Overleg:Haka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Herkomst[bewerken]

Ik heb op youtube zitten kijken, maar ook rugbyteams als die van Samoa, Fiji en Tonga hebben een Haka. Ik ben dus niet helemaal eens met de bewering is, dat het van de Maori uit Nieuw-Zeeland is. Hsf-toshiba 31 mrt 2010 12:16 (CEST)

Marquesans dressed in pāreu performing a haka dance - not to be confused with the New Zealand Māori dance form of the same name, ca. 1909
Poi
Er blijkt een andere dans met precies dezelfde naam te bestaan...zie plaatje en bijbehorende tekst. Wel de moeite waard om uit te zoeken hoe dit nu precies in zit (ik weet hier ook niet genoeg van). Groet Encyacht 31 mrt 2010 14:20 (CEST)
Nou, ik raad je aan om even op youtube te zoeken naar haka's van Samoa, Tonga, Fiji. Het zijn gelijkwaardige haka's als die van de Nieuw-Zeelandse rugbyers, maar dan met andere "zang". Hsf-toshiba 31 mrt 2010 14:29 (CEST)
Ik heb het op andere sites al gezien, wat ik bedoel is dat er daarnaast nog een andere groep dansen bestaat die ook "haka" genoemd wordt. Groet Encyacht 31 mrt 2010 14:50 (CEST)
Goed, dan krijgen we dus een dp.... Haka, Haka (deze pagina) en Haka (andere dans). Hsf-toshiba 31 mrt 2010 14:53 (CEST)
Lijkt me prima inderdaad, alhoewel ik nu nog niet echt iets zinnigs kan zeggen over de andere haka (behalve dat het om een andere dans gaat dan de Maori-haka...en er is in ieder geval al een plaatje ;-)
Er kan dan ook nog wel verwezen worden naar kapa haka (kapa betekent rang), zij voeren o.a. de volgende zaken uit:
  • Moteatea (traditioneel gezang, slaapliedjes of liederen over wraak, woede en liefde)
  • Mau rākau (wapendragers, een vechtkunst met wapens van de Maori)
  • Haka (dans)
  • Poi (touwtje met bal aan het eind)
Encyacht 31 mrt 2010 15:51 (CEST)