Overleg:Jan Vos (politicus)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Wutsje in het onderwerp De Vos die de passie preekt

De Vos die de passie preekt[brontekst bewerken]

Wij van Jan Vos adviseren Jan Vos. Wie onderschrijft dit laaiend enthousiasme? "Als gevolg van de aardbevingen in het Groningen-veld wilde de PvdA vanaf 2012 de gaswinning reduceren. Na veel politieke strijd met de VVD slaagde Vos er in de loop van zijn Kamerlidmaatschap met zijn partij in om de gaswinning terug te brengen. Dit ging niet zonder slag of stoot omdat het kabinet Rutte II veel moest bezuinigen na een lange recessie. Toch wist Vos met zijn fractieleider Samsom en vice-premier Asscher buiten het regeerakkoord om een reductie van de gaswinning ter waarde van ca. 8 miljard euro op jaarbasis te bewerkstelligen, in de Nederlandse politieke verhoudingen een ongekend groot besluit, dat buiten het regeerakkoord viel. Het resultaat van de reductie van de gaswinning was dat de aardbevingen significant afnamen en later zette Rutte III de door de PvdA ingezette lijn door, uiteindelijk resulterend in het beoogde einde van de gaswinning in 2030. Ook kondigde Vos op 15 april 2015 aan dat hij de rechtspositie van inwoners van Groningen bij schadeherstel zou verbeteren door het omdraaien van de bewijslast. Hoewel minister Kamp dit plan in eerste instantie niet zag zitten kregen de voorstellen een Kamermeerderheid. Vos slaagde er ook in om de Waddenzee beter te beschermen door wetgeving te realiseren die nieuwe gasboringen daar niet langer toe zal staan, tot grote vreugde van de bewoners van de Waddeneilanden."

Bij de parlementaire enquête (september 2022) gaf Vos echter toe dat hij het sop de kool niet waard vond. Het voortbestaan van het kabinet was belangrijker dan acute inkrimping van de gaswinning (https://www.nrc.nl/nieuws/2022/09/16/kamer-stelde-groningers-diep-teleur-a4142183). Dus wat is Wikipedia, een reclameblok of een encyclopedie?

Rafael Willems, Maastricht 77.166.96.86 16 sep 2022 22:46 (CEST)Reageren

Het artikel behoeft op dit punt inderdaad enige aanvulling. Zie echter WP:NIET/NS en WP:GOO: meer dan een korte vermelding zit er op dit moment nog niet in. Hetzelfde geldt overigens voor het artikel over René Leegte. Wutsje 17 sep 2022 06:07 (CEST)Reageren