Overleg:Halfgeleider (vastestoffysica)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door HHahn in het onderwerp Dispersie

Artikel "Energieband" geïntegreerd in dit artikel[brontekst bewerken]

Ik heb het onlangs door mij bijgewerkte artikel Energieband geïntegreerd in dit artikel Bandstructuur. Onderstaand de oude versie van dit artikel:

++++ "OUDE VERSIE ARTIKEL "BANDSTRUCTUUR": ++++

De bandstructuur is de verzameling energietoestanden waarin de elektronen binnen een vaste stof zich kunnen bevinden.

Overlap en delocalisatie[brontekst bewerken]

In een kristallijne vaste stof zijn atomen in de regel zo dicht op elkaar gestapeld dat de golffuncties van hun buitenste elektronen in meer of mindere mate met elkaar overlappen. Dit leidt tot een wisselwerking die zich over alle atomen van het rooster uitstrekt. Afhankelijk van de sterkte van de interactie leidt dit tot een extreme mate van delokalisatie van de elektronen. Men zou kunnen zeggen dat een elektron zich niet langer in een baan bevindt die bij één atoom behoort, maar in een baan die zich over het gehele kristal uitstrekt.

Het extreemste geval van overlap is te vinden bij een metaal als cesium. In dit geval is er veel voor te zeggen de buitenste elektronen -in oorsprong het ene buitenste s-elektron van een cesium atoom- als een vrij elektronengas te beschouwen. In dit model stellen we de elektronen voor als een verzameling deeltjes die zich geheel vrijelijk en onafhankelijk van elkaar of van de atoomkernen door het gehele kristal kunnen bewegen zoals de moleculen van een ideaal gas.

Het andere uiterste is te vinden bij materialen die f-elektronen bezitten, dat wil zeggen de lanthaniden en hun verbindingen. De overlap met de buren is voor een f-golffunctie meestal niet bijster groot. Het gevolg is dat deze elektronen beter als gelokaliseerd -bij één bepaald atoom horend- kunnen worden beschouwd.

Schematische weergave van de dispersie bij condensatie

Dispersie[brontekst bewerken]

Bij condensatie van losse atomen tot een vaste stof zouden we schematisch ons kunnen voorstellen dat de oorspronkelijke identieke energieën van de losse atomen vervangen worden door een band van in energie uitgewaaierde toestanden. Dit verschijnsel noemt men dispersie. De dispersie hangt sterk af van de mate van overlap en is dus in de regel het sterkst als de band opgebouwd wordt uit s-functies en het zwakst bij f-functies. In de schematische figuur zijn slechts vijf buuratomen weergegeven, maar in een kristal zijn er vele miljarden. De uitgewaaierde band kan daarom als een continuüm gezien worden.

==Zie ook==

++++ EINDE OUDE VERSIE ++++

--HHahn (overleg) 18 okt 2009 14:13 (CEST)Reageren

Voor een betere overzichtelijkheid heb ik bovenstaande "oude tekst" grijs gemaakt. Wat mij betreft zou hij trouwens helemaal weg mogen. --HHahn (overleg) 22 dec 2009 12:31 (CET)Reageren

Valentieband, geleidingsband[brontekst bewerken]

De opmerking dat bij 0 K de valentieband leeg en de geleidingsband vol is, is als ik het me goed herinner van mijzelf afkomstig. Iemand heeft dit gewijzigd door "vol" en "leeg" te verwisselen. Wat mij betreft terecht, want ik heb me duidelijk vergist. Uiteraard is bij 0 K alles in de laagst mogelijke energietoestand. Uit de definitie van het Ferminiveau en het feit dat dit niveau bij halfgeleiders tussen de geleidingsband en de valentieband in ligt, volgt inderdaad dat bij 0 K de valenatieband vol moet zijn.

Desondanks heeft tot mijn verbazing gebruiker Goudsh deze correctie teruggedraaid te hebben. Ik zal dit weer herstellen.

--HHahn (overleg) 10 nov 2009 16:56 (CET)Reageren

Prima natuurlijk! Maar zet er volgende keer deze toelichting even bij, dan voorkomen we dit soort missertjes. Goudshoverleg 10 nov 2009 19:14 (CET)Reageren

OK, ik zal er de volgende keer van tevoren bij zetten dat ik me vergist heb... ;-)
--HHahn (overleg) 10 nov 2009 20:03 (CET)Reageren

Interwiki's vervangen[brontekst bewerken]

Een tijdje terug heb ik een aantal versnipperde artikelen over dit onderwerp geïntegreerd met het artikel Bandenstructuur (en de oude artikeltjes hiernaar geredirect). Kort daarna heb ik het artikel Bandenstructuur hernoemd naar het huidige Halfgeleider (vastestoffysica). De interwiki's verwezen echter nog naar Electronic band structure en darianten daarvan in allerlei andere talen. Dat was veel te beperkt.

De Engelse WP had echter een artikel Semiconductor, dat qua opzet aardig overeenkomt met het huidige NL-artikel Halfgeleider (vastestoffysica). Ik kreeg de indrukd at de interwiki's in dit Engelse artikel beter hierbij pasten. Daarom heb ik de hele lijst van interwiki's uit het Engelse Semiconductor hier overgenomen (in de hoop dat het voor de mij niet bekende talen ook enigszins klopt – maar dat weet je nooit zolang zolang allerlei bots zich hier tegenaan bemoeien).

--HHahn (overleg) 22 dec 2009 12:24 (CET)Reageren