Overleg:Gele kaart

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Veldvoetbal[brontekst bewerken]

Onlangs had ik een bewerking gedaan, die te maken had met de regelgeving wat betreft veldvoetbal. Later is deze bewerking ongedaan gemaakt en zijn er regels toegevoegd. Deze bewerkingen heb ik dan weer ongedaan gemaakt, omdat een aantal van deze toegevoegde regels niet waar is en omdat alle overtredingen waarvoor een gele kaart moet worden getoond onder deze zeven regels vallen. Hier vat ik alle regels samen die in mijn ogen onterecht in het artikel stonden, met een uitleg.

  • Bewust de bal niet willen spelen bij een tackle. Hoewel wordt vermeld dat het doelbewust proberen te blesseren van een speler een rode kaart oplevert, kan iemand ook onbesuisd met overmatig gebruik van geweld inkomen zonder een poging de tegenstander te blesseren. Dat is dan nog steeds een rode kaart, als de overtreding de veiligheid van de tegenstander in gevaar brengt.
  • Een vrije trap, hoekschop of strafschop neemt, terwijl de scheidsrechter de bal nog niet heeft vrijgegeven. Hoewel scheidsrechters vaak aangeven dat de bal pas mag worden genomen op zijn teken, is dit niet verplicht. Zo kan de partij die benadeeld is door de overtreding van de tegenstander misschien voordeel trekken uit een snelle spelhervatting. In feite mag en vrije schop op ieder moment worden genomen, tenzij de scheidsrechter anders beslist. Hier staat sowieso geen gele kaart op, tenzij de uitvoering van de spelhervatting hierdoor (ernstig) vertraagd wordt.
  • Een opzettelijke handsbal. Dit geldt alleen als de handsbal een veelbelovende aanval onderbreekt, voorkomt dat een speler in een gunstige (niet zozeer kansrijke) positie komt of een aanvaller probeert te scoren door middel van een handsbal. Als op de handsbal geen rode kaart staat en hij behoort niet tot een van deze categorieën, hoeft er over het algemeen geen gele kaart worden getoond.
  • Een schwalbe maken. Dit valt onder de categorie 'zich schuldig maken aan onsportief gedrag'. Vandaar de mededeling 'misleiding is hierbij ook inbegrepen'. Het is een vorm van misleiding.
  • Het uitdoen van het shirt bij het vieren van een doelpunt. Dit is uiteraard wel waar, maar ook dit valt onder onsportief gedrag (zie de spelregels veldvoetbal). Het tot de kin optrekken van het shirt is geen geel, over het hoofd doen of uittrekken wel.
  • Een aangespeelde bal met de handen oppakken (keepers) als dit een doelrijke kans ontneemt. Dit is geen geel, dit is rood.
  • Tijdrekken. (vooral van keepers). Dit wordt niet alleen of meestal door doelverdedigers gedaan, maar ook door andere spelers. Verder valt dit onder het vertragen van een spelhervatting.
  • Er kan ook geel worden gegeven voor gevaarlijk spel in bepaalde situaties. (Als de speler bijvoorbeeld een tegenstander met een gestekt been vol raakt, maar niet met opzet). Om het maar bot te zeggen: hier klopt helemaal niets van. Gevaarlijk spel is een indirecte vrije schop. Meer niet, tenzij de speler zijn tegenstander ook werkelijk probeert te raken. Dan is het geen geel, maar rood.

Met andere woorden: ik heb de regelgeving overgenomen uit het spelregelboek. Nergens staat dat er copyright op rust (in het boek zelf tenminste). Hoewel al deze regels worden toegelicht in het boek, acht ik dat hier niet verantwoord (lees: de pagina wordt te lang) en zelfs als dit wel moet geschieden, dan stel ik voor dat een nieuwe pagina wordt aangemaakt getiteld 'Spelregels Veldvoetbal'. Paul Pl 29 mrt 2009 18:36 (CEST)[reageer]

Waar is een gele kaart eigenlijk van gemaakt? Papier...? Kunststof...? --80.56.255.131 3 jul 2010 11:43 (CEST)[reageer]

ziekenhuis[brontekst bewerken]

Dit is een Nederlandse situatie, lijkt me. Misschien moet dat er toch bij vermeld worden, vermits dit de NederlandsTALIGE wikipedia is en NIET de Nederlandse.

--KB72 (overleg) 13 feb 2011 17:26 (CET)[reageer]

Bedankt voor de opmerking. Ik heb het aangepast. Miho (overleg) 17 feb 2011 21:39 (CET)[reageer]