Overleg:Joannes Benedictus van Heutsz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Opvolger[bewerken]

Er wordt gewag gemaakt van ene Van Dale, die Van Heutsz heeft opgevolgd. Volgens mij moet dat Van Daalen zijn, om precies te zijn (op geheugen) de luitenant-generaal Gotfried Coenraad Ernst van Daalen. Mijn vader is deze naamgenoot op het spoor gekomen. Wat ik me herinner van wat mij me vertelde achter een glaasje wijn was dat deze man op deze klus (de apcificatie van Atjeh) werd gezet nadat Van Heutz als zijnde te soft opzij gezet was. Daarna waren er geen klachten meer. Een en ander ging overigens wel ten koste van tienduizenden Atjeehse levens. Later viel Van Daalen in ongenade: hij wilde promotie, kreeg dat niet, en weigerde toen op een cruciaal moment de nodige beleefdheid in acht te nemen ten opzichte van de gouverneur-generaal. (Dit soort gedrag doet me vermoeden dat ergens toch een familieverwantschap bestaat.) Maar ik zit hier wel te citeren uit conversaties van enkele jaren geleden. Wie o wie kan hier licht in de duisternis brengen? (Mijn vader helaas niet, hij is overleden.) MartinD 13 dec 2005 16:12 (CET)

Ik kan misschien wel aan een biografie over Van Heutsz komen. Misschien staat daar ook iets over Van Dale in genoemd. Sietske Reageren? 13 dec 2005 17:24 (CET)
Vraag 't eens bij http://www.nimh.nl/ ik heb hier helaas geen documentatie over. - Tjipke de Vries 13 dec 2005 17:27 (CET)
Niet dat het urgent is, hoor. Maar het is gewoon een verhaal dat in mijn familie loopt over een beroemd/berucht (ver verwijderd) familielid. MartinD 14 dec 2005 09:28 (CET)

Hearts and minds[bewerken]

Ik heb een zinsnede over 'wat tegenwoordig een hearts and minds campagne genoemd zou worden' toegevoegd. Van Heustz en Van Daalen hebben niet alleen op guerilla's gejaagd, maar ook actief de steun van de opstandelingen onder de bevolking bestreden. Dit deden ze door scholen te bouwen, wegen aan te leggen en putten te slaan. Ook heb ik een stukje over het Regiment Van Heutsz toegevoegd.

Kaye 29 nov 2006 13:14 (CET)

Ik heb het stukje over de veranderende strategie ietwat veranderd. De veldtocht van van Daalen vond plaats NA dat de campagne van van Heutsz eigenlijk al was afgelopen.

16 dec 2009 21:57 (CET)

Binnenlands bestuur[bewerken]

Ik heb een regel toegevoegd waarin de verdiensten van van Heutsz als bestuurder van Ned. Indie worden vermeld. Door de grote nadruk op zijn rol in de Atjeh campagne wordt m.i. een wat eenzijdig beeld van Heutsz geschapen als alleen maar 'houwdegen'. --Albert Kok 7 nov 2007 09:32 (CET)

Link verwijderd van Aat Engelfriet[bewerken]

Deze link kom ik steeds tegen en iedere keer verwijder ik hem. Hij is zeer subjectief. Ik kan wel een evenwichtig, op literatuur gebaseerd stuk schrijven over Nederlands Indie maar met een dergelijke link erbij is iedere poging daartoe vergeefs! Menke 7 jan 2009 18:08 (CET)

Sterfplaats Montreux[bewerken]

Onduidelijk is waar Van Heutsz is overleden: Montreux in Zwitserland of Montreux in Frankrijk. Daarom {{feit}} geplaatst achter Montreux. --Onderwijsgek 4 jul 2010 23:54 (CEST)

Toch Montreux in Zwitserland. De ambassadeur was overgekomen vanuit Bern voor de begrafenis. Begraafplaats Clarens ligt in een buitenwijk van Montreux, Zwitserland. --Onderwijsgek 5 jul 2010 00:01 (CEST)