Overleg:Johan Willem Friso van Nassau-Dietz

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Ereunetes

De dood van JWF was tijdens de oversteek van Moerdijk naar Strijen-Sas. In het artikel is aangegeven dat dit was op de reis van Friesland naar Den Haag. -> Als je op de kaart kijkt, is dit geen logische route. Mijn vermoeden is dat deze reis eerder in Parijs, Antwerpen of Breda startte, dan in Friesland....

Wie weet hier meer over? (Bob1971)

Dat is een intrigerende vraag. Op internet vond ik allerlei vermeldingen van het geval (Google: "Johan Willem Friso" + verdronk) Zoals: -

nog een beschrijving - Verder las ik, dat hij kort daarvoor nog in hotel Vergulde Wagen in Alphen aan de Rijn was geweest.

In een pagina van de tentoonstelling Statig op reis las ik dat de Nassaus in die periode bijna voortdurend op reis waren. Dus het kan best dat hij van Friesland naar Den Haag reisde, met onderweg een tussentijds bezoek aan relaties in Breda, bijvoorbeeld.

In een site die ik alleen nog in de cache van Google vond [1] las ik:

  • In 1707 wordt Johan Willem Friso (1687-1711) op twintig jarige leeftijd stadhouder en kapitein-Generaal van Friesland.
  • Ook in 1707 vertrekt prins Johan Willem Friso naar Brussel waar een leger van bondgenoten wordt geformeerd in een nieuwe campagne tegen koning Lodewijk XIV in het kader van de Spaanse successieoorlog (1701-1714).
  • In 1708 wordt Johan Willem Friso (1687-1711) stadhouder en kapitein-generaal van Groningen.
  • April 1709 trouwt Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van Oranje, met Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765).
  • in 1710 maakt het jonge paar, Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van Oranje en Maria Louise van Hessen-Kassel, zijn intocht in Leeuwarden. De Friese staten geven Maria Louise van Hessen-Kassel een bruidsschat van Fl 100.000,- wat van harte welkom was zolang Johan Willem Friso de erfenis, aangevochten door o.a. Frederik van Pruisen, van Willem III niet vrij kon aanvaarden.
  • Jaarlijks is Johan Willem Friso bij het leger in de Zuidelijke Nederlanden waar hij als opperbevelhebber zeer actief is.

Op een site over het infanterie regiment 639a waar Johan Willem Friso in 1704 generaal van was geworden, las ik dat dat regiment slag geleverd heeft:

  • 1706 Ramillies, Oostende, Meenen
  • 1708 Oudenaarden, Rijssel
  • 1710 Rijssel, Douai, Saint Vernant

Op deze ([2]) site las ik:

Hij nam sedert 1703 deel aan de Spaanse Successie-Oorlog en werd op 20-jarige leeftijd als stadhouder gehuldigd. Hij onderscheidde zich in de slag bij Oudenaarde (1708) en bij het beleg van Rijsel.

Daarmee is 'Parijs' als startpunt voor zijn reis hoogst onwaarschijnlijk geworden, maar 'Antwerpen' of 'Breda' zou kunnen.

Hier las ik: dat hij op 26 april 1709 trouwde te Kassel, en dat op 23 okt. 1710 zijn eerste dochter in Leeuwarden geboren werd. En hier "Veel ziet Maria Louise haar man niet, daar deze bijna voortdurend bij zijn legeronderdeel is. Het huwelijk duurt slechts ruim twee jaar. In juli 1711 verdrinkt de prins van Oranje, zes weken later brengt Maria Louise een zoon ter wereld, de latere Willem IV."


Johan Lont, dank voor deze informatie sprokkel. Ik las laatst dat JWF ook markies van Veere en Vlissingen was, en burggraaf van Antwerpen. Hij zou dus goed uit het zuiden zijn gekomen. Bob1971 27 jul 2005 14:49 (CEST)Reageren

Op de site van het engels konkinklijk huis is te lezen dat Johan Willem Friso de stamvader is van alle huidig regerende europse vorstenhuizen: http://www.royal.gov.uk/files/pdf/European%20monarchs%20family%20tree.pdf

Nee, als je goed kijkt, zie je dat Juan Carlos van Spanje niet van hem afstamt..Chip 4 aug 2006 13:52 (CEST)Reageren

Ik weet vrij zeker dat JWF op de terugreis was van de slag bij Malplaquet in de Spaanse successieoorlog toen hij vertrok in het Hollands Diep. Dat verklaart ook zijn haast om naar Den Haag te komen: de slag was gewonnen, maar met groot verlies van Staatse troepen, omdat er een misverstand was ontstaan tussen hem en Marlborough. JWF vond het wsl heel belangrijk zelf uit te leggen wat er was gebeurd. --Peterk2 25 nov 2006 10:09 (CET)Reageren

Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat JWF op de terugweg was van de slag bij Malplaquet. Die werd nl. op 9 september 1709 geleverd, twee jaar voor het overlijden dus. Hoe zo haast, dus :-)?--Ereunetes 3 mrt 2008 21:24 (CET)Reageren
Ik heb het maar veranderd. Zie evt. Jonathan Israel Dutch Republic, p. 968.--Ereunetes 4 apr 2008 23:19 (CEST)Reageren

Weet iemand waarop op deze pagina en op de pagina Moerdijkbruggen staat dat het monument aan de zuidzijde van de brug een relief voor Johan Willem Friso is? Het is nl. een relief ter gelegenheid van de opening van de brug in 1936. Een foto met een beschrijving en de betreffende tekst komt binnen een paar dagen (na 19 okt. 2008) op http://www.krogtweb.nl/standbeelden Voor die pagina wil ik graag weten hoe die relatie met JWF in de wereld gekomen is. Peter