Naar inhoud springen

Overleg:Gravelfietsen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door YAOUMFA in het onderwerp Titel veranderen?

Titel veranderen?[brontekst bewerken]

Hallo,
De sport is zo nieuw, dat zelfs het werkwoord 'gravelfietsen' als achterhaald is, is mijn indruk. In recente mediaberichten over het WK gravel in Italië spreekt men meer van 'gravelen'. Daarnaast zie ik gravelracen, gravelrijden, gravelwielrennen... in de media gebruikt worden.
De huidige trend zegt me dit artikel te hernoemen naar 'gravelen'.
YAOUMFA (overleg) 10 okt 2022 02:54 (CEST)Reageren

'Gravelen' kan heel goed gebruikt worden middenin het artikel, maar als titel lijkt het me een dubbelzinnige term, die verwarring kan veroorzaken omdat hij ook gebruikt kan worden voor graveltennissen of andere betekenissen.
Het woord "wielrennen" beperkt zich net zoals het woord "racen" tot het competitieve onderdeel (wedstrijden), terwijl de discipline (zoals mountainbiken) voor een belangrijk deel recreatief uitgevoerd wordt door mensen die niet-competitief een graveltochtje maken, bijvoorbeeld op een specifieke gravelfiets. Bij gravel ligt de nadruk anno 2022 ook helemaal niet op wedstrijden. We hebben pas de eerste echte gravelwedstrijd op Europese schaal meegemaakt (onder het label "wereldkampioenschap" 2022, daarbij de grotere wedstrijden in de VS negerend).
"Gravelrijden" kan verkeerd verstaan worden als (rally)rijden met een auto op gravelwegen.
"Gravel (fietsen)" zou kunnen naar analogie met "Gravel (tennis)". Maar dan lijkt mij "gravelfietsen" een duidelijker woord, en in lijn met bijvoorbeeld het Engelse "gravel cycling" als het nodig is om verwarring te vermijden. DovaModaal (overleg) 10 okt 2022 08:49 (CEST)Reageren
Ik heb vanmorgen een paar aanpassingen gedaan: in de tekst van het artikel Het woord voor de activiteit "Gravelfietsen" voorbehouden voor de titel, waar dit woord nodig blijft om verwarring te vermijden. In de rest van de tekst vervangen door "gravelen" in de lopende tekst aangezien het hier uit de context duidelijk is dat het niet over tennis gaat. Als het gaat om competitie, vervangen door "gravelwielrennen". DovaModaal (overleg) 10 okt 2022 14:28 (CEST)Reageren
Hallo DovaModaal, klinkt goed zo. Top! YAOUMFA (overleg) 10 okt 2022 14:48 (CEST)Reageren
Hallo @DovaModaal,
Ik vrees ervoor dat ik wat te snel heb gereageerd.
Je aanpassingen zijn zeker goed maar toch blijf ik vinden dat de titel moet aangepast worden naar gravelrijden, gravelracen of gravelen:
Gravelfietsen zie ik maar zelden gebruikt worden als werkwoord. Enkel als meervoud voor een gravelfiets. Gravelrijden, gravelen zie ik constant gebruikt worden.
Wij moeten op wiki woorden gebruiken die in het algemeen gebruikt worden. Omdat ze verwarring kunnen veroorzaken met tennis en rally is geen geldig excuus. Dat is niet aan ons om ons daar mee bezig te houden. Men creëert eerder verwarring door een algemeen gebruikt werkwoord niet te gebruiken. Men zal eerder denken dat dit artikel over een gravelfiets gaat nu.
YAOUMFA (overleg) 11 okt 2022 17:03 (CEST)Reageren