Overleg:Kaarthoekmeter

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door 2003:EF:370C:5753:C0E0:2BCE:3B18:D1EE

Een kaartwijzer is een speciale liniaalvorm met een schaal die haaks op elkaar staat en een gemeenschappelijk nulpunt, die wordt gebruikt om rechthoekige coördinaten zoals UTM-coördinaten van of in topografische kaarten te bepalen of over te dragen en om UTMRef / MGRS-coördinaten over te dragen bepaald met een wereldwijd navigatiesatellietsysteem zoals GPS. Ongeacht op welke kaart met UTM / MGRS-raster en schaal van de kaart de coördinaat is bepaald, deze kan tijdens de oriëntatie terug worden overgedragen. Meestal wordt een kaartaanwijzer gecombineerd met een kaartgradenboog.

Planaanwijzers worden gebruikt voor kaartwerk in de zeevaart, luchtvaart, wandelen en trekking, evenals voor expedities, oriëntatielopen en geocaching, evenals militairen in gevechtsdienst, bij tactische en operationele planning in stafdienst meestal op een commandopost met topografische kaarten.

De juiste kaartwijzer in dezelfde schaal is nodig voor de betreffende kaartschaal. De liniaalarmen van de kaartaanwijzer zijn elk zo lang als het kaartraster hoog en breed is. Als het kaartraster op dezelfde schaal groter is, moet de kaartwijzer meerdere keren van links naar rechts en van onder naar boven worden getekend en moet het te bepalen terreinpunt overeenkomstig worden gemeten.

Om het te bepalen, wordt eerst de oost- of rechterwaarde bepaald en vervolgens de noord- of hoge waarde - een motto: Stap in de boom, omhoog in de boom.

In Duitsland hebben topografische kaarten een aanwijzer op de rand van de kaart. Dit kan worden uitgesneden en gebruikt als een geïmproviseerde.

Kaartwijzers zijn meestal gemaakt van transparante materialen en gecombineerd met een gradenboog voor kaartwerk en andere hulpmiddelen. Er zijn ook planindicatoren op de grondplaten van sommige kompassen. Voor de bepaling kan ook een schaal worden gebruikt die het rastervierkant in tien (of een veelvoud van tien) delers verdeelt. Ongeacht de schaal kan een rastervierkant (langs een lijn die door een locatie loopt) ook worden gedeeld met een bundel stralen.

De Wehrmacht gebruikte al een kaartgradenboog / kaartwijzer voor het bepalen van eenduidige coördinaten volgens MGRS op onder meer topografische kaarten. voor het beschieten van de artillerie en het inzetten van aanvalsvliegtuigen voor de directe ondersteuning van de gevechtstroepen.2003:EF:370C:5753:C0E0:2BCE:3B18:D1EE 2 okt 2021 13:09 (CEST)Reageren