Overleg:Karel Mans

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Karel August Mans)

29-04-2010

Geachte eh..MrBluesky (waarom een nick?) en anderen die de 'Karel August Mans' pagina maakten of wijzigden.

Ik ben de zoon van Karel Mans. In het wikistuk staat dat mijn vader door de SD is vrijgelaten. Dat is incorrect. Hij ontsnapte uit het Scholtenhuis in Groningen. Ik heb enige tijd geleden contact gehad met Monique Brinks van de Stichting Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen om ondermeer over deze ontsnapping van gedachten te wisselen. Brinks schreef samen met anderen een boek over het Groningse verzet. De naam 'Mans' was (en is) nog steeds een vloek in die provincie.

Mijn vader komt er (ook) in het wikistuk niet best vanaf. Hij zou volgens velen een verrader zijn geweest. Dat bestrijd ik. Hoeveel verraders ontvangen twee (2) Kruizen van Verdienste? Dat hij gepraat heeft (na marteling), heeft hij nooit ontkend of gebagatelliseerd. Als gevolg van zijn doorslaan zijn er direct en indirect veel mensen opgepakt en vermoord. De (mede)schuld hieraan was zijn derde kruis. Wellicht zijn zwaarste kruis.

Een aantal als feiten omschreven zaken op mijn vaders wikipagina lijken me aanvechtbaar en-of behoeven naar mijn idee een genuanceerdere visie. Daar mijn beide ouders al lang dood zijn, kan ik ze niets meer vragen. Zelfs als dat wel het geval zou zijn, is het leveren van eventuele (tegen)bewijzen erg lastig. Kortom, het lijkt me vrij zinloos om mijn vader (voor een tweede keer) verder proberen te rehabiliteren. Op zijn ontsnapping uit het Scholtenhuis na dan. Hoewel dat niet meer hard te bewijzen is anno 2010, kan ik het wel aannemelijk maken.

Michiel Mans

(Onderstaand nog wat achtergrondinfo. Deels met incorrecte 'feiten' (b.v. Gestapo in plaats van SD).

http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=4564 - De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 77.248.15.122 (overleg|bijdragen)

Ik heb uw adresgegevens weggehaald daar die anders in verkeerde handen kunnen vallen. Vooral e-mail adressen lopen een groot risico opgepikt te worden door spambots als ze op een vrij te bewerken site als deze staan. Man!agO 29 apr 2010 18:00 (CEST)[reageer]
Beste Michiel Mans,
ik heb zelf geen enkele inhoudelijke bijdrage aan de tekst geleverd. Het hele artikel zoals het nu is is vrijwel geheel van de hand van Hanedoes, die zo te zien nog een aantal artikelen over (het verzet in) de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven. Ik zal in ieder geval een oproep op de daarvoor bestemde plaats zetten. Meer kan ik op het moment niet voor u doen.
Met vriendelijke groet, MrBlueSky 29 apr 2010 18:16 (CEST)[reageer]


Beste MrBlueSky,

Bedankt voor uw vlotte reactie. Ik wacht een eventuele reactie van 'Hanedoes' af. Hebt u overigens het virtuele Scholtenhuis al gezien? Dat ging vandaag online. Ik vraag me af of de zolder waar de gevangenen zaten een raam had. Als dat niet het geval was, is mijn vaders ontsnappingsverhaal minder aannemelijk te maken.

http://www.scholtenhuis.nl/


1 mei 2010

Reactie: Hanedoes,

Door Hanedoes zijn in 2009 een aantal artikelen geschreven die betrekking hebben op het Bureau Inlichtingen (BI). De artikelen zijn met de intentie geschreven om personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het BI werkzaam zijn geweest, het landsbelang hebben gediend en veelal onder zeer moeilijke omstandigheden zich voor Koningin en Vaderland verdienstelijk hebben gemaakt een “gezicht” te geven. Met deze artikelen wil Hanedoes er toe bijdragen dat deze mensen en hun geschiedenis niet worden vergeten en dat zij hun voetsporen in het digitale tijdperk kunnen achterlaten. Het uiteindelijke streven van Hanedoes is om de jeugd informatie te verschaffen over een periode die ver achter ons ligt en waarin vrijheid en democratie niet van zelfsprekend waren.

Bij het schrijven van het artikel over Karel August Mans heeft Hanedoes gebruik gemaakt van de bronnen die bij het artikel staan vermeld. De boeken van de auteurs J.M. Somer en Frank Visser zijn uitgegeven in 1950 en 1983. De bronnen waarna in de boeken wordt verwezen betreffen rapporten en verslagen van onderzoeken en stukken uit het archief van het Bureau Inlichtingen. Het archief ligt opgeslagen bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Vermeld dient te worden dat J.M.Somer tijdens de WOII het Hoofd was van het BI.

Daar het veelal om delicate zaken gaat waarbij leven en dood waren gemoeid zijn de gegevens die in de bronnen vermeld staan door Hanedoes met de grootst mogelijke zorgvuldigheid weergegeven. Bij nader inzien heb ik op 1 mei 2010, door het verwijderen van niet relevante tekst, het artikel over Karel Mans aangepast.

De Wikipedia is een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. De kracht van Wikipedia is dat de bijdragen aan de internet encyclopedie, indien deze onjuistheden bevatten, aanvechtbaar zijn of een meer genuanceerde visie behoeven, door iedereen vrij kunnen worden bewerkt. Indien dhr. Michiel Mans over gegevens beschikt die het stuk over zijn vader aan kunnen vullen of zelfs verbeteren juicht Hanedoes dat van harte toe.

Met de vriendelijke groeten,

Hanedoes


4 mei 2010

Reactie: Hanedoes

In de diverse bronnen waarin de vrijlating cq ontsnapping van Karel Mans wordt beschreven lopen de lezingen sterk uiteen. Het is de reden waarom Hanedoes hierover in het het artikel over Karel Mans geen melding heeft gemaakt. Gezien de reactie van dhr Michiel Mans (dd.03052010) heeft Hanedoes het artikel nogmaals aangepast en heeft hij de lezing die in het boek "Zij sprongen in de nacht", van de auteur J.M.Somer, staat vermeld in het betreffende artikel weergegeven.(blz.220).

Met de vriendelijke groeten,

Hanedoes


5 mei 2010

Reactie: Mans

Bedankt voor de aanpassing Hanedoes.

Met vriendelijke groet,

Michiel Mans

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Karel August Mans. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 jul 2017 11:16 (CEST)[reageer]