Overleg:Rijke Fratershuis

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Fraterhuis)
Laatste reactie: 5 jaar geleden door KajMetz in het onderwerp Onduidelijkheden

De vermeende reclame verwijderd.

Onduidelijkheden[brontekst bewerken]

Het Fratershuis is een Rijksmonument: betreft dat inderdaad één gebouw of een 'complex'? De naam van het artikel is Rijke Fratershuis, niet Rijke Fraterscomplex – kortom, waar gaat dit artikel nou precies over, over het huis of over een complex? En welke onderdelen horen dan bij het complex? De tekst maakt het niet duidelijk: hoort de zaal erbij, de school, de kerk, het huis in Doesburg ook? Bewoonde Bartjens het hele complex of alleen het huis? Veel vragen die alleen worden opgeroepen door de term 'scholencomplex' in de inleiding. Graag herschrijven.
Ten tweede het volgende. Er wordt geciteerd: "broeders in hun nuttige bedrijf door niemand belemmerd of verhinderd zou worden", maar ik kan geen enkele constructie bedenken waarin broeders enkelvoud zou zijn – het moet dan toch zijn "door niemand verhinderd ZOUDEN worden"? Het betreft een citaat, dus ik kan het niet zomaar wijzigen, maar het lijkt me sterk dat dat citaat zo correct is.
Graag je antwoord, Gebruiker:KajMetz. Groet, Jürgen Eissink (overleg) 23 okt 2018 00:34 (CEST).Reageren

  • Jürgen Eissink Zowel het Arme als Rijke Fratershuis in Zwolle waren in gebruik als schoolcomplex. Ondanks de verdere uitbreidingen blijven deze vestigingen onder deze namen in de annalen voorbij komen.

Rijke Fraterhuis: De gebouwen van het Rijke Fraterhuis werden langs de Praubstraat en het binnenterrein gebouwd. Van het huis Praubstraat 16-18, gerestaureerd in 1985-'86, verrees het noordelijk deel in het derde kwart van de 15de eeuw. De samenvoeging met het, deels oudere, zuidelijke deel kwam in 1496-'97 tot stand. De huidige gepleisterde voorgevel dateert uit de 19de eeuw. Aan de rechterzijde geeft een poortdoorgang toegang tot het binnenterrein. De achtergevel heeft drie bogen op zandstenen pijlers, die getuigen van de middeleeuwse functie als poortgebouw. (ik zal net zoals bij het Arme Fratershuis een gedeelte toevoegen waarin duidelijk wordt welke gebouwen onderdeel van het Rijke Fratershuis waren)

Arme Fratershuis: De gebouwen van het Arme Fratershuis zijn tussen 1973-76 voor de bouw van het nieuwe stadhuis grotendeels gesloopt. Van de Domus Clericorum is alleen de kelder en achtergevel overgebleven. Het Langhuis aan de Goudsteeg 8 zou ook ooit onderdeel van het complex zijn geweest.

3) Bartjens heeft aan de Praubstraat 16-18 gewoond, wat toen in gebruik was als school en schoolmeesterswoning.

2) Zouden, klopt. Aangepast. Dank. KajMetz (overleg) 23 okt 2018 00:56 (CEST)Reageren