Overleg:George Orwell

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Nog toe te voegen[brontekst bewerken]

Nog toe te voegen:

  • meer info over jaren dertig
  • zijn moeilijk privé-leven
  • een betere chronologie van de werken (+ onderscheid non-fictie/fictie)
  • duidelijker over participerende journalistiek
  • externe links
  • externe bibliografie
  • verwante auteurs? genre anti-utopie ==> Huxley, Zamjatin
  • categorie is niet alleen (fictie-)schrijver, maar meer

--Mryc, 27 jul 2004 10:25 (CEST)Reageren

was de POUM anarchsyndicalistisch? Ik dacht eerder trotskistisch.

Orwell zat nooit in de Internationale Brigade. Die werd door communisten georganiseerd en Britse communisten wantrouwden Orwell. Hij kwam bij de POUM terecht via zijn connecties bij de ILP (Independent Labour Party), een kleine Britse politieke partij met connecties met de POUM. Orwell wilde op een gegeven moment wel in de IB, omdat het nogal saai was aan het front in Aragon waar hij met de POUM-militie zat.

De POUM is een ingewikkeld verhaal. Het waren een soort antistalinistische communisten/marxisten, die in tegenstelling tot de Spaanse communisten (PCE) een revolutie in Spanje wilden. De PCE ('gesteund' door de Sovjet-Unie), ging voor een meer gematigde politiek.

De POUM had banden met trotskisten (hun leider Andres Nin was een trotskist), maar aan de andere kant hadden ze ook onenigheid met Trotsky over de te volgen politieke lijn. Omdat ze net als de anarchisten (CNT/FAI) en een deel van de socialisten een revolutie wilden, hebben ze enige verwantschap met de anarchisten.

Orwell was zeker geinspireerd door het boek 'Wij' van Zamjatin, want hij schreef er een recensie over.

Orwell had op een bepaalde manier een hekel aan het Eton-establishment, maar hij maakte er ook gewoon deel van uit. Hij was bevriend met allerlei kopstukken uit het Eton-circuit (Cyril Connely, Anthony Powell, etcetera). Hij was met een beurs naar Eton gegaan en had weinig geld in verhouding met veel andere leerlingen.

Foto[brontekst bewerken]

Heeft er iemand een legale foto voor Orwell?

--Panorama 28 nov 2006 19:58 (CET)Reageren

gevonden in commons! Rosalbissima 21 okt 2007 11:27 (CEST)Reageren

Extreemlinkse verdediging van Stalin?[brontekst bewerken]

Geachte 80.200.14.212,

Je haalt rechts weg als het over stalinisme gaat. Je haalt dictator weg als het over Stalin gaat. Je verandert 'Orwell stond ALTIJD aan de politieke linkerzijde' in 'Orwell stond OORSPRONKELIJK aan de politieke linkerzijde'. Je voegt toe dat Orwell in loondienst van de geheime diensten van de Verenigde Staten stond. Je verwijdert 'Zijn lijst bevatte een kern van waarheid: de vermelde personen hadden allen publiekelijk pro-communistische uitspraken afgelegd.' Dat staat nochtans op de Engelse Wikipedia.

Ik heb een paar vraagjes. Waarom stond Orwell niet meer aan de linkerzijde? Was hij niet extremistisch genoeg? Heb je bewijzen dat hij werkte voor de CIA? Hadden die personen geen pro-communistische uitspraken afgelegd?

Als je geen bewijzen kunt voorleggen, worden je veranderingen verwijderd. --Panorama 26 jun 2007 21:01 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op George Orwell. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 sep 2018 01:17 (CEST)Reageren