Overleg:Karel Cogge

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik lees: (de tekst die vragen oproept cursief )

Als gevolg van deze gesprekken gaat Cogge met kapitein-commandant van de genie Victor Jamotte op verkenning langs de spoorwegberm. Zij worden hierbij geholpen door de schipper Hendrik Geeraert. Gedurende twee opeenvolgende nachten (26 en 27 oktober) 'neemt daarop reservekapitein Robert Thys van de genie Cogge als gids mee' naar het Kattesas (ook bekend als Spaanse sluis) in Nieuwpoort (zie Ganzepoot in Nieuwpoort) om dit te openen.


Commentaar:

Ook de schipper Hendrik Geeraert speelde een belangrijke rol bij het onder water zetten. Evenwel niet daar, noch op dat ogenblik. Wel voordien en nadien.

Het exacte uur van de actie bij het Kattesas was telkens na middernacht. Strikt genomen op 27 en 28 oktober. Om misverstanden te vermijden is het verkieselijk te spreken van de nachten van 26 op 27 en 27 op 28 oktober

Thys kon Karel Cogge niet zo maar mee nemen. Karel Cogge was een burger en Thys was niet bevoegd om hem “mee te nemen”. Dat blijkt duidelijk uit de hier onder geciteerde bron

Aangebrachte verbetering

In de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog trekt het Belgische leger bij de Slag om de IJzer, onder druk van de Duitsers, terug tot achter de IJzer. Op zondag 25 oktober 1914 ondervraagt de Belgische stafofficier Prudent Nuyten, Karel Cogge over de mogelijkheden om de streek tussen de verhoogde spoorwegberm Diksmuide-Nieuwpoort en de linkeroever van de IJzer onder water te zetten. Als gevolg van deze gesprekken gaat Cogge met kapitein-commandant van de genie Victor Jamotte op verkenning langs de spoorwegberm. Gedurende twee opeenvolgende nachten (26 op 27 en 27 op 28 oktober) gaat Karel Cogge met reservekapitein Robert Thys van de genie mee naar het Kattesas (ook bekend als Spaanse sluis) in Nieuwpoort (zie Ganzepoot in Nieuwpoort) om dit te openen.

Voor zijn bijdrage aan de inundatie kreeg Karel Cogge op 4 november 1914 door koning Albert I het ridderkruis van de Leopoldsorde opgespeld. Hem werd ook tweeduizend Belgische frank beloofd (in die tijd het jaarsalaris van een dorpsschoolhoofd), maar het staat vast dat deze som in juli 1916 nog steeds niet uitbetaald was.

Een andere burger die een belangrijke rol gespeeld had bij het stellen van een eerste inundatie tijdens de nacht van 21 op 22 oktober, Noord van de IJzer, was de schipper Hendrik Geeraert. In de nacht van 29 op 30 oktober zou hij ook helpen bij het openen van de schuiven van de Noordvaart. Pas na de oorlog leerden Karel Cogge en Hendrik Geeraert mekaar kennen. Op 30 oktober 1920 werden ze samen door de “Ligue du Souvenir” in de Parkschouwburg te Brussel gehuldigd.

Karel-Lodewijk Cogge was gehuwd met Marie 'Mietje' Libbrecht. Samen hadden ze twaalf kinderen waarvan tien op jonge leeftijd stierven. Zoon Camiel was in de Eerste Wereldoorlog beroepsofficier en bracht het later tot kolonel. Dochter Clementine bleef ongehuwd. Karel overleed op 15 juni 1922.


  • Vols, Jos, De overstromingen in de IJzerstreek, Heemkring Bachten de Kupe, v.z.w., 1964, (28 p. )

Frans90245 (overleg) 15 dec 2012 16:37 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Karel Cogge. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 mrt 2020 08:39 (CET)[reageer]