Overleg:Gemert (plaats)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De passage over het gevecht bij Gemert in de ochtend van 11 mei 1940 aangepast naar de werkelijke gang van zaken. Er werden namelijk geen burgers vermoord door de Duitsers, zoals (zonder bron) werd beweerd. De Duitsers handelden niet misdadig, zoals werd gesuggereerd.

Er bevonden zich overigens uiteindelijk wel Nederlandse genisten in Gemert, die niet juist als militairen waren uitgedost, maar in werkoverall rondliepen. Toen een Duitse militair vanuit een huis werd doodgeschoten, dachten de Duitsers allicht aan burgers die op hen schoten. De logische gevolgen waren dat burgers uit hun huizen werden gehaald en bewaakt. Een meermaals gewaarschuwde man ging er alsnog van door en werd neergeschoten. Een ander (kind) werd gedood door vermoedelijk Nederlandse kogels vanaf het kasteel. In elk geval is er geen enkele aanleiding om te spreken van Duitse moord.

Pas in tweede instantie herkenden de Duitsers militaire voertuigen bij het kasteel en toen van daaruit het vuur werd geopend, was duidelijk dat er militairen in Gemert waren. Er volgde een urenlang vuurgevecht. Grebbegoos (overleg) 21 jun 2012 11:01 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Gemert (Gemert-Bakel). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 22:53 (CEST)[reageer]