Overleg:Herakles (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Spelling[bewerken]

“Heracles” is achterhaald. Deze spelling is verouderd en bovendien eigenaardig. Het Griekse ‘Ηρακλης wordt, ook volgens onze Transliteratie- en Transcriptiegids, gewoon als Herakles getranslitereerd. En over de gangbaarheid van deze vorm hoeven we ons ook geen zorgen te maken lijkt me. N. Steensma 14 sep 2006 00:55 (CEST)

Afgekeurd[bewerken]

Gio schrijft dat twee werken werden afgekeurd, zodat Herakles niet tien maar 12 werken moest verrichten. Is dit juist? Ik ken die lezing uit het tijdschrift KrisKras, waarin de geschiedenis van Herakles als vervolgverhaal stond, maar verder heb ik het nooit gehoord. Handige Harry 10 nov 2006 22:57 (CET)

Voor de zekerheid teruggedraaid. Ik had het ook nooit gehoord. Elly 10 nov 2006 23:03 (CET)
Hallo. Ik had twee dagen geleden die informatie in school gehoord. Ook andere sites bevestigen dat er oorspronkelijk maar tien moesten gedaan worden. --Gio 11 nov 2006 11:39 (CET)
Ik heb nog wat meer nagezocht, en het klopt inderdaad. Ik heb het nu weer teruggezet, excuses. Elly 11 nov 2006 11:54 (CET)
Geen probleem. De vraag in onze cursus Nederlands was waarom hij oorspronkelijk tien werken moest uitvoeren. Enja uiteraard was ik tijdens die zoekopdracht Wikipedia aan het gebruiken, maar het stond er niet op dus heb ik andere bronnen gecontroleerd. --Gio 11 nov 2006 12:05 (CET)
Ik las het verhaal als kind van tien, omstreeks 1960, in het tijdschrift KrisKras. Ik herinner me nog de tekeningen van de Olympische Spelen, waarop duidelijk zichtbaar was dat Griekse atleten piemeltjes hadden. Dat was nogal revolutionair voor een kinderblad in die tijd; op school bij de biologieles leerden we dat niet. Volgens dit verhaal werden er twee werken afgekeurd: de Hydra omdat Herakles hulp had gehad, en een ander karwei omdat hij beloning had ontvangen. Later leerde ik het verhaal bij geschiedenis op school, en toen bracht ik te berde dat er eigenlijk maar tien opdrachten waren, maar daar had de lerares nog nooit van gehoord. Nu hoor ik het van Gio voor de tweede keer in mijn leven. Handige Harry 11 nov 2006 12:15 (CET)

IJzeren kruik, koperen vat of misschien brons?[bewerken]

Onder het eerste Herculeswerk staat geschreven dat Eurystheus als schuilplaats een ijzeren kruik liet maken. Bij het vierde en twaalfde werk schuilt hij in een koperen vat. Op de Engelse en Spaanse Wiki spreekt men zelfs van een bronzen kruik. Wat is juist? --Quarconi 13 nov 2010 18:36 (CET)

Herakles/Hercules[bewerken]

Ik zie, er staat Herakles (Grieks) en Hercules (Latijn). Dit is foutief. Hercules is de Griekse en originele naam van deze held en halfgod, Herakles is de Latijnse naam. Kunt u dit wijzigen? U kunt mijn bewering nacontroleren bij elke willekeurige leraar Grieks en Latijn van elk gymnasium in Nederland. De Romeinen copieerden de beschaving van de Grieken en namen hun godsdienst en mythologie aan, maar gaven elke god, halfgod en held wel een Romeinse naam. Zo was de oppergod voor de Grieken Zeus, voor de Romeinen Jupiter en zijn vrouw voor de Grieken Hera en voor de Romeinen Juno. De god van de zee, tevens de broer van Zeus, is voor de Grieken Poseidon en voor de Romeinen Neptunus.

Lijkt me overbodig om mijn oud-leraren Grieks en Latijn hier over te mailen want zei zullen het tegenoverstelde zeggen wat jij hier beweert. Herakles is de Griekse naam, Herculus de Latijnse/Romeinse. Om meer over dit onderwerp te lezen raad ik je aan het boek 'Classical Mythology' van Morford & Lenardon te lezen. Het is waar dat de Romeinen veel van de Griekse mythologie hebben overgenomen maar er zijn wel nuanceverschillen tussen de verschillende goden en halfgoden. Herculus kan daarom bijvoorbeeld op sommige punten afwijken van Herakles (goede uitleg in Classical Mythology). Na enigszins verder speuren wordt het duidelijk uitgelegd op de Engelse wiki waar een artikel aan zowel Herakles als Hercules is gewijd.