Overleg:Heleen Ankersmit

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Onjuiste informatie?[brontekst bewerken]

Hoi! Ik heb mijn twijfels over de informatie onder het kopje 'Communistische Partij'. Er staat namelijk het volgende: 'Na de breuk werd Ankersmit lid van de Revolutionair-Socialistische Vrouwenbond (RSVB) die in 1916 was opgericht door Henriette Roland Holst.' Uit verschillende bronnen blijkt volgens mij dat Ankersmit niet de RSVB heeft opgericht, dat was naar mijn inziens een intitiatief van Hendrika van Zelm. Daarnaast was het volgens mij opgericht in 1917, niet 1916.

Eerste bron: Ron Blom, 'Een rebelse meid is een parel in de klassenstrijd': De (Onafhankelijke) Revolutionair (Socialistische) Vrouwen Bond, (O)R(S)VB, 1917-1921', de AS anarchistisch tijdschrift (195), 12-22.. Met dit citaat waaruit blijkt dat Van Zelm initiatiefnemer is en de oprichting in 1917 plaatsvond: 'Het was de door Hendrika van Zelm opgerichte ‘Vrouwenvereniging tegen den oorlog en zijn gevolgen De Pionier’ die eind 1916 het initiatief om een landelijke bond op te richten. Op 8 (of 6) april 1917 ontstond de Revolutionair Socialistische Vrouwen Bond (RSVB).' (pagina 14)

Ik heb gezien dat de informatie voor de lemma van Heleen Ankersmit uit Ankersmit, Heleen (1869-1944), DVN, 19 augustus 2017. komt. Hoewel hier staat dat Henriette Roland Holst de RSVB heeft op gericht - 'Vanaf eind 1918 publiceerde Heleen Ankersmit regelmatig in De Voorbode, het blad van de in 1916 door Henriette Roland-Holst opgerichte Revolutionair-Socialistische Vrouwenbond (RSVB).' - staat in de lemma van Holst in het DVN iets anders geschreven.

De derde bron is dus de lemma in het DVN over Henriette Roland Holst: Henriette Roland Holst, DVN, 18 juli 2016. Hierin staat vermeld dat zij de oprichter was van het Revolutionair Socialistisch Verbond (RSV), wat niet hetzelfde is als Revolutionair Socialitische Vrouwen Bond (RSVB). Dit is het citaat waaruit het blijkt: 'Tijdens de Eerste Wereldoorlog richtte Roland Holst het Revolutionair Socialistisch Verbond (RSV) op, waarmee ze antimilitaristische acties voerde en opkwam voor dienstweigeraars. Als enige Nederlandse afgevaardigde was zij in 1915 aanwezig op de internationale conferentie in het Zwitserse Zimmerwald, waar ze samen met Trotski en Lenin de basis legde voor de Derde Internationale (Comintern). Toen in 1917 de Russische Revolutie uitbrak, had Roland Holst haar RSV al laten opgaan in de SDP, die werd omgedoopt tot CPH (Communistische Partij Holland).' Het kan dus niet om dezelfde bonden gaan, de RSVB bleef immers tot in de jaren 20 bestaan.

Wat denken jullie, aanpassen? Ilserusch (overleg) 25 mei 2018 11:00 (CEST)[reageer]

Zie ook Willemien Schenkeveld, 'Berg, Henderika van den', in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland: "Uit onvrede over over de beperkte (louter materiële) eisen van het protest verliet Van Zelm het Vrouwencomité en richtte in juli de Vrouwenvereeniging De Pionier op: een organisatie tegen de oorlog en zijn gevolgen. In andere steden werden soortgelijke verenigingen opgericht – Van Zelm sprak op diverse plaatsen vrouwen toe – en uiteindelijk kwam in april 1917 de Revolutionair-Socialistische Vrouwen Bond (RSVB) tot stand, die na een jaar achttien afdelingen en meer dan duizend leden telde. Van Zelm werd voorzitter. Ook leidde ze samen met onder andere Henriette Roland Holst het tweewekelijkse bondsblad De Voorbode". Paul Brussel (overleg) 25 mei 2018 11:08 (CEST)[reageer]