Overleg:Hillblock

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 maanden geleden door HJVerhagen in het onderwerp wat opmerkingen

wat opmerkingen[brontekst bewerken]

Het idee van Hans Hill om golfenergie te dissiperen door holle ruimtes was et uniek. Rond de tijd dat hij er mee kwam waren er ook anderen die zoiets ontwikkeld hadden. Ik herinner mij dat in Duitsland een hol blok met dit doel ontwikkeld was, dat heel goed de oploop remde (helaas weet ik de naam van de ontwikkelaar niet meer). Het probleem daarbij was dat die blokken niet eenvoudig te maken waren. Dit gold overigens ook voor de originele paddenstoelvormige blokken van Hill. Voor zover ik mij herinner kwam Martens beton met het idee om het blok in twee delen te maken, waardoor de productie wel eenvoudig mogelijk was. Ik heb toen nog van Hill de vraag gehad of twee halve blokken dezelfde stabiliteit hebben als een heel blok. Dat is inderdaad zo.

In het artikel wordt gesproken over golfremming. Dat is eigenlijk geen goede term. Het Hillblock remt de golf niet, maar verminderd de golfoploop. Dat is een wezenlijk pluspunt, want dat leidt tot lagere dijken. Maar dan moeten de holle ruimten wel open zijn, en dat is een probleem bij begroeiing. De begroeiing zoals op de foto van Alblasserdam is in de winter afgestorven, maar de holle ruimtes zijn wel vol met wortelresten. De opmerking dat Deltares vindt dat "de holle ruimtes door de zuigende werking vanzelf gezuiverd worden" is hierop ook niet van toepassing, want die opmerking slaat op de zone van de grootste (negatieve) golfdruk en dat is net onder de stil water lijn. Deze onderdruk ("zuiging") maakt dat daar de holle ruimtes weer open komen en er dus minder onderdruk is, wat goed is voor de stabiliteit van de stenen. Maar in de golfoploopzone geldt dat niet.

De stabiliteitsfactor is een getal dat aangeeft hoeveel keer een blokkenglooing stabieler is dan een standaardblokkenglooiing (oud type basalton of hydroblokken). Het is dus onzin om te stellen dat "een dijk van grond, klei of gras een stabiliteitsfactor van 1,0" heeft.

Overigens, waarom is de link naar het patent (https://patents.google.com/patent/WO2011108931A1) er uit gehaald?

Groet, 6 feb 2024 12:49 (CET) HJVerhagen (overleg) 6 feb 2024 12:49 (CET)Reageren