Overleg:Jacques Derrida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verbetering nodig[bewerken]

Het artikel slaat op niets: Derrida is een moeilijk schrijver, een encyclopedie als deze zou soelaas moeten bieden. Werk aan de winkel - zij die willen helpen, helpt!
thedarkestclear Talk 17 jun 2006 00:10 (CEST)

Ik kan je alleen maar gelijk geven. Derrida is een te belangrijk filosoof om het met zo'n schamel artikel te moeten stellen. Ik zou je gerust willen helpen, maar mijn kennis van Derrida's filosofie is vrij beperkt. Maar voel je vooral vrij om aan dit artikel te werken. Ik zal de aanpassingen opvolgen en eventueel bijspringen als ik mij daar capabel toe acht. Alvast veel succes - Phidias 17 jun 2006 00:28 (CEST)
Thx Phidias, ben bezig met Derrida: ik begrijp er zelf nog altijd niets van :P. Bedoeling is om wat ik langzaamaan versta of zie, hier te noteren, weliswaar na vergelijkend materiaal te gebruiken etc etc. Drie goeie boeken over Derrida in 't Nederlands zijn trouwens die van Erik Oger, Nico van der Seynden (of zoiets) en Jos Defoort. Vertaling uit Engelse Wikipedia is niet zo aan te raden want daar staat 't artikel zelf al een paar maand als onneutraal en cleanup gemarkeerd: we veranderen af en toe 's een typfout, maar effectief wordt er niets aan gedaan.
thedarkestclear Talk 17 jun 2006 11:12 (CEST)

Vertaling[bewerken]

Om het artikel ten minste wat vorm te geven, zal ik beginnen vertalen uit EN wikipedia. FR heeft ook een uitgebreide tekst; wie kan mag helpen daaruit eventueel stukken te vertalen en bij te voegen.

  • Zie als opmerking tss 2de aline Leven: After studies at the Husserl Archive in Leuven, Belgium, completion of his philosophy agrégation, Derrida became a lecturer there. -- deze zin staat na zijn studies te Parijs, welke school wordt bedoeld?
  • Wat bekent "director of studies" (aan École des Hautes Études en Sciences Sociales)
  • Wat doen we met titels van boeken? Originele geven of vertalingen?
    thedarkestclear Talk 3 nov 2006 21:16 (CET)
Antwoord op de eerste vraag: Het Husserl-archief] maakt deel uit van de faculteit wijsbegeerte aan de K.U.Leuven. Hij is gastdocent geweest aan deze universiteit.
Antwoord op de derde vraag: liefst de originele titels gebruiken (eventueel met Nederlandse vertaling tussen haakjes), maar zeker geen Engels!
Groet - Phidias 4 nov 2006 22:11 (CET)

Director of studies : dit is een letterlijke vertaling uit het Frans ; directeur d'études is de graad van hoogleraar aan de Ecole des hautes études en sciences sociales (trouwens ook in de Ecole pratique des hautes études) ; dit omdat genoemde instellingen geen universiteiten zijn, maar een soort hogeschool.

Verheldering[bewerken]

Jammer dat dit lemma nauwelijks aandacht besteedt aan een heldere uitleg van Derrida's theorieën.

Slechts 1 keer doet het een poging met de mijns inziens nogal cryptische en voor leken volstrekt niet te volgen zinsnede:

"waarbij hij toonde dat argumenten, voortgebracht door hun onderwerp, de tegengestelde parameters waarin ze zich bevonden, overtroffen en tegenspraken."

Daar snapt natuurlijk geen hond iets van, en is een wel heel beperkt beeld van Derrida's bijdrage aan de filosofie.

82.168.243.40 23 mei 2010 17:17 (CEST)

...en wat houdt u precies tegen om zelf de handen uit de mouwen te steken, gesteld natuurlijk dat u het artikel denkt te kunnen verbeteren? Niet aan de kant blijven staan maar meehelpen, daar is Wikipedia groot mee geworden. Het is trouwens een goed idee om een accountnaam aan te maken, dat communiceert een beetje vlotter. Succes gewenst, Beachcomber 23 mei 2010 17:43 (CEST)
Daar ben ik op Wikipedia mee gestopt, er lopen teveel egocentrische vooringenomen lieden rond die correcties op hun werk of hun wereldbeeld niet kunnen verkroppen. Maar ik wil hier wel iets over Derrida zeggen. Dat verhelderen van Derrida, hoewel gewenst voor dit lemma, zal niet meevallen. Want Derrida is per definitie niet helder. Ik vind hem eigenlijk ook meer een obscurist en een mysticus dan een filosoof. Hij stelt wel vragen, maar weigert ze eigenlijk uit principe zelf te beantwoorden. En dat lijkt eerder op de rol van een goeroe dan die van een filosoof. Misschien dat hij daarom ook zo'n groot gevolg heeft gekregen.82.168.243.40 23 mei 2010 17:50 (CEST)
Met een mening over Derrida kunnen we helaas niet veel aanvangen, dat zal u ook wel weten uit uw Wiki-ervaring. Wat dat eerste betreft,... dat is jammer genoeg zo, reden temeer natuurlijk om meer medewerkers te hebben die niet zo egocentrisch zijn en op hun tekst gaan zitten als een kip op haar ei. --Beachcomber 23 mei 2010 18:02 (CEST)
Elke poging tot verheldering is per definitie geen feit, maar slechts een mening (Vraag het maar aan Derrida).
Overigens, wat Derrida eigenlijk vaak doet is taalkundige begrippen tot in het absurde verabsoluteren om vervolgens te beredeneren dat het begrip als zodanig niet bruikbaar is of zelfs onmogelijk kan bestaan. Maar daarmee gaat hij voorbij aan het doel waar het begrip zijn belang aan ontleent en de context waarin het dient te worden gebruikt en die zijn zelden van een dergelijk absurd absolutistische vorm. Daarmee negeert hij dus de werkelijkheid van het begrip dat hij probeert te analyseren. Als je, zoals hij doet, een methode hanteert die begrippen per definitie deconstrueert dan moet je niet gek opkijken als je aan het eind van de rit met een gedeconstrueeerd begrip blijft zitten. Het is jammer dat hij zijn deconstructivisme nooit heeft toegepast op het begrip deconstructie. 82.168.243.40 23 mei 2010 18:14 (CEST)
dat is inderdaad het gevaar van het gelijkstellen van een begrip met de werkelijkheid, en dan zit je met de onmogelijkheid om nog iets over die werkelijkheid te kunnen zeggen. Vreemde vogels die filosofen :) Maar ik ben geen Derrida-deskundige, misschien is dit toch meer iets voor mensen zoals u die hem beter kennen? Wat mij betreft bent u altijd welkom, en zullen uw toevoegingen met respect en aandacht behandeld worden. Of ze ongemoeid gelaten zullen worden (en niet gedeconstrueerd) kan ik echter niet garanderen. Bekijk het maar, m.v.g. Beachcomber 23 mei 2010 19:24 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Jacques Derrida. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 06:35 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Jacques Derrida. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 sep 2017 16:35 (CEST)