Overleg:Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië??

Wat heeft deze instelling te maken met Griekenland? In het artikel Grieks-orthodoxe Kerk werd reeds lang geleden het verkeerde gebruik van de term Grieks-orthodox voor Kerken buiten Griekenland uitgelegd.

De Grieks-orthodoxe Kerk in de betekenis van landelijke Kerk ontstond na 1833. De term Grieks voor andere Kerken kan alleen slaan op de "griekse" beginperiode van het christendom. odilia 22 dec 2009 15:55 (CET)[reageer]

Beste Odilia,

Je hebt zelf de titel van dit artikel veranderd van Patriarchaat van Alexandrië naar Grieks-orthodox Patriarchaat van Alexandrië en weer naar Oosters-orthodox patriarchaat van Alexandrië. Hierna heb ik er weer Grieks-orthodox Patriarchaat van Alexandrië van gemaakt. Niemand binnen de Orthodoxie kent dit patriarchaat als zodanig. Men zal dan zeggen welk Oosters-orthodox patriarchaat van Alexandrie? Koptisch, Grieks? Het Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië is van de Griekse traditie, het Koptisch patriarchaat van Alexandrië is Koptisch en het Latijns patriarchaat van Alexandrië is Latijns. We noemen het Koptisch patriarchaat ook niet Egyptisch of het Latijns patriarchaat van Alexandrie Westers-Romeins o.i.d. Nogmaals wil en blijf ik benadrukken dat de Orthodoxie, of het nou de Chalcedoonse-Kerken of de Pre-Chalcedoonse Kerken betreft, allang niet meer Oosters is. Alsof het iets exotisch zou betreffen. Verder irriteer ik me ook aan de verlatijnisering op de NL-wiki. Niemand binnen de orthodoxie kent patriarch Pavle als patriarch Paulus en niemand kent patriarch Kirill als patriarch Cyrillus. Maar goed dit terzijde. Ik stel voor om dit artikel een andere naam te geven, namelijk Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië, deze titel dekt namelijk het beste de lading. Inderdaad de Grieks-orthodoxe kerk {betere titel voor dit artikel zou trouwens: Kerk van Griekenland zijn) ontstond in 1833 vanuit het Oecumenisch patriarchaat. Vier oude patriarchaten van de pentarchie, te weten: Jeruzalem, Constantinopel, Antiochië, Alexandrië (behalve Rome) hebben de Griekse traditie en alhoewel ze Latijnse tegenhangers hebben heten ze op deze Wikipedia niet Oosters. Ik hoop dat het inmiddels genoeg duidelijk is dat ik de term Oosters-orthodox op wiki het liefst zo min mogelijk wil zien.Lector 22 dec 2009 16:43 (CET)[reageer]


Ik heb de titel van dit artikel niet veranderd van Patriarchaat van Alexandrië naar Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië - kijk de geschiedenis eens na. Ik heb wel opnieuw de titel Oosters-orthodox patriarchaat van Alexandrië terug ingevoerd.
Het is inderdaad duidelijk dat Lector Oosters-orthodox niet te veel wil zien; deze term is echter veel correcter dan Grieks-orthodox wanneer het om Kerken buiten Griekenland gaat.
De aanduiding Kerk van Griekenland voor de Grieks-orthodoxe Kerk is al helemaal niet te gebruiken. We spreken toch ook niet van Kerk van Cyprus, Kerk van Bulgarije, Kerk van Roemenië ... odilia 23 dec 2009 10:24 (CET)[reageer]

Beste Odilia,

Het klopt dat jij de titel van dit artikel niet veranderd hebt van Patriarchaat van Alexandrië naar Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië. (N.b. Deze kerk presenteert zichzelf als zodanig op haar officiële website.) Dat heeft Tfa1964 gedaan. er is een onderscheid te maken in: Orthodoxe Kerken buiten Griekenland. En kerken van de "Griekse" traditie. Wat ik tegen de term Oosters-orthodox patriarchaat van Alexandrie heb, is dat niemand binnen de orthodoxie deze kerk als zodanig kent. Redenen waarom deze kerk zo niet te noemen heb ik op de overlegpagina al duidelijk gemaakt.
We spreken weliswaar niet van bijv. Kerk van Cyprus, maar als je hun officiële benaming vanuit het Grieks vertaalt, dan heet ze toch echt Kerk van Cyprus. Net zoals dat geld voor de Kerk van Griekenland.
N.b. Op de anderstalige wikipedia's heeft men het ook over het Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrie. Op de OrthodoxWiki http://orthodoxwiki.org/Church_of_Alexandria heet deze kerk gewoon Kerk van Alexandrie.

Uiteindelijk denk ik dat we er samen wel uit zullen komen.Lector 23 dec 2009 16:52 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 aug 2018 04:32 (CEST)[reageer]