Overleg:Germaanse talen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Koosg in het onderwerp sterke en zwakke bijvoeglijke naamwoorden?

Ik zou dit artikel graag willen aanpassen en meer consequent maken. Er wordt nu wel aandacht besteed aan de oudste variant van het Scandinavisch, maar niet van die van het Engels of Duits. Douglas 10 mei 2005 18:15 (CEST)Reageren

Ik zie dat er ook een artikel is: Germaans Europa. Redirecten?

Indeling van de Germaanse talen[brontekst bewerken]

De "stamboom" in hoofdstuk "Indeling" is een beetje rommelig.

  • Er staat bijv. dat Noors (Bokmål) rechtstreeks van het Deens afstamt (of bij de Deense taal of taalgroep hoort) terwijl het Nynorsk/Nieuwnoors van het Westnoors afstamt (moet heten: Westnoords). In werkelijkheid is er veel wederzijdse beïnvloeding geweest.
  • Het Scots zou rechtstreeks van het "West-Germaans" afstammen, zonder tussenstap via het Oudengels of Middelengels. Die aparte status moet misschien uitdrukken dat het Scots een eigen taal is en geen Engels dialect.
  • Het Duits stamt van het Middelhoogduits af, okee, dan zal Duits wel Nieuwhoogduits zijn. Maar dan staat er, dat het Hoogduits weer van dit Duits (=Nieuwhoogduits) afstamt, in allebei betekenissen van Hoogduits.
  • Er staat verder, dat het Jiddisch van het "Duits" afstamt. Van het Nieuwhoogduits? Ik geloof dat het Jiddisch ouder is.
  • Nederduits en Nedersaksisch: blijkens de paginas over die twee talen zou Nederduits een taalgroep en een overkoepelend begrip voor Nederfrankisch en Nedersaksisch zijn. Maar Oudsaksisch en Nedersaksisch staan in die stamboom los van het Nederduits.

Daar komt nog bij dat die stamboom berust op een verouderde indeling van de Germaanse talen. Het begrip West-Germaans is bijzonder omstreden, een "West-Germaanse" taal of taalfamilie neemt men in de taalwetenschap niet meer zo maar aan.

Stambomen zijn sowieso niet goed geschikt om verhoudingen tussen talen weer te geven:

  • Je kan er geen latere beïnvloeding mee uitdrukken.
  • Het versmelten van talen tot nieuwe talen is er ook niet mee mogelijk.
  • Daarnaast kunnen er in de verschillende tijdvakken heel verschillende taalindelingen zijn geweest, bijv. Westnoords tegenover Oostnoords rond 1100, Noordnoords (Oudnoords/zweeds/ijslands) tegenover Zuidnoords (Ouddeens) tussen 1100 en 1300, en tegenwoordig weer een andere.

Bovendien is er in die stamboom geen duidelijk onderscheid tussen afstamming en indeling: "Oudengels > Middelengels > Engels" is een chronologie; "Duits > Hoogduits" en "Nederduits > Oudnederfrankisch" is zeker geen chronologie maar een soort van indeling.

Ik stel voor hier bij "Germaanse talen" alleen een heel algemeen overzicht te geven over de indeling, zonder in het detail te beschrijven dat het Engels van het Middelengels afstamt enz. Dat zou toch al in het artikel over Engels en Middelengels moeten staan.

MaEr 22 okt 2006 11:05 (CEST)Reageren

Kapitalen in "Vergelijkingen tussen enkele Germaanse talen"[brontekst bewerken]

Ik zie dat alle woorden in de tabel met het kopje Vergelijkingen tussen enkele Germaanse talen met een kapitaal beginnen. Dat lijkt me niet juist; dit is toch een Swadeshlijst waarin de woorden alleen met een kapitaal worden opgenomen als ze altijd met een kapitaal geschreven worden? Siebrand (overleg) 30 dec 2006 22:11 (CET)Reageren

Notificatie van CommonsTicker[brontekst bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 27 jun 2007 00:28 (CEST)Reageren

44??[brontekst bewerken]

44 miljoen mensen die Nederlands spreken??? Het lijkt mij dat dit getal een beetje verdubbeld is, of niet soms? --82.171.95.220 24 nov 2008 14:12 (CET)Reageren

Het gaat om het totale aantal sprekers, waarbij Afrikaans ook wordt meegeteld (als dus Nederlands en Afrikaans als 1e en 2e taal) - zie Nederlands. - Simeon 24 nov 2008 17:07 (CET)Reageren

De grootste Germaanse talen van Europa zijn het Duits (95 miljoen), Engels (63 miljoen), en Nederlands (23 miljoen met Afrikaans 44 miljoen). Hier hoort Afrikaans niet erbij. Hier is alleen de sprake van het aantal van sprekers in Europa en het Afrikaans is geen taal die in Europa wordt gesproken van 44 miljoen mensen.

sterke en zwakke bijvoeglijke naamwoorden?[brontekst bewerken]

Kenmerkend is verder het bestaan van sterke en zwakke vormen van het bijvoeglijk naamwoord.' Wat wordt hier mee bedoeld?Koosg 30 jan 2010 12:17 (CET)Reageren