Overleg:Hr.Ms. Isaac Sweers (1968)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

informatie van anoniem zonder bron[brontekst bewerken]

Onderstaand stuk is toegevoegd door anoniem zonder een bron vermelding. Als een bron voor deze informatie is gevonden kan het worden teruggeplaats.


Op 19 september 1968 vond er tijdens een FOST-training op de Atlantische Oceaan ten zuiden van Engeland, bij zwaar weer een ernstige brand plaats in de omvormerruimte van het schip. Daarbij besliste de kapitein, commandant KLtZ Genet, op een zeker moment dat de bemanning zich gereed moest maken voor het uitzonderlijke schip verlaten, wat echter niet doorging.

De brand werd geblust door het gehele compartiment onder water te zetten, waardoor echter belangrijke functies in het schip uitvielen, zoals de radar, de hoofdstuurinirchting en de stabilisatorvinnen. Het schip moest vervolgens onder escorte terugkeren naar Plymouth en daarna drie maanden voor reparaties naar de NDSM-werf te Amsterdam. Ook de zes zusterschepen van dezelfde Leander-klasse werden vervolgens aangepast, omdat behalve de gewone omvormers ook de reserve-omvormers indzelfde ruimte stonden. Bij een brand vielen dus al gauw beide systemen uit. Enkele opvarenden hebben blijvende gevolgen van het ongeluk ondervonden.

DirkV 16 jan 2009 10:26 (CET)[reageer]

Het schip maakte niet deel uit van de FOST-training maar voer operationaal mee in Smaldeel 5. Externe link met het verhaal over de brand en verhalen van opvarende: http://www.vantijn.net

Gebruiker: Leonardo818, 25 januari 2009, 19.20 (cet) Navigare necesse est