Overleg:Isabella van Croÿ (1856-1931)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

N.a.v. onder andere: 'Maria Anna (1882-1940), gehuwd met Elias van Bourbon-Parma (een zoon van hertog Robert I van Parma) Maria Henriëtte (1883-1956), gehuwd met prins Gottfried van Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst Natalie Maria Theresia (1884-1898), op zeer jonge leeftijd gestorven Stephanie Maria Isabelle (1886-1890), op zeer jonge leeftijd gestorven'

1. Dat iem. op 'zeer jonge leeftijd' gestorven is, blijkt m.i. wel uit de data. Bovendien: is 14 jaar wel zo 'zeer jong'? 2. Deze Maria Anna verwijst naar een maria anna-(homoniemen)pagina waar zijzelf echter niet op voor komt. Dat zie ik wel vaker gebeuren! 3. (structureel en veelomvattend: waarom worden geschiedkundige onderwerpen (en zeker biografieën) eigenlijk in de verleden tijd gesteld? Rare Nederlandse gewoonte. M.i. worden leesbaarheid & levendigheid vergroot door in plaats daarvan voor de ott te kiezen. Immers (willekeurig voorbeeld:

Isabella was een dochter van hertog Rudolf van Croÿ en diens echtgenote, Natalie de Ligne. Ze trad op 8 oktober 1878 in het huwelijk met aartshertog Frederik van Oostenrijk. Isabella ondersteunde haar man, die een carrière had in het leger en een grote erfenis van zijn oom Albrecht van Oostenrijk-Teschen beheerde, in alles wat hij deed. Hiernaast stond ze aan het hoofd van hun huishouden en droeg ze de zorg van hun negen kinderen. Ze gaf veel om haar medemens en probeerde hun leven te vergemakkelijken: ze stichtte een aantal scholen en stimuleerde de muziek van de Roma. Ze hield van fotografie en tennis.

I. IS nog steeds een dochter, ze treedt (toen) in het huwelijk, ze sticht scholen enz.

Misschien iets voor een stemming... <G>

GvN