fantastische geschiedschrijving (apocriefe geschiedschrijving) te bestrijden. Probleem bij de bestrijding van de fantastische geschiedschrijving op de Nederlandstalige Wikipedia is dat vrijwel alle lemmata die de fantastische geschiedschrijving als betrouwbaar presenteren geschreven zijn door één persoon die iedereen die zijn bijdragen corrigeert beledigt. Overduidelijke voorbeelden van fantastische geschiedschrijving kunnen gevonden worden in de lemmata uit de reeks potestaten. Baanbrekend voor de bestrijding van de fantastische geschiedschrijving was het boek Kritiek der Friesche geschiedschrijving van Jan Bolhuis van Zeeburgh uit 1873 [1]. Bouwe Brouwer 29 jul 2007 13:25 (CEST)Reageren