Overleg:Henri van Zanten (1957)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Meer gegevens over Henri van Zanten[brontekst bewerken]

Henri van Zanten is een van de meest progressieve en experimentele theatermakers van zijn tijd. Gegevens, die verder in het artikel verwerkt kunnen worden, zijn (om te beginnen (met citaten uit bronnen)):

  • 1993. De Ark, manifestatie Antwerpen '93.
    • "Een delegatie van de Rotterdamse underground brengt vanaf morgen een alternatief theaterprogramma op een boot in de Schelde. Beeldend kunstenaar en muzikant Henri van Zanten heeft er de functie van curator... Kunstenaars uit veertien wereldsteden verzorgen telkens één week een mini-festival op de boot."
      • Bron: Geke van der Kamp. "Underground uit Rotterdam op De Ark in Antwerpen." NRC Handelsblad. 7 juli 1993.
  • 1994. Voorstelling Gala & Dali in Leeuwarden, Haarlem, Nijmegen, Utrecht, Alkmaar en Groningen.
    • "Een voorstelling als Gala & Dali van Lisa Marcus en Henri van Zanten kan dat vooroordeel bevestigen. In deze theatervoorstelling proberen Van Zanten en Marcus de taal van Salvador Dali te benaderen. Door middel van spel, kleding, decor en requisieten zetten zij beelden neer die de meeste toeschouwers erg bekend zullen voorkomen. De man met de wijd opengesperde ogen en de zwierig gekrulde snor, de schildersezel, de gelige woestijnvlakte, de mooie vrouw met het strenge gezicht, de bank in de vorm van een sensueel paar lippen. De grote rol die de belichting hierbij speelt maakt duidelijk dat de surrealistische atmosfeer van Dali’s schilderijen voor een belangrijk deel een kwestie is van lichtval. En ook dat theatermaker Bob Wilson hier veel van heeft geleerd, te zien aan de wijde vlakte met de zinderende horizon die het beginpunt is van zijn toneelbeelden..."
      • Bron: Marijn van der Jagt, "Niet zo Beleeft," De Groene Amsterdammer, 7 december 1994.
  • Van Zanten lijkt rond 2010 in Berlijn terecht gekomen...!?
    • "... Van Zanten moved to Berlin a couple of years ago. Sidhi: “Henri is the freakiest person I will ever know. I love him and I miss him. He called me Professor Idiopath, because I helped him discover a shitload of punk bands.”..."

Verder zijn video's van zijn werk te vinden op: Henri van Zanten op YouTube. Van zijn eerste jaren in Duitsland en de dramatische recente ontwikkelingen in Berlijn is niet zo snel wat te vinden, maar dat zou het beeld wel meer compleet maken. -- Mdd (overleg) 10 jul 2018 09:34 (CEST)Reageren

Bericht over Henri van Zanten van Emil van Steenwijk op FB[brontekst bewerken]

Op de Engelse Wikipedia verscheen een eerste bericht, en vandaag stond op FB het volgende meer gedetailleerde bericht van Emil van Steenwijk, 28 mei 2020, 13 uur (bron):

HENRI VAN ZANTEN (18-03-'57)
NIRVANA THEN ZEN (22-05-'20)
Lieve vriend, groots licht & razende duisternis, medereiziger, kunstenaar, mattie, zanger, dichter, Sicco, Stigmadome, Mc.Wisecrack, Otto Wensink, dwaallicht, taallicht, huisgenoot, broeder, broer, schrijver, dichter, strijder, mentor, inspirator, dematerialisator, mystifcator, conspirator, verzamelaar, aanjager, onkruid, straatvechter, samurai, alleenheerser, allesdeler, uitslaande brand, prachtgeest en baken.
In een laatste van onze geschreven uitwisselingen stond dat het onmogelijk is iemand te ‘missen’: wanneer de geesten verbonden zijn, is de afstand irrelevant.
Het doet me pijn te beseffen dat de afstand die ditmaal is ontstaan, onoverbrugbaar en immens zou kunnen zijn.
Ik ga je ontzettend missen maar in het Verhaal dat we onszelf in dit leven vertellen, zul je altijd een hoofdrolspeler blijven.
Je was briljant.
Alle Liefde en tot de volgende.
Henri Carel van Zanten overleed vrijdag 22 mei in het ziekenhuis in Berlijn.
Henri zal in besloten kring worden gecremeerd.
Zijn as zal naar zijn familie in Australië gaan.

Aan de hand van de gegevens uit dit bericht zal de datum van overlijden hier en elders aangepast worden. -- Mdd (overleg) 29 mei 2020 01:07 (CEST)Reageren