Overleg:KAM-coördinator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Valkuilen[brontekst bewerken]

Jammer dat er niets wordt vermeld over de valkuilen van het KAM-management.

In veel organisaties wordt een KAM-manager aangenomen om iets op te pakken wat eigenlijk door de lijn had moeten worden opgepakt. De lijn (vaak t/m de directie) is echter in veel bedrijven incapabel op dit punt, en gooit het zodra er een KAM-manager is helemaal over de schutting. Gevolg is dat de KAM-manager vervolgens een soort politie-agent zonder bevoegdheden wordt die in zijn eentje de kar moet trekken. Het conflict met de lijn, en zelfs de directie, ligt dan op de loer. Waardoor de KAM-manager al snel wordt afgebrand door de veel machtiger lijn-functionarissen (directie incluis).

Ook worden de negatieve gevolgen van een ISO-systeem in een dergelijke organisatie onderschat. ISO bindt de KAM-manager in een dergelijke organisatie aan een aantal verantwoordelijkheden waar hij niets mee kan. Je bent dan druk bezig met audits, en aanpassen van procedures. Omdat het ISO-systeem eigenlijk van den beginne slechts was geïmplementeerd en eigenlijk niet meer was dan een onoverzichtelijk boek dat de organisatie is in gegooid. Maar ook omdat de lijn voortdurend dingen veranderd. En omdat je voorganger er een zooitje van heeft gemaakt. Onder andere door zaken die wel van belang zijn onder druk van het lijnmanagement uit het systeem te snijden. En dat terwijl niemand die procedures leest. Zoals gezegd ben je dan een machteloze politieagent geworden die voortdurend achter de feiten aanloopt. ISO is dan eerder iets om de KAM-manager mee gevangen te houden dan een systeem om de organisatie mee te borgen, laat staan om de organisatie mee te verbeteren....

De rol binnen het bedrijf[brontekst bewerken]

In dit artikel staat:

De rol binnen het bedrijf

De KAM-coördinator heeft de rol van initiator, stimulator, controleur en coördinator met betrekking tot de KAM-onderwerpen en ontwikkelingen binnen het bedrijf. De KAM-coördinator is verantwoordelijk voor het onder de aandacht brengen van, en draagvlak creëren voor, kwaliteit, arbeidsgezondheid, arbeidsveiligheid en milieu. Hierbij vervult de KAM-coördinator de brug tussen medewerkers en directie. De functie vereist dat de functionaris goed kan communiceren met zowel de directie als medewerkers en andere belanghebbenden.

Feitelijk geeft dat precies aan waarom ISO-9000 niet functioneert. Door deze invulling aan het begrip kwaliteitsmanager wordt de verantwoordelijkheid voor kwaliteit uit handen van de lijn genomen, en in handen gegeven van iemand die hiërarchisch en budgettair onmachtig is. En daarmee is elke vorm van kwaliteitsverbetering ter ziele.

82.168.243.40 17 jan 2011 17:29 (CET)Reageren[reageer]