Overleg:Joegoslavië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Persoonlijk vind ik het kopje bij 1999 veel te veel vanuit westers oogpunt geschreven, en daarom meer een waarderingsoordeel dan een encyclopedische omschrijving. M.i. is dit een stukje gebaseerd op westerse nieuwsbronnen, en moet het daarom herzien worden.

Vooral de servische onderdrukking van moslims is iets dat lijkt te komen van de amerikaanse propaganda machine ten tijde van de Kosovo oorlog. Meer zinvol lijkt het mij om te refereren aan de schermutselingen tussen de albaneze rebellen van het UCK/KLA en de servische politie in Kosovo Edo de Roo 17 aug 2005

De term moslims vind ik in deze contekst ook dubieus. De strijd tussen Serven en Albanezen is geen religieuze strijd, religie is er later bij gehaald om de boel op scherp te zetten, mensen te mobiliseren danwel acties te legitimeren.
Maar er is anderzijds niet sprake geweest van schermutselingen tussen Servische politie en UCK. Het leger was al voor 1990 in Kosovo ingezet, naast de politie en dat was in 1999 al helemaal zo. Dat de vluchtelingenstromen ontstonden als gevolg van schermutselingen tussen politie en UCK lijkt me bovendien een vergoelijking van de Servische misdaden in Kosov tegen de Albanese bevolking. Besednjak

Wat ik mij van 1999 herinner, is dat de vluchtelingenstromen pas opgang kwamen ten tijde van de NAVO bombardementen. In 2000 was ik in Servie, en het eerste wat ik zag toen ik in Nis uit de bus stapte, waren Albanezen. Hiermee wil ik niet 'bewijzen' dat de Serviers in Kosovo geen misdaden hebben bewezen, maar wel dat het in onze westerse berichtgeving allemaal erg uit z'n verband is getrokken en uitvergroot. Wat betreft het woord schermutselingen ... was ook maar een voorstel. Maar ik blijf moeite hebben met een zin als servische onderdrukking van moslims zonder verdere context.

Ja elke kant in het balkanconflict heeft het over de verkeerde voorstelling van zaken in de media. Ik herinner me de hardnekkige geruchten over Hans van den Broek, wiens anti-Kroatische en anti-Sloveense houding verklaard werd door zijn Servische vrouw of schoonmoeder. Uiteraard heeft Van den Broek geen Servische vrouw/schoonmoeder.
Desondanks is de rol van de media vatbaar voor kritiek, ik herinner me talloze voorbeelden van desinformatie en gekleurde berichtgeving. In Nederland was een groot deel van de pers eerst fanatiek tegen de onafhankelijkheid van de verschillende republieken, later ging men met evenveel fanatisme tekeer tegen Servie. Nu is natuurlijk wel zo dat men in Servie begon met het gebral "geef ons wapens!" - ik vergeet nooit hoe een miljoen Serven vrij kregen van werk en met bussen naar het Merelveld werden vervoerd om er te brullen "geef ons wapens!" en "niemand zal ons meer slaan!" en dezelfde mob werd naar de parlementen van Vojvodina en Kosovo gedirigeerd om er een staatsgreep te legitimeren. Dat er later bommen vielen in Servie is niets anders dan "der Krieg kehrt heim". Besednjak 17 aug 2005 17:16 (CEST)
Ik heb wel een servische vrouw, en het zal mijn zienswijze echt wel kleuren. Toch durf ik te beweren dat ik er daardoor meer vanaf weet dan de gemiddelde Nederlander, maar jij als (ex?)-Sloveen bent natuurlijk geen gemiddelde Nederlander... De waarheid heeft vele kanten, en vooral in tijden van oorlog gaat de media in extremen... Volgens onze minister Wim Kok was het zelfs te billijken dat we RTS in Belgrado bombardeerden... Volgens de Amerikanen omdat er toch maar propaganda vandaan kwam. Opvallend genoeg is de hele West-Europese journalistiek over gevallen (terecht) en is het ook even snel weer in de doofpot terecht gekomen... De media is wat dat aangaat een slechte nieuwsbron ;-)
Het interessante aan de hele ontwikkeling vond ik de enorme radicale omslag, die in bijv de Nederlandse media te bespeuren was. In 1990 en 1991 was er behalve Peter Michielsen van het NRC geen mens te vinden, die sympathie had voor de naar zelfstandigheid strevende republieken. In Nederland zat zowat iedereen op de lijn van de Amerikanen, die onafhankelijkheid ten koste van alles, ook een oorlogje, wilden voorkomen. Pas na de gruwelen in Bosnie keerde de stemming en toen radicaal. Je kon toen geen normaal mens meer vinden, die iets positiefs over Serviers te vertellen had. Cynisch genoeg hebben een van de grootste officiele tegenstanders van het uiteenvallen van Joegoslavie, de Britten, in dezelfde tijd de Slovenen illegaal bewapend. Het kan verkeren en je kunt niets zonder kanttekening geloven. Besednjak 11 jun 2006 23:05 (CEST)